İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa tartışmaları sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkıp ayrılmasının ardından HDP yönetimi olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası Mithat Sancar, HDP'nin üzerine düşen sorumlulukların farkında olduğunu ve demokratik siyaseti savunacaklarını ifade etti. Sancar, demokratik değişim umudunu büyütmek ve baskıcı sistemi değiştirmek gerektiğini vurguladı ve HDP'nin politik ilkeleri ve halka karşı sorumluluğu önceleyen bir gelecek tahayyülüne sahip olduğunu belirtti.
4 Mart 2023

Halkların Demokratik Kongresi'nin Ankara'da düzenlemeyi planladığı 'Ermeni Soykırımı' konulu panel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Twitter üzerinden yaptığı hedef gösterici açıklamaların ardından tehditler alması sonucu Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. HDK, yasaklama kararını kınayarak panelin bilimsel bir tartışma ortamı sağlayacağını ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Özdağ ise valiliğin kararını takdirle karşıladığını ve teşekkür ettiğini ifade etti.
24 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiden aleyhte konuşanları atacağını ifade etti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yenilgi sonrası Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi ve bir değişimin başlatılması taleplerinin ardından geldi. Kılıçdaroğlu, bu taleplere karşı koltuğunu bırakmayacağını belirtmişti. Partide değişim isteyenlerin İstanbul il başkanlığında desteklediği Özgür Çelik, Kılıçdaroğlu'nun desteklediği Cemal Canpolat'a karşı kazanmıştı.
15 Ekim 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamasına anlayışla yaklaştıklarını belirtti. Özel, HDP'nin siyasi gücünü ve kilit rolünü vurgulayarak, kendi adaylarını çıkarma kararlarının doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca HDP'nin sol kanattaki partilerle kurduğu ittifakın da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
9 Ocak 2023

AKP, 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yeniden kazanmak için Kürt seçmen üzerinde yoğunlaşacak. Parti, Kürt seçmeni ikiye ayırarak, önceliği 'HDP'ye mesafeli' olanlara veriyor ve bu bağlamda İstanbul'daki Kürt kanaat önderleri, iş insanları ve büyük ailelerin temsilcileriyle buluşmaların sayısını artırmayı planlıyor. HDP seçmeni içinse CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile imzalanan protokolün öne çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun aday olması durumunda 'İstanbul yerine partisiyle uğraşıyor' söyleminin benimseneceği belirtiliyor.
10 Ağustos 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi bu hafta ziyaret edeceğini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar daha önce Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak bu görüşmenin İYİ Parti'nin bulunduğu masaya getirilemeyeceğini ifade etti. Oluç, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil ve Sol Parti ile seçime gireceklerini de belirtti.
14 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, muhalefet partilerine ortak bir aday belirlemeleri ve seçimlere kadar sessiz kalmaları çağrısında bulundu. Demirtaş, halkın seçimi kazanacağını ve yeni Cumhurbaşkanına mazbatayı teslim edeceğini ifade etti. Bu çağrı, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet ittifakının henüz ortak adayını belirleyememesi ve 'emek ve özgürlük ittifakı'nın da adaylarını duyurmamış olması bağlamında yapıldı.
5 Şubat 2023

CHP'nin devam eden kurultay sürecinde Ankara il kongresinde seçilen delegelerin çoğunluğu milletvekillerinin, belediye meclis üyelerinin ve parti yöneticilerinin yakın akrabalarından oluştu. Delegeler arasında bir genel başkan yardımcısının oğlu, bir diğerininse teyzesi de yer alıyor. Bu durum, parti içindeki akrabalık bağları ve bu bağların parti yönetimine etkisi konusunda tartışmaları gündeme getirdi.
25 Eylül 2023

Kastamonu'da toplanan CHP'li dokuz il başkanı, partinin yenilenmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, aday listelerinin örgüt vicdanını zedelediği, parti ideolojisinin bulanıklaştığı ve sağdan oy alma kaygısıyla rotasını kaybettiği eleştirildi. Yeni bir liderlik anlayışı ve vizyon çağrısı yapıldı. Bu çağrı, CHP'de yaşanan kurultay süreci ve liderlik tartışmaları bağlamında değerlendiriliyor.
13 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlere milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde her oyun Erdoğan'a yarayacağını ifade etti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önermişti. Türkiye İşçi Partisi ise bazı şehirlerde kendi adıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti lehine aday çıkarmayarak farklı bir yol izledi. Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçmenlerin oylarını bilinçli kullanmaları gerektiğini vurguladı.
15 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek olan HDP'nin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında ortak liste önerisine rağmen, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçime girmesini eleştirdi. Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'nin işine yarayacağını belirtti. HDP tabanı da TİP'in bu kararını eleştiriyor ve ittifak içindeki oyların bölünmesinden endişe ediyor. Selahattin Demirtaş'ın taktik önerisine TİP olumlu yaklaşırken, HDP yönetimi bu önerilere kapalı olduğunu ifade etti.
23 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, daha önce TİP'i eleştiren sert açıklamalarının ardından geri adım atarak, ittifak içindeki partilerin değil, AKP-MHP iktidarının hedef olduklarını ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı alması, HDP tabanında rahatsızlık yaratmıştı. Buldan, Hakkari'deki mitingde yaptığı konuşmada, faşizmin kaybetmesi üzerine kurulan bir mücadele ortaklığından bahsederek, demokrasinin ve tutuklu siyasetçilerin özgürlüğünün önemini vurguladı.
24 Nisan 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partinin cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayıyla katılacağını duyurmuştu. Habertürk yazarı Nagehan Alçı ile yaptığı görüşmede, HDP milletvekili Tayip Temel, adayın 10 gün içinde açıklanabileceğini belirtti. HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise adayın birkaç hafta içinde kararlaştırılıp açıklanacağını ifade etti.
17 Ocak 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonuçlarının kesinleşmesinin günler sürebileceğini belirterek, muhalefetin önde olduğunu ve seçimin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Anadolu Ajansı'nın (AA) verilerine göre, sandıkların yüzde 60'ı açıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 51,64, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 42,53 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,32 oy aldığı bildirildi. Demirtaş, AA'nın verilerine güvenilmemesi gerektiğini ifade ederek, vatandaşlara sandıkları ve seçim kurullarını terk etmemeleri çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. bölge milletvekili adayları, seçimlere kısa bir süre kala basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Kürt sorununun meclis çatısı altında çözüleceği mesajı verildi. İlknur Birol, partinin anahtar rol oynayacağını ve kadınların değişimin kurucusu olacağını belirtti. Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve demokrasi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Cengiz Çiçek ise AKP'nin savaş politikaları dışında satacak bir şeyinin olmadığını söyledi. Adaylar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve özellikle Kürt meselesi ve İmralı'daki Abdullah Öcalan ile ilgili iddialar hakkında konuştular.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda farklı ittifakların adayları olan Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan ve Muharrem İnce yarıştı. İkinci tura Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kaldı. Zafer Partisi'nin adayı Oğan, ikinci turda Erdoğan'ı destekledi, ancak partinin diğer bileşenleri buna karşı çıktı ve Özdağ, Kılıçdaroğlu'nu destekledi. Özdağ, seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler, yaklaşan yerel seçimler ve Türkiye ile dünya gündemini değerlendirdi.
19 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eşi ile birlikte Çankaya'daki bir ilkokulda cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oy kullandı. Oy kullanımının ardından yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının aydınlık bir geleceğe yol açacağına inandığını ve tüm seçmenleri oylarını kullanmaya çağırdı. Ayrıca, seçmenlerden sandık güvenliğine de katkıda bulunmalarını istedi ve katılım oranının yüksek olduğuna dair ilk bilgiler aldığını belirtti.
28 Mayıs 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Politico'ya verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası bir seçim kaybı durumunda sonuçları kabul edeceğine ve saygı göstereceğine inandığını ifade etti. Demirtaş, Kürt seçmenin Türkiye'nin kritik seçimlerinde belirleyici olacağını ve HDP'nin şiddet ve silahlı yöntemleri tasvip etmediğini, PKK'nın siyasi uzantısı olmadığını, bağımsız bir siyasi aktör olduklarını söyledi.
26 Nisan 2023
İşaretlediklerim