Anayasa Mahkemesi (AYM), 500'den fazla erişim engelleme ve içerik çıkartma başvurusunda 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı verdi. Bu kararlar, 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgiliydi. AYM, Diken'in 2018'de yaptığı ve 2021'de pilot karar olarak kabul edilen başvuruyu referans alarak bu kararı verdi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, AYM'nin bu kararları verirken pilot kararı referans aldığını ve bu kararların bir kısmının İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yapılan başvurular olduğunu belirtti.
6 Şubat 2024

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Google, İsrail hükümetiyle 2021'de imzalanan ve çeşitli İsrail devlet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlayan Nimbus Projesi'ne karşı çıkan ve protesto eylemlerine katılan 28 çalışanını işten çıkardı. Şirket, projenin silah veya istihbarat servisleriyle ilgili hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını savunurken, protesto eden çalışanlar anlaşmanın İsrail güvenlik birimlerinin Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik eylemlerine katkı sağladığını iddia ediyor. Protesto eylemleri, Gazze'deki durumun kötüleşmesiyle artarken, Google'ın küresel güvenlikten sorumlu başkanı Chris Rackow, bu tür davranışların şirket politikalarına aykırı olduğunu ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
18 Nisan 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya fenomeni Ahmet Sonuç, bilinen adıyla Jahrein'e, kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanması nedeniyle 200 bin liralık tazminat davası açtı. Jahrein, Kılıçdaroğlu'nun ayrıca tweet'leri için de 150 bin ve 50 bin lira olmak üzere iki ayrı tazminat davası daha açtığını duyurdu. Jahrein, bu duruma tepki göstererek Kılıçdaroğlu'na Twitter üzerinden yanıt verdi. 2021 yılında Kılıçdaroğlu, Jahrein'in bir tweet'ine cevap vererek canlı yayına çıkmak istemiş ve ikili CHP genel merkezinde canlı yayında görüşmüştü.
14 Temmuz 2023

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme hizmetlerinde usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan 15 işletmeciye toplamda 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu karar, vatandaşların 'istenmeyen arama' olarak bildirdiği ve rahatsızlık duyduğu aramaların yapıldığı bir süreç sonrasında geldi. BTK, işletmecilerin alt bayilik ve acentelik düzenlemelerine uyumunu kapsamlı bir şekilde inceledi ve mevzuata aykırı uygulamaları tespit etti.
4 Şubat 2023

Fransız haber sitesi Mediapart, ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu'nun 13 kadın tarafından cinsel saldırı ve tacizle suçlandığını bildirdi. Bu iddialar, son yirmi yıl içinde film ve televizyon setlerinde ve halka açık yerlerde gerçekleşmiş. Depardieu'nun avukatı suçlamaları reddetti. Bu, Depardieu hakkında ortaya atılan ilk taciz iddiası değil; aktör halen iki yıl önceki bir cinsel saldırı iddiası nedeniyle soruşturma altında. Kadınlar, setlerde tacizlere göz yumulduğunu ve yasal bir girişimde bulunmadıklarını belirtiyor.
12 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'ye, 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfürlü ifadeler kullanması sebebiyle reklam gelirinin yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. Programda, Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısı Türkçe'de bir küfre benzediği için alay konusu olmuş ve Kütahyalı şarkının ismi yerine küfrü söylemişti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın oybirliğiyle verildiğini Twitter üzerinden duyurdu. Kütahyalı daha önce de 'kusturmalı Boşnak saksosu' ifadesi nedeniyle Beyaz TV'den kovulmuş ancak geri dönmüştü.
11 Ocak 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Sidney merkezli ofis donanım şirketi Facilitate Corporation, Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından iptal edilen sözleşmeler ve ödenmeyen borçlar nedeniyle Twitter'a dava açtı. Şirket, 2022 ve 2023'ün başlarında Twitter'ın Londra, Dublin ve Singapur ofislerine sağladığı 1 milyon doları aşan değerdeki donanım desteğinin faturalarının ödenmediğini iddia ediyor. ABD'de California federal mahkemesinde açılan davada, Twitter'ın borçları tazminat ve faiziyle ödemesi talep ediliyor. Twitter henüz bu konuda bir açıklama yapmadı.
3 Temmuz 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Türkiye'deki kullanıcıların kişisel verilerini işleyen WhatsApp ve Meta'ya, Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle her birine 2 milyon 665 bin lira idari para cezası uyguladı. Ayrıca, her iki şirkete 30 gün içinde sicile kayıt yükümlülüğünü yerine getirme talimatı verildi.
22 Mart 2023

Londra merkezli yetişkinlere yönelik içerik platformu OnlyFans, 'müstehcenlik' gerekçesiyle Türkiye'de erişime engellendi. Twitter üzerinde sitenin kapatılması için başlatılan bir çalışmanın ardından, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 7 Haziran 2023 tarihli ve 2023/3975 sayılı kararla erişim engeli kararı alındı. İfade Özgürlüğü Derneği, bu kararı Twitter hesabı 'Engelli Web' üzerinden duyurdu.
7 Haziran 2023

Video izleme platformu YouTube'un reklamsız seçeneği YouTube Premium'un ücretlerine zam yapıldı. Bireysel aylık abonelik 29,99 liradan 57,99 liraya, aile paketi 55,99 liradan 115,99 liraya ve bireysel yıllık abonelik de 299,99 liradan 579,99 liraya yükseldi. YouTube Premium'a Türkiye'de en son Ekim 2022'de zam yapılmıştı.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim