Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Fransız yargısı, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmıştı. Kremlin, Durov’un neyle suçlandığını bilmediklerini belirtti. Telegram, gizlilik sağlayan şifreli konuşma hizmetiyle bilinirken, birçok ülkede aşırı siyasi hareketler için bir sığınak olarak eleştiriliyor.
26 Ağustos 2024

İspanyol polisi, kendilerini Brad Pitt olarak tanıtarak iki kadını toplam 325 bin avro dolandıran beş kişiyi tutukladı. Dolandırıcılar, kadınlarla aktörün hayran sayfası üzerinden iletişime geçerek onları var olmayan projelere yatırım yapmaya teşvik etti. Endülüs ve Bask bölgelerinden iki kadın, duygusal olarak manipüle edilerek dolandırıldı. Polis, dolandırılan paranın bir kısmını geri almayı başardı.
24 Eylül 2024

Rusya'da gerçekleşen bir terör saldırısının iki zanlısı, Moskova'ya gitmek üzere İstanbul üzerinden seyahat etmişler. Shamsidin Fariduni ve Saidakram Rajabalizoda isimli şüpheliler, saldırıdan önce ve sonra belirli tarihlerde İstanbul'da bulunmuşlar ve aynı otelde kalmışlar. Her iki şüpheli de IŞİD terör örgütünün Horasan koluna mensup olup, Moskova'da büyük bir terör eylemi gerçekleştirmişler. İstanbul'da turist gibi dolaşan bu şüphelilerin hareketleri, güvenlik açısından endişe verici bulgular ortaya koymaktadır.
27 Mart 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

ABD'de Jesse Kipf isimli bir adam, çocuğuna nafaka ödememek için Hawaii'deki ölü kayıt sistemini hackledi ve kendisini ölmüş gibi gösterdi. Kipf, başka bir eyaletteki doktorun kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yaparak sahte bir ölüm belgesi hazırladı. Suçunu itiraf eden Kipf, dolandırıcılık ve ağır kimlik hırsızlığı suçlarından yaklaşık yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
21 Ağustos 2024

Japonya'nın Osaka kentinde, toplam değeri 100 milyon yeni (665 bin dolar) aşan ticari oyun kartlarını çaldıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı. Çalınan kartlar arasında çoğunluğu Pokemon çizgi karakterli kartlar olmak üzere, bazı kartların değeri 40 bin dolara kadar çıkabiliyor. Şüpheliler, Temmuz 2023'te bir mağazadan 3 bin 800 kart çalmakla suçlanıyor ve aleyhlerindeki delillerle savcılığa sevk edildiler.
18 Şubat 2024

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), küresel taksi uygulaması Uber'e sürücü bilgilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle 290 milyon avro para cezası verdi. Bu ceza, 170 sürücünün bir Fransız insan hakları grubuna şikayetinden sonra başlatılan inceleme sonucunda verildi. DPA, cezanın ardından ihlalin sona erdiğini belirtti. Uber, birçok ülkede hizmet veren bir platform olarak biliniyor.
26 Ağustos 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un bir oyun platformuna paylaştığı mesaj ortaya çıktı. Crooks, Trump’ın Pennsylvania eyaletindeki mitinginde kulağından vurulmuş, arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. FBI, Crooks’un bu eylemi nasıl ve niye gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Crooks’un saldırıdan bir saat önce şüpheli diye takip edildiği öğrenildi.
18 Temmuz 2024

Kaspersky'nin raporuna göre, Türkiye'deki mobil siber tehditler 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdi. Bu artış, Ortadoğu ve Afrika'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir oran. Android işletim sistemine sahip cihazlar, bölgede en yaygın kullanılan mobil platform olup, siber tehditlere karşı daha savunmasız durumda. Kaspersky, kullanıcıları resmi uygulama mağazalarından indirme yapmaları, uygulama izinlerini kontrol etmeleri ve güvenilir bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları konusunda uyarıyor.
22 Şubat 2024

Hollanda merkezli VPN servisi Surfshark, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'de 974 bin 225 kişisel veri ihlali yaşandığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye'de yaşayan insan sayısından daha fazla ihlal olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında toplam 107 milyon 138 bin 741 kişisel veri ihlali gerçekleşti. Türkiye, veri sızıntısına en çok maruz kalan 19'uncu ülke olarak belirlendi.
8 Temmuz 2024

ABD'nin New York şehrinde Pawel Bielecki isimli bir rahip, Beyrut'ta hastaneler işlettiğini iddia ederek topladığı 650 bin doları kişisel zevklerine harcadığı gerekçesiyle yargılanıyor. Bielecki, estetik ameliyatlar, lüks restoranlar ve tatil gezileri için bağış paralarını kullanmış. Suçlu bulunması halinde 40 yıl hapis cezası alabilir.
27 Ağustos 2024

'Volga Manyağı' lakaplı Rus seri katil Radik Tagirov, 31 yaşlı kadını öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Kazan şehrindeki mahkeme, Tagirov'u ayrıca 34 kadına daha cinayete teşebbüs ve saldırı suçlarından da suçlu buldu. Tagirov, 2011 ve 2012 yılları arasında Tataristan bölgesi ve çevresindeki 15 şehirde bu suçları işlemiş, sosyal hizmet uzmanı, elektrikçi veya tesisatçı kılığına girerek kadınların evlerine girip onları boğarak öldürmüş ve değerli eşyalarını çalmıştı. Daha önce küçük hırsızlık suçlarından hapis cezası almış bir çilingir olan Tagirov, 2020'de tutuklanmıştı.
22 Mart 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayımlanan 'AB Uyuşturucu Piyasaları Raporu'na göre, Afganistan kaynaklı eroinin büyük bir kısmı Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine taşınıyor. Raporda, AB'nin uyuşturucu pazarının perakende değerinin en az 31 milyar avro olduğu belirtiliyor ve uyuşturucu ticaretinin toplumsal dokuyu yolsuzluk ve şiddet yoluyla yıprattığı vurgulanıyor. Ayrıca, Avrupa'da uyuşturucuya ulaşılabilirliğin arttığı ve kokainin Avrupa limanlarına konteynerlerle taşındığı, bu süreçte liman işçilerine rüşvet ve baskının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
8 Mart 2024

Banksy'nin 'balonlu kız' adlı eseri, Londra'daki Grove Gallery'den çalındıktan sonra bulundu ve olayla ilgili iki şüpheli tutuklandı. Güvenlik kamerası görüntülerinde maskeli bir adamın galerinin cam kapısını kırarak içeri girdiği ve eseri aldığı görüldü. Metropolitan polisi, eserin 270 bin avro değerinde olduğunu ve başka bir eserin çalınmadığını belirtti. Galeri yöneticisi, eserin geri alınmasının finansal değerini artıracağını ifade etti.
14 Eylül 2024

Cezayirli boksör Imane Khelif, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında kendisine siber zorbalık yapanlar arasında Elon Musk ve J.K. Rowling'in de bulunduğu kişilere dava açıyor. Khelif, cinsiyet belirleme testlerinde başarısız olduğu gerekçesiyle 2023'te Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti, ancak Olimpiyat Komitesi tarafından yarışmasına izin verilmişti. Paris savcılığı, Khelif'in şikayeti üzerine siber zorbalık soruşturması başlattı. Ancak, Fransız ceza yasalarının yabancı uyruklulara karşı Fransa dışında işlenen eylemlere uygulanmadığı için Musk ve Rowling'in kovuşturulma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
14 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden’ın yapay zeka tarafından oluşturulmuş sesiyle seçmenleri arayan Steven Kramer adlı kişiye 6 milyon dolar ceza verildi. Kramer, sahte kimlik oluşturmak ve seçmenleri kandırmakla suçlandı. Federal İletişim Komisyonu, Kramer’e 6 milyon dolar ceza verirken, aramaları yaptığı Lingo Telecom adlı şirkete de 2 milyon dolar ceza verdi. Kramer’in ayrıca 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimleri öncesi binlerce seçmene yapay zekayla üretilmiş, Biden’ı taklit eden otomatik aramalar nedeniyle 13 suçtan yargılanması istendi.
24 Mayıs 2024

Dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan liginde Al-Nassr ve Al-Shabab arasında 25 Şubat'ta oynanan maçta taraftarı tahrik ettiği gerekçesiyle bir maç cezası ve 30 bin Suud riyali para cezasına çarptırıldı. Maçın ardından Al Shabab taraftarlarının Lionel Messi lehine tezahürat yapması üzerine Ronaldo'nun ofansif hareketlerde bulunduğu belirtildi. Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, Ronaldo'nun cezaya itiraz hakkının olmadığını açıkladı.
29 Şubat 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024
İşaretlediklerim