Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı için yayımladığı genelgeyle ilkokullarda sınav saatini kaldırdı ve süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemine geçileceğini duyurdu. Ayrıca, öğrenci sayısının düşmesi durumunda sınıfların birleştirileceği belirtildi. Genelge, devlet okullarında kayıt ücreti adı altında zorunlu ücret alınmayacağını da vurguladı.
14 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yabancı okullar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu kriz, Fransız okulları ile başlayıp Alman okulları ile devam ediyor. Yabancı okullar, elçiliklerin personeli ve vatandaşları için açılmış olup, zamanla Türk öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştı. MEB, YÖK ve ÖSYM, yabancı okullardan mezun olanların yabancı öğrenci statüsünden yararlanamayacaklarını açıklamış ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı.
26 Temmuz 2024

Hollanda Senatosu, hüküm giymiş göçmenlerin sınırdışı edilmesine olanak sağlayan yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeyle süresiz oturma izninin reddine ilişkin suçların kapsamı genişletildi ve en az 60 ay hapis cezası koşulu kaldırıldı. Muhalefet, yasanın hükümete ceza mahkemesi yetkisinin ötesinde bir takdir yetkisi verdiğini savunurken, Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nden Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber yasayı savundu. Yeni yasa, 18 yaş üstü yabancıları kapsıyor ve suçlu yabancıların Hollanda'da kalmasının kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.
10 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tedbirlerini belirledi. Okul aile birlikleri kararıyla belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacak. Deprem bölgesindeki illerde görev yapan öğretmenlerin konaklamalarına yönelik tedbirler tamamlanacak. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimleri, sınıf mevcutlarına bakılmaksızın sağlanacak.
21 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Türkiye seçimleri için oy verme işlemi sırasında çıkan kavganın ardından Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, Türkiye'nin seçim gerilimini Hollanda'ya ihraç ettiğini belirtti. 300 kişinin karıştığı kavgaya ilişkin resmi soruşturma sürerken, Hollandalı bakan şiddet ve gözdağının kabul edilemez olduğunu ifade etti. VVD Milletvekili Bente Becker, Türkiye kökenli Hollandalıların Erdoğan rejimi tarafından etkilendiğini ve Osmanlı Ocağı üyelerinin kavgaya karıştığı iddiasını dile getirdi. Hollanda'da yapılan oy verme işleminde katılım oranı %50,96 olarak kaydedildi.
10 Mayıs 2023

Türkiye, İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle okullarıyla ilgili olarak Fransa'ya nota verdi. Fransız büyükelçiliği, bu okullara artık Türk öğrenci alınamayacağını ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Anlaşmazlık, Türkiye'nin Fransa'da aynı statüde Türk okulları açma ve müfredatta söz sahibi olma taleplerinden kaynaklanıyor.
13 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına verilen izinler Türkiye'de tepkilere neden oldu. Bu olayların ardından Almanya, Hollanda ve Britanya'nın İstanbul başkonsoloslukları güvenlik endişeleri sebebiyle geçici olarak hizmetlerini durdurdu. Almanya ve Hollanda konsolosluklarından yapılan açıklamalarda, Batı karşıtı duyguların ve protestoların olabileceği, saldırı tehdidinin arttığı belirtildi. Britanya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir terör saldırısı tehdidi olduğunu ve başkonsolosluğun tedbir amaçlı kapalı olduğunu duyurdu.
1 Şubat 2023

Almanya'nın kişisel verilerin korunmasından sorumlu görevlisi Ulrich Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebileceklerini ifade etti. Kelber, bu konuda İtalya'nın izinden gidilebileceğini ve engellemenin eyaletlerin yetki alanına gireceğini belirtti. İtalya, ChatGPT'ye kişisel verileri yasa dışı topladığı gerekçesiyle geçici erişim yasağı getiren ilk Batılı ülke olmuştu. Fransa ve İrlanda'nın veri koruma yetkilileri de İtalya ile bu konuda iletişime geçtiklerini duyurdular.
3 Nisan 2023

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi, öğrencilere attığı e-postayla rektörlük çevresindeki eylemlerin ve basın açıklamalarının yasaklandığını duyurdu. Bu kararın 11 Temmuz tarihli toplantıda alındığı ve 4 Eylül itibarıyla geçerli olacağı belirtildi. Üniversitede eylem, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerin suç kapsamında olduğu ve bunu yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alacağı ifade edildi. Ayrıca, rektörlük çevresinde basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma, çadır kurma, şenlik yapma, oturma ve sair eylemlerin yasak olduğu, bu tür davranışları sergileyenlerin adli ve idari işlemlere konu olacağı dile getirildi.
4 Eylül 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa ile Türkiye arasında süregelen okul statüsü krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekin, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının Türk mevzuatına girmemesi durumunda yok hükmünde sayılacağını belirtti. Fransız büyükelçiliği tarafından velilere gönderilen bilgilendirme yazısında, anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceği ifade edilmişti. Tekin, okulların yasal duruma kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
24 Temmuz 2024

Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara yönelik saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını onayladı. Oylamada 94 milletvekili lehte, 77 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni yasaya göre, Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılması yasaklanacak ve yasa ihlal edildiğinde para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu karar, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırıların artması ve tepki çekmesi sonrasında geldi.
7 Aralık 2023

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bir mahkeme, porno sitesi xhamster.com hakkında açılan davada, kişilerin rızası olmadan yayınlanan görüntülerin kaldırılmasına karar verdi. Davayı, daha önce benzer bir dava kazanan Hollandalı çocuk istismarı karşıtı kampanya grubu Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) açtı. Mahkeme, site sahibi Hammy Media'nın Hollanda yasalarına göre denetlenebileceğine ve sorunlu görüntüleri üç gün içinde kaldırması gerektiğine hükmetti, aksi takdirde ağır para cezaları uygulanacağına karar verdi.
13 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için çözüm olarak öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararı alındı. Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) bu kararı, öğrenciler, akademisyenler, siyasetçiler ve hukukçular tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, eğitimin kalitesinin düşeceği, öğrencilerin psikolojik ve akademik zarar göreceği ve alternatif çözümlerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın bir kuşağın kaybedilmesine yol açabileceği ifade edildi.
11 Şubat 2023

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023
İşaretlediklerim