Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

İzmir'in Bayraklı ilçesinde, ağır ceza mahkemesinde görülen bir dava nedeniyle yakalama kararı bulunan C.K. gözaltına alındı. Arkadaşları B.Y. ve A.D. tarafından ziyaret sırasında getirilen simit içerisinde uyuşturucu haplar bulundu. İki şüpheli gözaltına alındı ve uyuşturucu madde ticareti suçundan işlem başlatıldı. B.Y. serbest bırakılırken, yaşı küçük olan A.D. tutuklandı. Gözaltında bulunan C.K. ise adliyeden serbest bırakıldı.
15 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde Türkiye'deki tüketicilerin altın talebi 41,4 ton oldu. Yılın ilk üç çeyreğinde Türkiye'nin toplam altın talebi 159,3 tonla 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Aynı dönemde, Merkez Bankası'nın altın alımları da arttı ve net 39 tonluk alım gerçekleştirdi. Küresel merkez bankalarının altın talebi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 120 artışla 337 ton oldu.
31 Ekim 2023

İsviçre, Ocak 2023'te Türkiye'ye 3,6 milyar dolar değerinde 58,3 ton altın ihraç ederek 2012'den bu yana aylık bazda en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye'de artan enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle yatırımcıların altına olan talebi arttı. 2022'de İsviçre'nin Türkiye'ye yaptığı toplam altın ihracatı 188 ton iken, Ocak ayındaki ihracat miktarı bu rakamın yaklaşık üçte birine ulaştı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türk hükümeti altın ithalatını azaltmaya yönelik önlemler almıştı.
21 Şubat 2023

Borsa İstanbul, 2022 yılında kredili işlem hacminde rekor bir artış yaşadı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, kredili işlem yapan yatırımcı sayısı 40 bine, işlem tutarı ise 28 milyar liraya ulaştı. 2021 yılına göre neredeyse iki katına çıkan bu tutar, önceki yıllarla kıyaslandığında da büyük bir artış gösteriyor. Piyasa uzmanları, sert düşüşler ve kredi tamamlama çağrıları nedeniyle satışların etkili olduğunu ve kredili işlem yapan yatırımcıların sert dalgalanmalardan en fazla etkilenen grup olduğunu belirtiyor.
10 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak güncelledi. Raporda, merkez bankalarının faiz artırımları ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik faaliyeti baskıladığı, Çin'deki Covid-19 durumunun ise toparlanmayı hızlandırdığı belirtildi. Küresel enflasyonun 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.
31 Ocak 2023

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte dolar basıp Afrika ülkelerine çıkarmaya hazırlanan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Kağıthane'deki bir depoda yapılan baskında, İsveç, Britanya, Gana ve Türk vatandaşlarından oluşan altı kişi suçüstü yakalandı. Depoda, Afrika'ya gönderilmek üzere hazırlanmış 100'lük banknotlar halinde 1 milyar dolarlık sahte para bulundu. Ayrıca, şüphelilerin kiraladığı lüks villalarda yapılan aramalarda miktarı belirtilmeyen para ve ziynet eşyasına el konuldu.
9 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye'nin Huzuru' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin suç örgütleri, terör, zehir tacirleri ve organize suçlara karşı mücadelesinin kararlılıkla süreceğini belirtti. Suç işleyenlerin adaletten kaçamayacağını ifade eden Yerlikaya, şehirlerin suç yapılarından en kısa zamanda temizleneceğini vurguladı. Ayrıca, suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 'Kafes' adı verilen bir operasyonla 307 kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı.
17 Kasım 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın Ocak 2023 ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı 12,43 milyar dolar olarak kaydedildi ve resmi rezervler 9,34 milyar dolar azaldı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari işlemlerde fazla vermeyi hedeflemesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları bu hedefin gerçekleşmesini engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi politikası ve TL'nin dolar karşısında değer kaybı, ekonomik hedeflerin tutturulamamasına yol açtı.
13 Mart 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Sağlık Bakanlığı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği denetimlerde 61 kozmetik ürünün 56'sının uygunsuz olduğunu tespit etti. Uygunsuz bulunan ürünlerden biri riskli, diğer 55'i teknik düzenlemelere aykırı bulundu. Bu ürünlerle ilgili toplam 214 bin 50 lira para cezası uygulandı. Denetimler, özellikle piyasadaki uygunsuz ürünlerin tespitine yönelik planlanmış ve yüzde 92 oranında uygunsuzluk saptanarak amaçlanan sonuca ulaşılmıştır.
16 Kasım 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul merkezli 37 ilde kredi kartı bilgilerini ele geçirerek TikTok üzerinden haksız kazanç sağlayan şahıslara yönelik bir operasyon düzenledi. Operasyonda 120 şüpheli yakalanırken, 1,2 milyar lira para akışının olduğu dört binden fazla banka hesabı incelendi. Yakalananlar arasında mal varlıklarına el konuldu ve diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
20 Haziran 2023

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki metamfetamin salgınına ve bu salgını besleyen siyasi düzeni eleştiren bir video yayınladı. Video, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alıyordu. Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği, videoyu 'devlet kurumlarına karşı suç isnat eder nitelikte' olduğu gerekçesiyle yasakladı. Kılıçdaroğlu'nun itirazları sonuçsuz kaldı ve avukatı Celal Çelik, Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
8 Şubat 2024

Türkşeker, mayıs başından bu yana şekere kademeli olarak yüzde 30 zam yaptı. Şirket, toptan şeker satış fiyatına yüzde 4,2 oranında yeni bir zam daha yaparak fiyatı 25 liraya yükseltti. Ayrıca, indirimli şeker satışlarının 31 Ağustos 2023'te sona ereceğini duyurdu. Seçimlerden sonra 11 kez zamlanacak olan şekerin fiyatı, son dört ayda yaklaşık yüzde 46 artmış olacak.
21 Ağustos 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim