CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in itirazı sonucu altılı masanın dağılmasına yol açtı. Ancak kısa süre sonra Akşener'in geri dönüşü ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesiyle kriz aşıldı. Bu durum, Türkiye'yi takip eden yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık ve çeşitli yorumlara neden oldu.
7 Mart 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'altılı masa' toplantısında, ortak aday konusunun ele alınacağını ifade etti. Karamollaoğlu, adayın altılı masadan biri de olabileceğini veya dışarıdan biri olabileceğini, önemli olanın seçilme şansı yüksek bir aday olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çoklu aday ihtimaline sıcak bakmadığını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını anketlere dayanarak yüksek gördüğünü belirtti.
5 Ocak 2023

Saadet Partisi genel merkezinde yapılan toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak duyuruldu. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığını üstleneceği belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimi birinci turda kazanmak için çalışacaklarını ifade ederek Kılıçdaroğlu'nu görüşmeye davet etti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Kılıçdaroğlu'nu tebrik ederek başarılar diledi.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti'nin bilgilendirilmediğini ve aday belirleme sürecinin TV'den öğrenildiğini ifade etti. Özlale, aday belirlemenin 12 gün içinde aceleye getirilmesinin doğru olmadığını belirtti ve CHP'nin bu süreci Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylatmak için kurduğu iddialarına karşı İYİ Parti'nin onay makamı olmadığını vurguladı. Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmemesi durumunda altılı masanın dağılacağı yönündeki açıklaması Kılıçdaroğlu'nu sinirlendirmiş ve parti içi genelgeyle uyarıda bulunulmuştu.
3 Şubat 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir soru üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini ifade etti. Yavaş, Kılıçdaroğlu için 'çok savaştı, asla önüne geçmem' dedi. Bu açıklama, Türkiye'de Mayıs ayında olası genel seçimler öncesinde altılı masanın ortak adayı tartışmaları sırasında geldi. Yavaş, daha önce bir temel atma töreninde Kılıçdaroğlu'na cumhurbaşkanı olarak açılışa katılma temennisinde bulunmuştu.
23 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun CHP ve HDP'ye yönelik eleştirilerinden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in haberi olmadığını ifade etti. Erdem, partide demokrasinin işlediğini ve kendi görüşlerini özgürce ifade edebildiğini vurguladı. Ayrıca, Ağıralioğlu'nun aksine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacağına inandığını belirtti.
25 Mart 2023

İYİ Parti kurmayları, CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatması durumunda Millet İttifakı'ndan ayrılarak 'yalnız kurt' olarak seçim sürecine devam etmeyi ve milliyetçi bir ittifak kurmayı değerlendiriyor. İYİ Parti'nin, CHP'nin Ekrem İmamoğlu yerine Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybetme riskine karşılık Türkiye'yi kazanmanın daha önemli olduğunu düşündüğü belirtiliyor.
2 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Nisan 2022'den bu yana Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanlığı adaylığı için çağrıda bulunuyordu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de adaylık konusunda benzer bir çağrı yapmasının ardından, Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanında yer aldılar. Bu gelişmeler üzerine Özdağ, Yavaş'a yaptığı adaylık çağrısını geri çektiğini duyurdu.
4 Mart 2023

Millet İttifakı'nda yaşanan kriz, CHP'li belediye başkanları İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterilmesiyle aşıldı. Ancak Yavaş ve İmamoğlu, altılı masadaki genel başkanların milletvekili olmaları gerektiğini savunuyor. Yavaş'ın bu fikri genel başkanlarla konuşacağını belirttiği ve seçim çalışmalarına katılmama tehdidinde bulunduğu iddiaları ofisi tarafından yalanlandı. Habertürk yazarı Kübra Par'a göre, Yavaş ekibi iki başkan yardımcısının seçimi kazanma formülü olarak gördüğünü ifade ediyor.
21 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından, muhalefet partilerinin liderleri Saadet Partisi genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Bu toplantı, Akşener'in ayrılmasından sonra gerçekleşen ilk toplantı olarak kaydedildi.
4 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı bir dönem daha görev alması için aday göstereceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin 100'üncü yıl etkinliklerinin üçüncü gününde yaptığı konuşmada, Yavaş'ın büyükşehir belediye başkanı olduğunu ve adayları olduğunu ifade etti. Yavaş, daha önce 30 Ağustos'ta bir kez daha aday olduğunu açıklamıştı.
10 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığı, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in itirazı sonrası krize yol açmıştı. Kriz, Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterileceği formülle aşıldı. İmamoğlu ve Yavaş, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyen mesajlar yayınladılar.
6 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP ve İYİ Parti liderlerinin yaptığı görüşmede ortak aday konusunda anlaşma sağlandığını ancak aday isminin henüz belirlenmediğini açıkladı. Zorlu, adayın 2 Mart'taki toplantıda belli olacağını ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e bu konuda tam yetki verildiğini belirtti. Bu açıklama, Kahramanmaraş depremleri sonrası iki parti arasında yaşanan 'kazanacak aday' tartışmalarının ardından geldi.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'ye seçimlerle ilgili bir teklif yaptığı ancak anlaşma sağlanamadığı iddia edildi. İnce, Kılıçdaroğlu'nun kendisine herhangi bir teklif getirmediğini Twitter üzerinden açıkladı. CHP'li eski bakan Fikri Sağlar ve Grup Başkanvekili Engin Altay, İnce ile görüşmeler yapıldığını ve önerilerin kabul edilmediğini belirtti. İnce ise son açıklamasında CHP ile ilgili konuştuğunu ve kendisine teklif gelmediğini ifade etti. Bu tartışmalar, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarının bölünme endişesi çerçevesinde gerçekleşiyor.
6 Nisan 2023

İYİ Parti, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak önerdi. Bu öneri, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu. Kimi kullanıcılar destek verirken, kimi kullanıcılar eleştirel yorumlarda bulundu. Bazı yorumlar, önerinin parlamenter rejime geçiş amacına aykırı olduğunu ve sadece Erdoğan'a yarayacağını iddia etti. Diğer yorumlar ise, bu hamlenin geniş tabanlı bir muhalefet bloku oluşturabileceğini ve seçimde büyük bir umut doğurabileceğini belirtti.
6 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altılı masanın cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde acele edilmediğini, öncelikle üzerinde görüş birliği sağlanmış bir hükümet programının olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, demokrasinin işleyişi, yargının durumu ve Ekrem İmamoğlu'na yönelik saldırılar hakkında görüşlerini paylaştı. Kılıçdaroğlu'nun konuştuğu program sırasında, daha önce eleştirdiği SADAT'ın reklamının yayınlanması dikkat çekti. Ayrıca, iktidara gelindiğinde yapılacaklar ve hasar tespit komisyonu kurulması gibi konulara değindi.
14 Ocak 2023

Medya organları, CHP'li büyükşehir belediye başkanlarının İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmeye gittiklerini bildirdi. Ancak CHP yetkilileri, böyle bir ziyaretin planlanmadığını açıkladı. Bu iddia, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrıldığını açıklaması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a çağrı yapmasının ardından ortaya çıktı. CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı ise parti genel merkezine geldi.
4 Mart 2023

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, partinin cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ve başka bir aday gösterme kararı olmadığını belirtti. İYİ Parti yetkilileri ise partililerin yarısının Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini, diğer yarısının ise karşı çıktığını ifade etti. İYİ Parti'nin toplantısında adayın anketle belirlenmesi ve bunun önerilmesi beklentisi olduğu belirtildi.
25 Ocak 2023
İşaretlediklerim