Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda, Şanlıurfa'da 34 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer'e 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle 1/6 oranında indirilerek 18 yıl 1 ay 15 gün olarak belirlendi. Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili davalarda emsal teşkil ediyor.
22 Şubat 2024

Hatay Antakya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 81 kişinin hayatını kaybettiği Gökkuşağı Apartmanı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Hatay Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, altısı tutuklu yedi sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, binanın inşasında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yetersiz olduğu, yönetmeliklere uyulmadığı belirtildi. Müteahhit ise kendisinin 'kurban seçildiğini' iddia etti.
11 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hamidiye Sitesi'nde 146 kişi hayatını kaybetti. Müteahhit Ahmet Kara, binayı dokuz şiddetindeki depreme dayanıklı diyerek sattığı iddiasıyla yargılanıyor. Dava kapsamında, müteahhit ve diğer sanıklar hakkında bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçundan hapis cezası isteniyor. Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine ve sanıkların mevcut halinin devamına karar verdi.
12 Kasım 2024

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 35 kişinin ölümüne neden olan Ezgi Apartmanı ile ilgili davada, firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel için kırmızı bülten çıkarılması talep edildi. Ancak, Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetti. Duruşmada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma 3 Mayıs'a ertelendi. İddianamede, sanıkların çeşitli suçlamalarla 8 aydan 876 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
2 Mart 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Gölgeler Apartmanı'nda 21 kişinin ölümüyle ilgili davada müteahhit Mehmet Necati Gölgeler 19 yıl altı ay, mimar İhsan Çeven ise 16 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar suçlamaları reddetti, ancak mahkeme bilirkişi raporlarına dayanarak cezaları verdi. Ayrıca, bilirkişi raporunda sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
5 Eylül 2024

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hamidiye Sitesi'nde 146 kişi hayatını kaybetmişti. Müteahhit Ahmet Kara'nın binayı '9 şiddetindeki depreme dayanır' diyerek sattığı iddia ediliyor. Dava kapsamında müteahhit ve diğer sorumlular hakkında 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan hapis cezası isteniyor. Mahkeme, bilirkişi raporunun beklenmesine ve sanıkların mevcut halinin devamına karar verdi.
12 Kasım 2024

6 Şubat 2023'te Adana'da meydana gelen depremde 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün'e, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Alpargün, savunmasında binayı kanunlara uygun olarak inşa ettiğini ve zemin etüdü yaptırdığını belirtti. Mahkeme, Alpargün'ün tutukluluğunun devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Bu dava, Türkiye'deki diğer deprem dosyaları için emsal teşkil edebilir.
27 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 115 kişinin yaşamını yitirdiği Penta Park Sitesi davasında, müteahhit Mesut Başkır ölenleri suçladı. Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Başkır binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeyenlerin suçlu olduğunu savundu ve beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı kasım ayına erteledi.
12 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinde Gaziantep’te 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı’na ilişkin davada mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi, kolon kesmekle suçlanan Eyüp ve Faik Öğüt ile Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı verdi. Mahkeme, firari sanıklar müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever’in dosyasını davadan ayırdı. Ayrıca, kesilen kolonla ilgili sorumluların bulunması için başsavcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
19 Temmuz 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı davasında, firari sanık Hasan Hüseyin Sever’in avukatı Ersan Şen, müvekkili için tutuklanmama garantisi verilmesini talep etti. Bu talep, depremde yakınlarını kaybedenler tarafından tepkiyle karşılandı ve Şen mahkeme çıkışında yuhalandı. Duruşma savcısı, bazı sanıklar için üst sınırdan ceza ve tutuklama talep ederken, mahkeme heyeti duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.
31 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinde yıkılan Furkan Apartmanı'nda 51 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, tutuklu sanık kalmaması ailelerin adalet endişesini artırıyor. Bilirkişi raporları, binanın yıkılmasının kolon kesilmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Aileler, 19 Temmuz'daki karar duruşması öncesinde adaletin yerini bulması için kamuoyunun desteğini istiyor. Müteahhitlerin avukatı Ersan Şen'in mahkemede tutuklanmama garantisi talep etmesi tepki çekti.
10 Temmuz 2024

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun demir çubuk ve sopalarla dövülerek öldürüldüğü olayla ilgili davada zaman aşımı kararını hukuka uygun buldu. Davada yerel mahkeme, sanıkların eylemlerini tanımlarken kullandığı suç maddesi ve hukuki değerlendirmelerde hata bulunmadığını belirtti. Mağdur avukatları, davanın makul sürede sonuçlandırılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye 2010 yılında tazminata mahkum edilmişti.
24 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürütülen soruşturmalar kapsamında, Hatay'da yıkılan ve 40 kişinin ölümüne sebep olan Kasaplar Apartmanı'nın fen işleri sorumlusu ve statik proje sahibi Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan'dan Türkiye'ye getirilerek tutuklandı. Dalkılıç, apartmanın inşa sürecinde herhangi bir denetim yapmadığını ve binanın dönemin şartlarına uygun yapıldığını savundu. Ayrıca, müteahhitlerin binayı nasıl inşa ettiği konusunda bilgisi olmadığını ve soruşturmadan haberdar olmadığını iddia etti.
2 Mart 2023

Hatay'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 kişinin ölümüne neden olan Koray Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak, binanın statik proje ve uygulama denetçisi T.Ş. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, depremde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili soruşturmalarını sürdürüyor. Binanın yapı denetim firmasına bağlı kontrol elemanı inşaat mühendisi S.K. de daha önce tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan ve 96 kişinin ölümüne neden olan apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alpargün, binayı inşa ederken kanunlara uygun hareket ettiğini ve zemin etüdü yaptırdığını iddia etti. Ancak mahkeme, Alpargün'ü 'olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan suçlu buldu. Alpargün'ün Kıbrıs'a kaçmaya çalıştığı ve büyük miktarda para transfer etmeye çalıştığı da belirtildi.
27 Eylül 2024

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Tutar Apartmanı'nın teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya, 63 kişinin ölümüne neden olma suçundan tutuklandı. Akkaya, binanın 1975 deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini ve yeni yönetmeliklere göre güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme, bilirkişi raporlarında asli kusurlu gösterilmesi ve yurt içinde ikamet adresinin bulunmaması nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. Akkaya, daha önce Ekim Apartmanı'nın yıkılması ve 42 kişinin ölmesiyle ilgili davadan da tutuklu yargılanıyordu.
20 Eylül 2024

Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınıyla ilgili olarak, dönemin Beşiktaş belediye başkan yardımcısı Ali Rıza Yılmaz dahil 13 kamu görevlisi hakkında iki yıl altışar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması süren ana dava dosyasıyla birleştirildi. Ana davada dokuz kişi yargılanırken, ilk duruşmada iki kişi tahliye edilmiş ve beş kişi için tutukluğa devam kararı verilmişti.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim