Etiyopya'nın güneyindeki Gofa bölgesinde yoğun yağışlar sonucu meydana gelen heyelanda 146 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında kadın ve çocukların yanı sıra arama kurtarma ekibinden kişilerin de olabileceği belirtildi. Gofa Valisi Dagmawi Ayele, toplumun felaketlerle başa çıkmak için daha donanımlı olması gerektiğini vurguladı.
23 Temmuz 2024

Hatay'ın Belen ilçesinde ve Çanakkale'nin Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor. Hatay'daki yangında yedi ev ve dört araç zarar gördü, yangına sebep olduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı. Mersin'in Gülnar ilçesindeki yangın ise kontrol altına alındı ve bölgedeki beş ev yanmış durumda. Çanakkale'deki yangın için ise çok sayıda ekip müdahaleye devam ediyor.
17 Temmuz 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde çıkan 19 orman yangınından 16'sının kontrol altına alındığını açıkladı. Hatay, Mersin ve Çanakkale'deki yangınlara müdahale devam ediyor. Hatay'da etkilenen alanın 230 hektardan 100 hektara düştüğü belirtilirken, Çanakkale'de başlayan yangında yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiği ifade edildi. Mersin Gülnar'daki yangına ise 12 hava aracı yönlendirildi.
17 Temmuz 2023

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar büyük bir sel felaketine yol açtı. Ölenlerin sayısı 107'ye, kayıp kişilerin sayısı ise 136'ya ulaştı. 374 yaralı hastanelerde tedavi altına alınırken, 377 bin 497 kişi etkilendi ve 281 kasaba ciddi hasar gördü. Eyalet Valisi Eduardo Leite, durumu eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olarak nitelendirdi ve 180 gün süreyle 'felaket durumu' ilan etti.
10 Mayıs 2024

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda altı gün önce başlayan ve kontrolsüz şekilde yayılan orman yangını nedeniyle 19 bin kişi tahliye edildi. Yunanistan İklim Bakanlığı, bu tahliye operasyonunun ülkede şimdiye kadarki en büyük tahliye operasyonu olduğunu belirtti. 16 bin kişi karadan, 3 bin kişi denizden tahliye edildi ve can kaybı yaşanmadı. Yangın nedeniyle dokuz kişi solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
23 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te çok kuvvetli sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Akşam saatlerinde etkisini artırması beklenen yağışlar nedeniyle, belirtilen bölgelerde metrekareye 21 ila 75 kilogram arasında yağmur düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, bazı bölgelerde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Meteoroloji, daha önceki şiddetli yağışlar sonucu toprağın doymuş olması ve dere ile nehir seviyelerinin yükselmiş olması nedeniyle sel ve su baskınlarına karşı uyarıda bulundu.
18 Mart 2023

Brezilya'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucunda sel ve toprak kaymaları meydana geldi. Espirito Santo ve Rio de Janeiro bölgelerinde toplamda 27 kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 7 bin 300 kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, 6 kişi de kayıp olarak bildirildi. Yetkililer, sağanak yağışların ve fırtınanın bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.
26 Mart 2024

Çin'in başkenti Pekin'de 1961'den bu yana görülen en yüksek sıcaklık kaydedildi ve kırmızı alarm verildi. Art arda 10 gün 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artması bekleniyor. 22 milyon nüfuslu şehirde savunmasız grupları korumak için acil durum önlemleri alınırken, işverenlere açık hava faaliyetlerini durdurmaları talimatı verildi. Aynı zamanda Çin'in güneyi geniş çaplı sellerle mücadele ediyor ve ülke birden fazla doğal afete maruz kalabilir uyarısı yapıldı.
7 Temmuz 2023

Alman risk analiz merkezi Risklayer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 'en kötü ihtimalle' 90 bine ulaşabileceğini öngörüyor. Şu ana kadar 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Risklayer ekibi bu tahmini 2008'de Çin'in Siçuan bölgesinde meydana gelen 7,9'luk depremle karşılaştırarak yapmıştır. Ayrıca, TÜRKONFED'in hesaplamalarına göre ölü sayısı 72 bin 663'e kadar çıkabilir ve deprem 84,1 milyar dolarlık hasara yol açabilir.
12 Şubat 2023

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Tacikistan'ın Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi arasındaki sınırda 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC) tarafından kaydedilen bu sarsıntının büyüklüğü, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından 6,8 olarak ölçüldü. Depremin merkez üssü Tacikistan tarafındaki Murghob şehrinin 67 kilometre batısı olarak belirlendi.
23 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 122'ye ulaştı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
6 Şubat 2024

Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesimlerinde devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 110'a çıktı. Valparaiso ve Marga Marga bölgelerinde yangınların sürdüğü bildirilirken, Valparaiso'da yaklaşık 1100 evin hasar gördüğü aktarıldı. Devlet Başkanı Boric, yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların kasıtlı çıkarıldığını düşündüklerini belirtti.
5 Şubat 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde Alaçatı Mahallesi Deliklikoy mevkisinde çıkan orman yangınında üç kişi hayatını kaybetti. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri uçak, helikopter ve çeşitli araçlarla müdahale ediyor. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, yangına müdahale için su tankeri desteği çağrısında bulundu. Yangın nedeniyle bazı evler tahliye edildi ve jandarma, bir kadın ve iki çocuğu güvenli bir şekilde bölgeden çıkardı.
15 Temmuz 2024

ABD'nin orta kesimindeki eyaletlerde meydana gelen şiddetli hava olayları ve hortumlar, özellikle Iowa'nın Greenfield kasabasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Iowa eyalet polisi, ölü ve yaralı sayısının fazla olduğunu doğruladı ancak kesin rakam vermedi. Iowa Valisi Kim Reynolds, 15 ilçe için acil durum ilan etti ve Başkan Joe Biden'dan federal afet yardımı talep edeceğini belirtti. ABD Ulusal Meteoroloji yetkilileri, Texas'tan Michigan'a kadar en az 329 şiddetli fırtına kaydedildiğini ve bu hava şartlarının hafta sonuna kadar sürebileceğini bildirdi.
22 Mayıs 2024

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 47 kişinin öldüğünü, 550 kişinin yaralandığını ve 300 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya'da 23 kişinin öldüğünü, 420 kişinin yaralandığını ve 140 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Türkiye'de AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 218 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Depremlerden sonra 9 bin 136 artçı sarsıntının kaydedildiği belirtildi. Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük kayıplar yaşandı ve bölgeden 528 bin 146 kişi tahliye edildi.
24 Şubat 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 45 bin 89'a çıktı. Yaralı sayısı hakkında yeni bir bilgi verilmezken, son bilgilerde 108 bin 68 yaralı olduğu belirtilmişti. Depremlerden bu yana 11 bin 20 artçı sarsıntı kaydedildi ve bölgeden 1 milyon 971 bin 589 kişi tahliye edildi.
1 Mart 2023

Cenevre merkezli Ülke İçi Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan rapora göre, 2023 yılında dünya genelinde afetler, çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle 75,9 milyon kişi evini kaybetti. Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 4 milyon 53 bin kişiyle evsiz kalanlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Raporda, Türkiye'de kiraların arttığı, evini kaybedenlerin çadırlara ve konteyner kentlere yerleştirildiği ve bu durumun en az üç yıl süreceği belirtildi. Ayrıca, ülkede işsizlik, hayat pahalılığı ve eğitimdeki aksaklıklar gibi sorunların devam ettiği vurgulandı.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim