Erzincan Başsavcılığı, 13 Şubat'ta Erzincan İliç'te yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı maden faciasıyla ilgili olarak sekiz şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, olayda kusuru olduğu değerlendirilen Kanadalı firma yetkilisi de bulunuyor. Faciada toprak altında kalan dokuz işçiyi bulma çalışmaları devam ederken, Sivas Valiliği Erzincan'a gidişleri yasaklayarak protesto istemiyor.
15 Şubat 2024

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İliç'teki altın madeni ocağında JeoRadar uyarı grubunun uyarısı üzerine kontrollü bir toprak indirme çalışması yapıldığını duyurdu. Bu çalışma, 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı büyük kaymanın ardından gerçekleştirildi. Vali Aydoğdu, alanın boşaltılmasının ardından kontrollü bir şekilde toprak parçasının indirildiğini ve çalışmaların kaldığı yerden devam ettiğini belirtti. İliç faciasına ilişkin bilirkişi raporu da tamamlandı.
27 Mayıs 2024

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata'da, tarım ve caretta caretta üreme alanında ağaç kesimi yapıldı. 2021'de alınan bir kararla koruma alanı küçültülen bölgenin rant amaçlı kullanılacağı endişesi halk arasında yaygın. Bölge sakinleri, otoyol çalışması için ağaçların kesildiğini belirtiyor ve tüm araziye göz dikileceğinden endişe ediyor. Alata, tarım potansiyeli yüksek bir bölge olup, caretta carettaların üreme alanı olarak da önem taşıyor.
10 Eylül 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kalmıştı. Bu olayın ardından TBMM, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışmalarına 3 ay süreyle devam edecek. Maden, daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı.
15 Şubat 2024

Adalar halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Adalar'a getirdiği elektrikli minibüslere itiraz ediyor. Bu araçların Adalar'ın koruma altında olan ve sit alanı ilan edilen özelliklerini tehdit ettiğini belirtiyorlar. Adalıların ulaşım mücadelesi yıllar öncesine dayanıyor ve daha önce de faytonların kaldırılması için eylemler yapılmıştı. Hayvan hakları savunucuları, Adalar'da ekolojik ulaşım alternatiflerinin devreye sokulmasını ve atların korunmasını talep etmişlerdi.
18 Haziran 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan altın madeninin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining, tam üretime geçmeden Çalık Holding'i yüzde 20 hisse ile ortak olarak almıştı. Madendeki facianın ardından Çalık Holding, herhangi bir operasyonel sorumluluklarının olmadığını, sadece finansal yatırımcı olduklarını belirtti. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği de madenin Kanada'ya ait olmadığını açıkladı. Bu facianın olabileceği, 11 yıl önce yapılan bir programda belirtilmişti.
19 Şubat 2024

Düzce’nin Akçakoca ilçesinin Karadeniz kıyılarında müsilaj oluşumu gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde sıklıkla görülen bu sorun, şimdi Karadeniz’de yayılmaya başladı. Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Akçakoca’nın liman kesimlerinde yoğun olarak görülen müsilaj, rüzgarla birlikte sahil şeridine yayıldı. Konuyla ilgili çalışmalar başlatıldı.
16 Haziran 2024

Aydın'ın Germencik ilçesinde düzenlenen 28. Geleneksel Çamköy Boğa Güreşi Festivali'nde elde edilen gelir, SMA Tip-2 hastası Linda Pekşen'in tedavisi için kullanılacak. Festivale 5 bine yakın kişi katıldı ve 54 çift boğa güreşti. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, festivalin bu yıl Linda'nın yararına yapıldığını belirtti. Linda'nın babası Ahmet Pekşen, kampanyayla gerekli paranın üçte birini topladıklarını ve destek verenlere teşekkür etti.
5 Ağustos 2024

Gabon'da yaşayan yabani gorillerin yediği bazı tropikal bitkilerin, birçok ilaca dirençli olan Koli Basili bakterisine karşı etkili olduğu keşfedildi. Araştırmacılar, Moukalaba-Doudou Milli Parkı'ndaki gorillerin yedikleri bitkileri inceleyerek, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip dört ağaç türü tespit etti. Bu bitkiler, bölge yerlisi şifacılar tarafından da kullanılıyor ve gorillerin kendilerini tedavi etmek için bu bitkileri seçerek yediği gözlemlendi. Özellikle fromager ağacının, test edilen tüm bakterilere karşı etkili olduğu belirtildi.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim