Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Icon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası özellikle Göksun ilçesine bağlı köyler için planladıkları bin köy evi ve 100 okul projesinin, gerekli kararname çıkmadığı için seçim sonrasına ertelendiğini açıkladı. Depremlerde resmi olarak 48 bin 448 kişinin hayatını kaybettiği ve 277 bin 971 binanın ağır hasarlı olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki bir törende CHP'li belediyelerin deprem bölgesinde olmadığını iddia etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu iddiaya Beylikdüzü Belediyesi'nin İskenderun'da inşa edip devlete teslim ettiği çadır kent örneğiyle yanıt vererek, devletçilik anlayışını eleştirdi ve parti devleti uygulamalarının son bulacağını ifade etti.
25 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Hatay'da yaşanan artçı sarsıntılar sonucu vatandaşlar çadır ihtiyacı içinde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çadır sorununun çözülmediğini eleştirerek hükümete tepki gösterdi. Hatay'ın Defne ilçesi Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Halk TV'ye yaptığı açıklamada, çadır sorununun devam ettiğini ve insanların barınma ihtiyacının karşılanamadığını ifade etti.
23 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından yardım çalışmalarındaki yetersizlikleri eleştiren ve bu eleştirilere 'siyaset yapmayın' şeklinde tepki gösteren iktidar kanadına yanıt verdi. Demirtaş, depremin siyaset üstü bir konu olmadığını, Türkiye'de devlet-hükümet-parti ayrımının olmadığını ve tüm devlet kurumlarının bir kişiye bağlı hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, halkın siyasi baskısıyla deprem bölgesine yardım gitmesi ve Twitter erişim engelinin kaldırılması gibi gelişmelerin sağlandığını ifade etti. Demirtaş, siyaset yapmanın toplumun savunma aracı olduğunu ve direniş ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, gönüllüler yardımların depremzedelere ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme müdahalede istenilen hızın sağlanamadığını kabul etti. Sosyal medya üzerinden organize edilen yardımlar bölgeye gönderilse de, özellikle Elbistan çevresindeki köylere yardım ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığı, koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Malatya'da incelemelerde bulundu. Özel, yıkılan Hayat Sitesi'nde arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirterek, enkaz altında canlı kişiler olabileceğini ve acil yardım ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hava koşullarının kötüleştiğini ve umutların azaldığını vurgulayarak, Türkiye'nin dört bir yanından Malatya'ya yardım beklediklerini söyledi.
7 Şubat 2023

Eski İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel, 3 Ağustos 2022'de bir basın açıklaması yaparak Kahramanmaraş'ta olası depremlere karşı yetkilileri uyarmıştı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve bu depremler çevre illeri de etkiledi. Uzmanlar daha önce bölgede deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Çabukel'in sosyal medyada gündem olan açıklamasında, 'Depreme hazır değiliz!' ifadesini kullanmıştı.
12 Şubat 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

Gaziantep merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerin AKP'li belediye başkanları ve valileri ile görüşmeler yaparken, CHP'li belediye başkanları Lütfü Savaş ve Zeydan Karalar'ı başlangıçta aramadı. Sosyal medyada bu duruma tepkiler üzerine Erdoğan, CHP'li Karalar'ı da arayarak bilgi aldı. Deprem sonucunda açıklanan ilk verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına tepki gösterdi. Anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, iktidara daha fazla zaman vermeyeceklerini ifade etti. AKP'den Bülent Arınç ise seçimlerin 2024'te yerel seçimlerle birleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, seçimlerin zamanında yapılacağını ve iktidarın seçimden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
14 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş'ta 17 bin 902 konutun temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin doğal felaketler ve diğer zorluklara rağmen geri durmadığını ve yılmadığını belirtti. Depremin ardından arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Ayrıca, toplamda 650 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların 40 bin 104'ünün ihalesinin yapıldığını duyurdu.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, deprem bölgesindeki yetersiz çalışmaları eleştirdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef alındı. Erdoğan, seçim kararını açıklarken Şahin'in Meclis'teki konuşmasını eleştirdi. Şahin ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın sözlerini halkın vicdanına bıraktığını belirtti ve deprem bölgesindeki eksikliklere dikkat çekerek, halkın yaşadıklarını Meclis'te dile getirdiğini ifade etti.
10 Mart 2023

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanan yıkımın ekranlardan görünenden çok daha fazla olduğunu ifade etti. Buluntu, insanların hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar gördüğünü, iş gücünün yarısının kaybedildiğini ve finans kuruluşlarından borçların dondurulmasını beklediklerini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar'ın kendilerine moral verdiğini ve desteklerini ifade ettiğini aktardı.
9 Şubat 2023
İşaretlediklerim