İngiltere'deki Great Ormond Street Hastanesi'nde uygulanan yeni bir tedavi yöntemi sayesinde, sekiz yaşındaki Aditi Shankar'ın vücudu, nakil böbreği reddetmedi. Aditi'nin bağışıklık sistemi, annesinden alınan kök hücrelerle yeniden inşa edildi ve böbrek nakli sonrasında vücudu, nakledilen organı kendi organı gibi kabul etti. Bu sayede Aditi, organ reddini önlemek için genellikle günlük olarak alınması gereken ilaçların uzun vadeli yan etkilerinden korundu.
24 Eylül 2023

Stanford Üniversitesi'nde görev yapan psikolog Michal Kosinski, geliştirdiği yapay zekanın insanların yüzlerini tarayarak zekalarını, cinsel tercihlerini ve siyasi eğilimlerini büyük oranda doğru tahmin edebildiğini iddia ediyor. Ancak bu çalışma, etik sorunları da beraberinde getiriyor. Kosinski, bulgularının mahremiyet ve medeni hakların korunması açısından kritik olduğunu belirtiyor. Çalışmalarının kötü niyetli ve ayrımcı araçlara ilham verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
10 Ağustos 2024

Cardiff Üniversitesi ve UK Dementia Research Institute tarafından yürütülen bir araştırma, akıllı saatlerin ve yapay zekanın Parkinson hastalığını ilk belirtiler ortaya çıkmadan yedi yıl öncesinden tespit edebileceğini gösterdi. Araştırmada 103 bin 712 kişinin akıllı saat verileri analiz edilmiş ve 2013-2016 arasında bir haftalık hareket hızı verileri kullanılarak Parkinson hastalığına yakalanacak kişiler başarıyla tahmin edilmiştir. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlanmış ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
4 Temmuz 2023

2024 yılının ilk tam Güneş tutulması, 8 Nisan'da Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gerçekleşti. Yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen bu olay, özellikle New York'un Manhattan Bölgesi'nde büyük ilgi gördü. Tutulma, ABD'de 13 eyalette yüzlerce şehir ve kasabada gözlemlendi ve etkisi bazı bölgelerde saniyelerle sınırlı kalırken, bazı bölgelerde 4 dakikayı aştı.
8 Nisan 2024

NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun jiroskop sistemindeki arıza nedeniyle uyku moduna geçirildiğini açıkladı. Teleskobun güvende olduğu ancak geçici olarak atıl durumda bulunduğu belirtildi. Yetkililer, arızayı gidermek için çalışmalarını sürdürüyor. Hubble, 1990 yılında yörüngeye oturtulmuş ve en son 2009 yılında altı yeni jiroskopla donatılmıştı.
4 Haziran 2024

Avustralya'da yaşayan 33 yaşındaki muhasebeci Lucas Helmke, bir saat içinde 3 bin 206 şınav çekerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Helmke, bu rekoru bir yaşındaki oğluna 'hiçbir şeyin imkansız olmadığını' göstermek için kırdığını ifade etti. Rekora hazırlık süreci iki ila üç yılını aldı ve her şınavın Guinness standartlarına uygun olması gerektiği için 34 şınav sayılmadı. Önceki rekor, Nisan 2022'de Daniel Scali tarafından 3 bin 182 şınavla kırılmıştı.
16 Nisan 2023

ABD'deki Rush Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, geceleri dış mekanda yapay ışığa maruz kalmanın 65 yaş altındakilerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırma, ülke genelinde 48 eyalette ışık kirliliği oluşturan etkenleri inceledi ve yapay ışığın biyolojik saati ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeye yol açabileceğini belirtti. Uzmanlar, yapay ışığın olumsuz etkilerini azaltmak için karartma perdesi veya göz bandı kullanılmasını öneriyor.
6 Eylül 2024

ABD'nin Detroit kentinde polis tarafından kullanılan yüz tanıma sistemi, altı siyah vatandaşı yanlışlıkla gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sekiz aylık hamile bir kadın da bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi DataWorks Plus, kadının sekiz yaşında çekilen fotoğrafını araç çalan bir zanlıyla eşleştirdi. Mağdurlar, haksız gözaltı ve yapay zekanın ırksal ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle dava açmayı planlıyor.
9 Ağustos 2023

Londra'dan Dr. Sermed Mezher, Instagram'da paylaştığı bir reel'de insan vücudunda nadir bulunan dört özelliği açıkladı. Bu özellikler arasında Eros yayı dudak tipi, gözleri isteyerek odaklamama yeteneği, iç sese sahip olmak ve fosfenler yer alıyor. Mezher, bu özelliklerin her birinin toplumda nadir görüldüğünü ve bazı insanların bu özelliklere sahip olabileceğini belirtti.
27 Temmuz 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Atama, cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleşti ve Gezeravcı dışında Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan da yönetim kuruluna dahil edildi. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı'nın görevden alındığı bilgisi de paylaşıldı.
13 Şubat 2024

Macaristan'da yılda 35 bin kadının katıldığı meme kanseri tarama testlerinde yapay zeka kullanılarak kanserin belirtileri çok erken aşamada tespit edilebiliyor. Yapay zeka, büyük bir veri setiyle eğitilerek meme dokusundaki çok küçük değişiklikleri bile kanser gelişmeden neredeyse dört yıl önce saptayabiliyor. Bu yöntemle, mamografiler yapay zeka tarafından inceleniyor ve riskli dokular hakkında daha fazla veri üretiliyor.
28 Mart 2023

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 (Ax-3) ekibinin dünyaya dönüşü, Florida kıyılarında devam eden elverişsiz hava koşulları nedeniyle ertelendi. SpaceX, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışın ertelendiğini duyurdu. Ekip ve uzay aracının sağlıklı durumda olduğu, bir sonraki kenetlenme fırsatı için hava koşullarının izlenmeye devam edeceği belirtildi.
6 Şubat 2024

Klick Labs'tan araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zekayla birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede diyabet tanısı konulabileceğini belirtti. Bu yöntemle, 6 ila 10 saniyelik ses kaydıyla diyabet tanısı konulabildiği tespit edildi. Araştırmada, 267 kişiden iki hafta boyunca günde altı kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi ve bu verilerle tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Bu modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.
19 Ekim 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Bilim insanı Lee Seok Woo, akıllı kontakt lensler için gözyaşıyla şarj olabilen süper ince bataryalar geliştirdi. Bu bataryalar, glikozla kaplı olup tuzlu su çözeltisiyle veya gözyaşıyla şarj edilebiliyor. Geliştirilen bataryalar, 0,2 mm kalınlığında olup standart kontakt lenslerin içine sığabiliyor ve rahat bir kullanım sağlıyor. Bu teknoloji, özellikle tıp alanında kullanılabilecek önemli bir giyilebilir teknoloji örneği olarak görülüyor.
16 Haziran 2024

Hollywood'da devam eden grev, ücret ve çalışma koşullarının yanı sıra sektörün yapay zeka kullanımından etkilenen senaristler ve oyuncular tarafından başlatıldı. Bu süreçte, ölü film yıldızlarının yapay zeka ile canlandırılması konusu da gündeme geldi. Örneğin, 1955'te ölen James Dean, bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) teknolojisi ile yeni bir filmde başrol oynayacak. Ancak bu durum, etik ve hukuki sorunları da beraberinde getiriyor. Öldükten sonra bir kişinin yüzünün, sesinin, kişiliğinin hakları kime ait olacak? Oyuncuların ölümünden sonra kariyerlerinin gidişatı kimin kontrolünde olacak? Bu ve benzeri soruların yanıtları henüz belirsiz.
23 Temmuz 2023

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve diğer gökbilimciler, Dünya'dan 3,8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SDSS J1531 galaksi kümesinde, kaydedilen en güçlü kara delik patlamalarından birini tespit etti. Patlama, bir galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikten kaynaklandı ve sonucunda devasa bir boşluk oluştu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Osase Omoruyi, daha fazla gözlemle durumu kesinleştireceklerini ve boşluğun kökenine dair daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını belirtti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal dergisinde yayınlandı.
22 Şubat 2024

Meta, yüz tanıma teknolojisini kullanarak milyonlarca Texaslının biyometrik verilerini izinsiz topladığı gerekçesiyle 1,4 milyar dolar ödeyecek. Texas Başsavcısı Ken Paxton, Şubat 2022'de açılan davanın sonucunda bu uzlaşmanın sağlandığını duyurdu. Bu dava, Texas'ın Biyometrik Tanımlayıcının Toplanması veya Kullanımı Yasası kapsamında açılan ilk dava ve sağlanan ilk uzlaşma olma özelliğini taşıyor. Meta'nın 2011'den beri Facebook'a yüklenen fotoğraflarda yüz tanıma yazılımı kullandığı tespit edildi.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim