Türkiye'de elektrikli otomobillerin vergilendirilmesi, motor gücü ve fiyatına göre değişiklik gösteriyor. 160 kW üzeri motor gücüne sahip ve vergisiz fiyatı 1 milyon 350 bin TL üzerinde olan araçlar için yüzde 92'ye varan ÖTV oranları uygulanıyor. Tesla Model Y'nin yeni versiyonu, motor gücünü 160 kW'ye düşürerek ve vergisiz başlangıç fiyatını 1 milyon 352 bin 160 TL olarak belirleyerek yüzde 32'lik daha düşük bir vergi oranına tabi oldu. Bu değişiklik, aracın fiyatında önemli bir düşüşe yol açtı.
21 Nisan 2024

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın beşinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 42 bin 999 liradan 47 bin 999 liraya yükselirken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 76 bin 999 liradan 85 bin 999 liraya çıktı. Dolar/TL kurundaki artışın ithal ürünlerin fiyatlarına yansıması sonucu bu zamların yapıldığı belirtiliyor.
1 Temmuz 2023

Popüler bilgisayar oyunu 'The Last of Us', HBO Max yapımı bir dizi olarak uyarlandı ve Türkiye'de Blu TV tarafından yayınlanacak. Dizi, 15 Ocak'ta HBO Max'ta gösterime girecek ve ertesi gün 16 Ocak'ta Blu TV'de izleyicilerle buluşacak. Dizi, Kanada'da çekilen en pahalı yapım olma özelliğini taşıyor ve ilk resmi fragmanı Twitter'da iki saatte 5 milyondan fazla izlenme almıştı. Dizide, Joel karakterini Pedro Pascal, Ellie karakterini ise Bella Ramsey canlandırıyor.
10 Ocak 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Bu artışla birlikte JTI grubu sigaralarının fiyatları güncellendi ve en ucuz sigara 68 TL, en pahalı sigara ise 80 TL oldu. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, diğer sigara gruplarının da fiyatlarını güncellemesinin beklendiğini belirtti.
3 Temmuz 2024

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın, dijital içerik platformu Netflix'in müvekkili ile iletişime geçtiğini öne sürdü. Sedat Peker, Türkiye'de hükümet hakkında iddialar ortaya attığı videolar ve tweet'lerle gündeme gelmişti. İktidarın BAE ile ilişkileri düzeltmesinin ardından Peker'e sosyal medya kısıtlaması getirilmişti. Peker'in videoları IMDb'de bir kategori oluşturmuş ve bu gelişmelerin ardından Netflix'in iletişim kurduğu iddia ediliyor.
15 Ocak 2023

Disney+ dijital yayın platformu, 'kod adı Avcı' olarak duyurulan yeni orijinal dizisi 'Aktris'i çok yakında izleyiciyle buluşturacağını açıkladı. Dizinin başrollerinde Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu yer alıyor. Gerilim-suç-mizah türündeki dizinin yönetmenliğini Soner Caner üstlenirken, senaryosunu Hakan Bonomo yazdı. Dizinin çekimleri geçen aylarda tamamlandı ve yeni sahne kareleri paylaşıldı.
27 Mart 2023

Oyun platformu Steam, Türkiye'deki kullanıcılarına TL ile oyun satma politikasını sonlandıracağını duyurdu. TL'deki hızlı değer kayıpları ve döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle bu kararı alan şirket, 20 Kasım'dan itibaren Türkiye'deki kullanıcılarına oyunları ABD doları üzerinden satacak. Bu değişiklik, oyun geliştiricilerin oyunları için uygun fiyatları seçmesini ve güncel tutmasını kolaylaştıracak.
25 Ekim 2023

Starbucks, Türkiye'deki ürünlerine bu yıl içinde ikinci defa zam yaparak küçük boy sade filtre kahve fiyatını 60 liradan 70 liraya çıkardı. İlk zamla birlikte fiyat 45 liradan 60 liraya yükselmişti. Ayrıca, internet üzerinden yapılan siparişlerde filtre kahve fiyatı 85 lira olarak belirlendi. Bu fiyat artışları, Starbucks Türkiye'nin genel fiyat politikasının bir parçası olarak görülüyor.
2 Mayıs 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Canlı yayın platformu Twitch, 'yasa dışı bahis ve terörün finansmanına katkı sunduğu' gerekçesiyle 22 Şubat'ta Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de erişime engellenmişti. Twitch'in, kumar içerikli yayınları Türkiye'ye kapatma kararı alması üzerine, bu erişim engeli 1 Mart 2024 tarihinde kaldırıldı. Free Web Türkiye'nin aktardığı bilgilere göre, bu karar platformun aldığı önlemler sonucunda gerçekleşti.
1 Mart 2024

Netflix, 1997 yılında başladığı ve müşterilere kırmızı zarflar içinde DVD göndererek hizmet verdiği DVD kiralama işini sonlandıracağını açıkladı. Şirket, bu hizmetin son kırmızı zarfını 29 Eylül 2023 tarihinde postalayacağını duyurdu. Netflix CEO'su Ted Sarandos, şirketin blog sayfasında 25 yıllık bu hizmeti yıl sonunda kapatma kararı aldıklarını belirtti.
19 Nisan 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

Disney, Türkiye'de Disney+ platformu ile 14 Haziran'da hizmete girdikten sonra, 2028 yılına kadar vizyona girecek 56 filmin listesini açıkladı. Listede Marvel Sinematik Evreni, Star Wars, Avatar ve birçok isimsiz Disney ve Pixar filmleri yer alıyor. Bazı filmlerin vizyon tarihleri de belirlenmiş durumda. İlk isimsiz Disney filmi 2023 yılı içinde izleyiciyle buluşacak.
22 Ocak 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023

Türkiye'de dolar/TL ve avro/TL kurları, seçimlerin ardından serbest piyasada yeni bir güne başlangıç yaptı. Dolar 23,59 TL, avro ise 25,53 TL'den işlem görüyor. İktidarın döviz üzerindeki baskıları ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları sonrasında piyasada ikili bir fiyat oluştuğu belirtiliyor. Seçimler sonrasında kurun serbest bırakılmasıyla birlikte dolar ve avro son üç günde dengeli bir seyir izliyor.
15 Haziran 2023
İşaretlediklerim