Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmenin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsayacak. Şimşek, yatırım yapan mükellefler için de yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kararla ilgili tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.
29 Ağustos 2024

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Bloomberg'e göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, kamu bankalarına döviz satışı yapılmasını sağlayan protokolün uygulanmasını istemiyor. Şubat 2017'de imzalanan ve kamuoyuna açıklanmayan bu protokol, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden yapılan 128 milyar dolarlık satışların sorgulanmasıyla gündeme gelmişti. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, protokolün piyasa dengesine katkı sağladığını belirtmiş, ayrıcalıklı işlem yapılmadığını ifade etmişti. Protokol halen devam ederken, dün kamu bankaları tarafından 2,3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı bildirildi.
4 Temmuz 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Rahmi Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı tasarruf önlemlerinin vatandaşa zarar verdiğini savunuyor. Turan, devlet kurumlarında tasarrufun sadece adının olduğunu ve özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüksek bütçesiyle dikkat çektiğini belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlar döner sermayesine tahsis edilen bütçenin 80 milyon liradan 200 milyon liraya çıkarıldığı ve bu parayla dini yayınların artırılacağı ifade ediliyor.
18 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alacaklarını ve bu sistemle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem, ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise isteğe bağlı olacak. Amaç, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek ve kayıt dışılığı azaltmak. Şimşek, genel vergi oranlarını artırmadan mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
7 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, ürünlerin sipariş verildikten sonra zamlanması ve sonrasında 'stokta olmadığı' iddiasıyla iptal edilmesi üzerine harekete geçti. 2022'de 75 firma üzerinde inceleme yapılarak 46 firmaya 41 milyon lira ceza kesildi. 2023'ün ilk beş ayında ise altı firmaya 9 milyon lira ceza uygulandı ve altı firma hakkında daha inceleme başlatıldı.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı Mart 2024'te 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi. Aynı dönemde dış ticaret açığı 5 milyar 193 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinden 2 milyar 241 milyon dolar ve seyahat gelirlerinden 2 milyar 104 milyon dolar giriş sağlandı. Birincil ve ikincil gelir dengelerinde sırasıyla 1 milyar 604 milyon dolar ve 12 milyon dolarlık net çıkışlar kaydedildi.
13 Mayıs 2024

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen 'Sibergöz' operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım-satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle 1 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 127 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulaması sattığını ve saadet zinciri sistemi oluşturduğunu belirtti. Operasyonlarda 1 milyar TL değerindeki taşınmaz ve taşınır mal varlıklarına, iki tabancaya ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
30 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP'li vekillere yaptığı sunumda, enflasyonun yıl sonunda beklenenden biraz daha yüksek olacağını belirtti. Şimşek, asgari ücrete enflasyona göre zam yapılacağını ve tasarruf önlemleri kapsamında kamudaki kiralık taşıt sayısının azaltıldığını ifade etti. Ayrıca, İsrail ile ihracatın durdurulmasının enflasyonu etkilediğini ve mali disiplini yeniden tesis ettiklerini vurguladı. Şimşek, tasarruf yapmanın önemine dikkat çekerek, kendisinin de tasarruf yaptığını söyledi.
18 Ekim 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023
İşaretlediklerim