Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi'nin İstanbul'daki konserinin biletleri tükendiği için sanatçı ertesi gün bir konser daha verecek. 69 yaşındaki Einaudi, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alacak. Einaudi, kariyerini bale, sinema ve tiyatro için bestecilik yaparak geliştirdi ve 'Le Onde' ve 'I giorni' albümleriyle dinleyicilerin beğenisini kazandı.
5 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Sultan 1. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Taksim’e yeni bir buluşma noktası kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Müze, Atatürk’ün kişisel eşyalarını içeren bir koleksiyona da ev sahipliği yapacak. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
8 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

Berlin'de yaşayan Türk sanatçı Esra Gülmen, Avusturya'nın OK Offenes Kulturhaus Çağdaş Sanat Merkezi'nde 'I WAS I AM' adlı ilk müze sergisini açtı. Sergide, modern dünyanın karmaşaları, bireysel ve toplumsal uyumsuzluklar ile sansür temaları üzerine eserler yer alıyor. Gülmen, interaktif tahterevalli enstalasyonları ve mozaik panolar aracılığıyla, bireylerin günlük paradokslarını ve sansürle olan mücadelelerini görselleştiriyor. Sanatçı, serginin hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü ve aldığı tepkilerden memnun olduğunu belirtiyor.
25 Şubat 2024

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

ABD'nin Chicago kentinde üç günlük Türk Festivali düzenleniyor. Festivalde birçok etkinlik yer alacak ve pazar akşamına kadar sürecek. TRT Haber'in haberine göre, festivalde en çok öne çıkan etkinlik mehter marşı oldu ve Amerikalılar mehter takımının konserini dinlemek için dakikalarca bekledi. Festival, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve büyük bir coşkuyla devam ediyor.
26 Mayıs 2024

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

IMAX ve CineNOVA Sinemaları arasında yapılan yeni anlaşma çerçevesinde, Türkiye'de lazer projeksiyon teknolojisine sahip dört yeni IMAX salonunun açılması planlanıyor. İstanbul'daki Marmara Forum ve Forum İstanbul ile Ankara'daki Gordion alışveriş merkezlerinde açılacak olan salonlar, 4K görüntü kalitesi sunacak. Diğer iki salonun yerleri henüz açıklanmadı ve tüm salonların 2026 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
25 Nisan 2024

Topkapı Sarayı, tarihinde ilk kez gece ziyaretlerine açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, saray her cumartesi 21.00-23.00 saatlerinde gezilebilecek. Gece turları gruplar halinde yapılacak ve her grup 300 kişiyi geçmeyecek. Ziyaretçiler, sarayın çeşitli bölümlerini gezme fırsatı bulacaklar.
28 Haziran 2024

Rus müzisyen Evgeny Grinko, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde Aşık Veysel’in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısını seslendirdi. Grinko, konserinde ayrıca 'Valse', 'Epilogue', 'Carousel' gibi kendi bestelerine de yer verdi. Sanatçı, 2014’ten bu yana şehirden uzak bir ormanda yaşayıp yeni besteler yapıyor ve belgesel filmler için müzik üretiyor.
4 Temmuz 2024

Rus müzisyen Evgeny Grinko, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserde Aşık Veysel’in 'Uzun İnce Bir Yoldayım' şarkısını seslendirdi. Grinko, konserinde ayrıca 'Valse', 'Epilogue', 'Carousel' gibi kendi bestelerine de yer verdi. Sanatçı, 2014’ten bu yana şehirden uzaklaşıp ormandaki küçük bir evde yaşayarak yeni besteler yazıyor ve belgesel filmler için müzik yapıyor.
4 Temmuz 2024

ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen Ertuğrul Türk Festivali, Türk kültürünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirildi. Festivalde Türk kahvesi, lokum, döner gibi geleneksel yiyecekler, Anadolu halıları, ebru ve hat sanatları gibi el sanatları sergilendi. Etkinlikte ayrıca İslam üzerine konuşmalar yapıldı ve çeşitli gösteriler düzenlendi. Festival, Amerikalı Müslümanları bir araya getiren evlilik seansları gibi ilginç etkinliklere de ev sahipliği yaptı.
26 Mayıs 2024

Türk mutfağının uluslararası üne sahip geleneksel yemeklerinin yanı sıra, İstanbul'daki restoranlarda kadın aşçılar yavaş yavaş öne çıkmaya başlıyor. New York Times'ın değerlendirmesine göre, kadın aşçılar geleneksel malzemeleri yaratıcı biçimlerde kullanarak sofistike bir yemek kültürü oluşturuyor. Michelin yıldızlı restoranlar ve özgün tarzlarıyla dikkat çeken kadın şefler, Türk mutfağının çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda temsil ediyor. Restoranlar arasında Yeniköy'deki Apartıman, tarihi yarımadadaki Giritli ve Beyoğlu'ndaki Hodan gibi öne çıkan mekanlar yer alıyor.
16 Şubat 2024

Ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli, Beşiktaş Tüpraş Stadyumu’nda bir konser verdi. Konserde Bocelli'ye soprano Serena Gamberoni, kemanist Anastasiya Petrsak ve bariton Faik Mansuroğlu eşlik etti. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Opera Korosu da Marcello Rota'nın şefliğinde performans sergiledi. Konser, Guiseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini ve Luigi Denza gibi ünlü bestecilerin eserlerinden oluşan iki bölümden meydana geldi.
9 Haziran 2024

Pablo Picasso ile 10 yıllık birlikteliğin ardından ayrılan ve sanat dünyasında dışlanan Françoise Gilot'un eserleri, Paris'teki Picasso Müzesi'nde sergilenecek. Gilot, Picasso'nun baskılarına rağmen ABD'de başarılı bir kariyer yapmayı başardı. Picasso Müzesi'nde Gilot'a adanmış bir oda açılması, Fransa'daki kamu koleksiyonlarında sınırlı yer bulmasının değişmesi umuluyor. Gilot'un eserleri yıl sonuna kadar müzede ziyaretçilere açık olacak.
16 Mart 2024

2024 Paris Moda Haftası, Sonbahar/Kış sezonunun trendlerini belirlerken, moda dünyasından önemli isimler ve moda tutkunları sokaklarda dikkat çekici stilleriyle boy gösteriyor. Pharrell gibi ünlüler, moda haftasında kendi favori parçalarını giyerek trendlere yön veriyor. Motokros ilhamlı deri ceketler, oversize spor ceketler ve trençkotlar, bu sezonun öne çıkan parçaları arasında yer alıyor. Paris'in değişken hava koşulları, moda tutkunlarını hem işlevsel hem de şık giyinme konusunda yaratıcı çözümler bulmaya itiyor.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim