Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Türkiye’den Almanya’ya net göç 2022'de 81 binken 2023'te 126 bine yükseldi. Almanya'ya geçen yıl toplamda 1 milyon 933 bin kişi göç ederken, ülkeyi terk edenlerin sayısı 1 milyon 270 bin oldu. Ukrayna'dan gelen göçmen sayısında ise 2022'ye kıyasla yüzde 75 azalma yaşandı. Türkiye ve Almanya, göçmenler konusunda 10 maddelik bir anlaşmaya vardı.
27 Haziran 2024

Almanya'nın Solingen kentinde düzenlenen festivalde bir kişi çevredekilere rastgele bıçakla saldırdı. Olayda üç kişi hayatını kaybederken, sekiz kişi yaralandı. Saldırgan kayıplara karıştı, ancak polis bir kişiyi gözaltına aldı ve saldırıyla bağlantısını araştırıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, olayda herhangi bir Türk vatandaşının zarar görmediğini açıkladı.
24 Ağustos 2024

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Türkiye'deki mülteci karşıtı söylemleri ve göç politikalarını ele alan bir rapor yayınladı. Raporda, AKP'nin 2019'dan itibaren mülteciler üzerinde denetim ve baskı kurduğu, Suriyelilerin güvenlik meselesine dönüştürüldüğü ve göçün kriminalize edildiği belirtiliyor. Ayrıca, ana muhalefetin geri göndermeye dayalı mülteci söylemi öne çıkarken, sol partilerin mülteci meselesine yeterince ağırlık vermediği savunuluyor.
21 Mayıs 2024

Milli futbolcu Merih Demiral’ın Avusturya galibiyetinden sonra yaptığı 'bozkurt' işaretinin diplomatik yansımaları devam ediyor. Türkiye’nin Almanya’nın Ankara büyükelçisini dışişlerine çağırması üzerine Almanya da Türkiye’nin Berlin büyükelçisini dışişlerine çağırdı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 'Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok' dedi. Türkiye ise bu işaretin Almanya'da yasaklı bir simge olmadığını belirtti.
4 Temmuz 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde, aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e bir kişi bıçakla saldırdı. Saldırgan, bir polisi de boynundan bıçakladı ve polis saldırgana ateş etti. Skynews'ın haberine göre, çok sayıda yaralı var ve polis, yaralıların durumu hakkında henüz bilgi veremeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili operasyonun sürdüğü bildirildi.
31 Mayıs 2024

Almanya'nın İsrail hükümetine olan desteği, özellikle Binyamin Netanyahu hükümetine verilen destek, Almanya'da yaşayan Türk ve Müslüman topluluklar arasında rahatsızlık ve öfke yaratmaktadır. Almanya'nın bu politikası, Türklerin ve diğer Müslümanların Almanya'daki sistemden yabancılaşmasına ve uzaklaşmasına neden olabilir. Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti ve Türk kültürüne yönelik jestler, bu tepkileri hafifletme amacı taşıyor olabilir. Barçın Yinanç, Almanya'nın İsrail politikasının Türk toplumuna etkilerini ele alıyor.
23 Nisan 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Solingen'de IŞİD'in üstlendiği ve üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırının ardından, ülkede kalma izni bulunmayan kişilerin daha kararlı bir şekilde sınır dışı edileceğini ve silah yasasının sertleştirileceğini açıkladı. Saldırganın teslim olduğu ve saldırıyı bildiği halde ihbar etmeyen 15 yaşındaki bir çocuğun tutuklandığı belirtildi. Scholz, terörizmin kabul edilemez olduğunu ve radikal İslamcılığın toplumu bölmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
26 Ağustos 2024

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

2023 yılında Almanya'da çalışanlar toplam 1,3 milyar saat fazla mesai gerçekleştirdi, bu mesailerin yarısı ödenmedi. Sol Parti, ödenmeyen 775 milyon saat fazla mesai ile şirketlerin 32 milyar avro kar elde ettiğini belirtti. Ayrıca, bu fazla mesailerin 835 bin tam zamanlı iş oluşturabileceği ifade edildi. Milletvekili Susanne Ferschl, hükümeti fazla mesaiyi düzenleyecek yasalar çıkarmamakla eleştirdi ve ücretsiz fazla mesainin devlete de vergi kaybına neden olduğunu söyledi.
10 Mayıs 2024

Almanya hükümeti, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınırdışı etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınırdışı edilenlerin Almanya'da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınırdışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu belirtti. Spiegel dergisine göre, Leipzig kentinden 28 Afgan bu sabah Kabil'e gönderildi ve her birine 1000 avro verildi. Bu, Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra ilk kez suçlu Afganların sınırdışı edilmesi olarak kaydedildi.
30 Ağustos 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Almanya hükümeti, kalifiye iş gücü açığını kapatmak amacıyla yabancılara vergi indirimi sağlamayı planlıyor. Maliye Bakanı Christian Lindner, yabancı iş gücüne ilk üç yıl için kademeli vergi indirimi uygulanacağını açıkladı. Ancak bu plan, muhalefet partileri ve sendikalar tarafından yerlilere yönelik ayrımcılık ve sosyal barışa tehdit olarak eleştirildi. Hükümet içinden de bazı isimler, planın toplumsal kıskançlık yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
10 Temmuz 2024

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde bir kişi çevresindekilere rastgele bıçakla saldırdı. Olayda en az üç kişi hayatını kaybetti, altısı ağır yedi kişi yaralandı. Polis, halktan şehir merkezini terk etmelerini istedi ve saldırganın kaçtığını belirtti. Saldırının, şehrin 650'inci yılı şerefine düzenlenen festivalde gerçekleştiği açıklandı.
24 Ağustos 2024

Almanya, sığınmacılara aylık 50 avro nakit ödeme yapma kararı aldı. Hessen Eyaleti Başbakanı Boris Rhein, 16 eyalet başbakanının bu ödeme planında anlaştığını açıkladı. Eyalet başkanları, federal hükümetten iltica prosedürlerinin üçüncü ülkelere kaydırılması için somut modeller geliştirmesini talep edecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu düzenlemenin Almanya'daki göç durumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
21 Haziran 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

İngiltere'nin Southport kentinde üç çocuğun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından aşırı sağcı gruplar ülke genelinde protestolar düzenledi. Protestolar sırasında en az 90 kişi tutuklandı ve birçok şehirde polisle çatışmalar yaşandı. Başbakan Keir Starmer, aşırılıkçılara karşı polise tam destek verdiğini belirtti. Protestoların sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle tetiklendiği ve gelecek günlerde şiddetlenmesinin beklendiği vurgulandı.
4 Ağustos 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim