İsveç Büyükelçiliği, Türkiye'deki deprem sonrasında ülkeden gönderilen arama kurtarma ekibinin bir parçası olan Killian adlı altı yaşındaki golden retriever cinsi kurtarma köpeğinin, 17 kişiyi enkaz altından kurtardığını açıkladı. Killian, İsveç'in Acil Durum Ajansı'nda eğitilmiş sertifikalı bir kurtarma köpeğidir. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye birçok ülke arama kurtarma ekipleri göndermişti.
16 Şubat 2023

Mısır'ın turistik kenti Hurgada'da Kızıldeniz'de yüzen bir Rus turist, köpek balığı saldırısına uğrayarak yaşamını yitirdi. Mısır Çevre Bakanlığı, saldırıya uğrayan turistin öldüğünü ve saldıran köpek balığının türünün 'Kaplan Köpek Balığı' olduğunu açıkladı. Saldırgan köpek balığı avlanarak laboratuvara gönderildi ve bölgedeki tüm faaliyetler geçici olarak durduruldu. Geçen yıl aynı bölgede iki kadın benzer bir saldırıda hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Nevşehir'in Avanos ilçesinde, boşanma aşamasında olduğu eşi ve kızını otel havuzunda bıçaklayarak öldüren zanlı Y.T, tutuklandı. Olayın ardından kaçan Y.T, jandarmaya giderek teslim oldu ve ifadesinin ardından nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Anne ve kızının bir süre önce Danimarka’dan memleketleri Adana’ya geldikleri ve Avanos’ta tatilde oldukları öğrenildi.
23 Temmuz 2023

Antalya'daki Waterhill Park'ta (Aqualand Dolphinland) iki haftada bir yunus ve bir fok öldü. Hayvan hakları savunucuları, parklarda yunuslara uzman veterinerlerce nekropsi uygulanmadığını ve hukuksuz durumlar için işbirliği kurulan veterinerler olduğunu belirtiyor. Türkiye'de sekiz yunus parkı bulunuyor ve bu sayıyla Avrupa'da en çok yunus parkı bulunan ülke konumunda. 2021'de yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik, mevcut parkların 10 yıl daha açık kalmasını öngörüyor.
17 Eylül 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkarıldı. Şüpheli, daha önce Stockholm'de bir restoran önünde silah sıkıp tehditler savurduğu için tutuklanmıştı. Savcılık, şüphelinin PKK için haraç toplamaya çalıştığını ve örgütün İsveç'teki faaliyetlerinde kilit rol oynadığını iddia ediyor. Bu olay, İsveç'in NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve talepleri bağlamında önem taşıyor.
21 Haziran 2023

Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleşen iki ayrı silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti. İlk saldırıda bir anne ve ağır yaralanan 14 yaşındaki kızı, ikinci saldırıda ise 43 yaşında bir kişi yaşamını yitirdi. Saldırıları düzenleyen 32 yaşındaki şüphelinin tek başına hareket ettiği ve daha önce hayvan istismarından sabıkası olduğu belirtildi.
29 Eylül 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin enkazında yapılan dalışta, kayıp altı kişiden birinin cesedi bulundu. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 700'den fazla kişinin katılımıyla bölgede devam eden çalışmalarda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 51 metre derinlikteki geminin enkazında bir personelin cesedine ulaştığını açıkladı. Cesedin, gemide aşçılık yapan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç’a ait olduğu belirlendi. Gemi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta batmıştı.
17 Şubat 2024

Norveç Kızıl Parti Başkanı Björnar Moxnes, geçen ay Oslo Havalimanı'ndaki bir dükkandan güneş gözlüğü çaldığı için istifa etti. Moxnes, hırsızlık suçunu kabul etti ve Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımla istifa ettiğini duyurdu. Kızıl Parti Ulusal Yürütme Komitesi, Moxnes'in 11 yıldır yürüttüğü görevi 2024'e kadar Marie Sneve Martinussen'in sürdüreceğini açıkladı.
25 Temmuz 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Galaları, Brendan Fraser'ın başrolünü üstlendiği ve Oscar adaylığı beklenen 'Balina' filmi ile 2023 yılının ilk gösterimini yapacak. Darren Aronofsky'nin yönettiği ve Venedik Film Festivali'nde prömiyer yapan film, 16 ve 17 Ocak tarihlerinde İKSV Galaları'nda özel gösterimle izleyici karşısına çıkacak. Film, aşırı kiloları ve ruhsal sorunları olan bir İngilizce öğretmeninin hikayesini anlatıyor. Türkiye'de 10 Şubat'ta vizyona girecek olan filmin biletleri 6 Ocak'ta satışa sunulacak.
3 Ocak 2023

Eski HDP Diyarbakır milletvekili İdris Baluken, altı yıl beş ay bir gün süren hapis cezasının infazını tamamladı ve Sincan Cezaevi'nden serbest bırakıldı. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Baluken'in serbest bırakılmasını Twitter üzerinden duyurdu. Baluken, 2016 yılında tutuklanmış ve Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dokuz yıl iki ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kısa bir süre tahliye edildikten sonra itiraz üzerine tekrar tutuklanan Baluken, cezasını tamamlamasının ardından serbest kaldı.
5 Nisan 2023

Vedat Milor, Akdeniz Koruma Derneği'nin düzenlediği bir festivalde, istilacı türler ve denizlerin kirliliği konusuna dikkat çekti. Özellikle aslanbalığının diğer türler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Milor, bu balığın ticarileştirilmesi gerektiğini savundu. Balıkçıların aslanbalığını denize geri atmak yerine lokantalara satmalarının hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı olacağını ifade etti. Milor, aslanbalığının lezzetli olduğunu ve bu şekilde tüketilmesinin denizlerdeki zenginlikleri koruyabileceğini belirtti.
18 Mayıs 2024

İzmir Körfezi'nde Bayraklı ilçesindeki Turan sahilinde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, olayın nedenini belirlemek için su ve balıklardan numune aldı. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. İlker Aydın, kesin bir neden belirtmenin otopsi yapılmadan mümkün olmadığını, ancak oksijen yetersizliği ve plankton artışının olası sebepler arasında olduğunu ifade etti.
20 Ağustos 2024

Norveç'te insanlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle uyutulan deniz aygırı Freya'nın bronz heykeli, Norveçli Astri Tonoian tarafından yapılarak, Freya'nın ilk kez görüldüğü yere yakın bir konuma yerleştirildi. Heykel için kitlesel bağışlarla yaklaşık 25 bin dolar toplandı ve bir törenle açıldı. Freya'nın uyutulması kararı, insanların güvenli mesafeyi korumamaları nedeniyle alınmış ve çevreciler tarafından eleştirilmişti.
1 Mayıs 2023

Sinop'un Türkeli ve Ayancık ilçelerindeki limanlara demir atan balıkçılar, altı köpeği ölü bulduklarını ve diğer köpeklerin de ölmek üzere olduğunu belirtti. Balıkçılar, durumu yetkililere bildirdiklerini ancak yardım alamadıklarını ifade etti. Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyleyerek hemen ekip göndereceklerini açıkladı. Türkeli Helaldı Muhtarı Hayri Gürleyen ise barınak eksikliğinden bahsederek, daha önce barınak talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.
29 Ocak 2023

Ankara Çankaya'da, 24 yaşındaki avukat Belen Nesil Coşğun, bir rezidansta silahla vurulmuş olarak bulundu ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olay yerinde yapılan incelemede kan izleri ve kullanılan silah bulundu. Coşğun'un erkek arkadaşı Muhammet B, olayın intihar olduğunu iddia ederek gözaltına alındı ve ifade verdi.
15 Haziran 2023

İsveç'in HV71 takımında oynayan Fin buz hokeyi oyuncusu Sanni Hakala, bir maç sırasında kafasını kale direğine çarptıktan sonra felç oldu. 26 yaşındaki sporcu, ellerinde ve kollarında işlev kaybı yaşadığını ve tekerlekli sandalyeye bağımlı kalabileceğini açıkladı. Hakala daha önce Finlandiya Kadın Milli Takımı ile iki kez Kış Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanmıştı. Ayrıca, Ekim ayında benzer bir trajik olayda, Nottingham Panthers oyuncusu Adam Johnson bir maç sırasında yaşamını yitirmişti.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim