ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Beverly Hills kentinde bulunan bir okul, öğrencilerin yüzlerinin yapay zeka kullanılarak çıplak vücutların üzerine bindirildiği fotoğraflar üretmesi üzerine harekete geçti. Şubat ayının sonlarında ortaya çıkan bu durum sonrasında, olaya karışan beş öğrenci okuldan atıldı. Bölge Müfettişi Michael Bregy, olaya 16 öğrencinin karıştığını ve hepsinin sekizinci sınıfta olduğunu belirtti. Bu olay, teknolojinin etik kullanımı konusunda önemli tartışmaları beraberinde getirdi.
9 Mart 2024

ABD'nin Batı Virginia eyaletinde Jeanne Whitefeather ve Donald Lantz çifti, evlat edindikleri beş siyah çocuğu kötü koşullarda tutmak ve köle olarak kullanmakla suçlandı. Sosyal yardım yetkilileri, çocukları bir ahırda kilitli buldu ve savcılık çift hakkında insan kaçakçılığı, çocuk ihmali, kölelik ve zorla çalıştırma gibi suçlardan iddianame hazırladı. Çift, suçlamaları reddetti.
28 Haziran 2024

ABD'nin Alabama eyaletinde Yüksek Mahkeme, dondurulmuş embriyoların 'çocuk' olarak sayılması gerektiğine ve yanlışlıkla yok edilmesi durumunda sorumluluk doğurabileceğine hükmetti. Bu karar, eyalette IVF tedavisini durdurma noktasına getirdi ve tıp uzmanları ile üreme tedavilerini savunan gruplar tarafından olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Karar, aynı zamanda Alabama'da aile kurma yöntemleri üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek ve diğer eyaletlerde benzer yasal girişimlere yol açabilecek bir öncü olabilir.
23 Şubat 2024

ABD'nin New York eyaletinde bulunan Rockville Centre Katolik Piskoposluğu, çocukken rahipler tarafından cinsel istismara uğradığını iddia eden 530'dan fazla mağdura 323 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu karar, çocuk cinsel istismarı mağdurlarının geçmişte işlenen suçlar nedeniyle dava açmalarına olanak tanıyan yasaların kabul edilmesinin ardından geldi. Piskoposluk, iflas başvurusunda bulunmuş ve mağdurların daha önceki 200 milyon dolarlık anlaşma teklifini reddetmesiyle iflas süreci tehlikeye girmişti. Yeni anlaşma, iflas sürecini ortadan kaldırarak mağdurların adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacak.
27 Eylül 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirdi. Türkiye, 9 milyonu aşkın oyuncusuyla Roblox'un en çok oynandığı dördüncü ülkeydi. Erişim engelinin gerekçesi olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çocuk istismarını öne sürdü. Roblox'ta 'Vergiden Kaçış (RTE)' adlı oyunda, oyuncuların 'Reis-i Cumhur'un vergilerinden kaçmaya çalıştığı bir evren bulunuyordu.
8 Ağustos 2024

YouTube, 13-17 yaş aralığındaki kullanıcıların belirli sağlık ve fitness videolarına erişimini sınırlandıracak. Bu kısıtlama, belirli vücut tiplerini idealleştiren ve sosyal saldırganlığı gösteren videoları kapsayacak. YouTube, bu tür içeriklerin gençlerin kendileri hakkında olumsuz inançlar geliştirmesine yol açabileceği endişesiyle bu adımı attığını belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının platformdaki aktivitelerini takip edebilmeleri için yeni özellikler duyuruldu.
6 Eylül 2024

ABD'de 20'li yaşlardaki Anton ve James Peraire-Bueno kardeşler, 12 saniye içinde 25 milyon dolar değerinde Ethereum çalmakla suçlanıyor. MIT'de matematik ve bilgisayar mühendisliği okuyan kardeşler, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklandı. Savcılar, bu tür bir dolandırıcılığın ilk kez bir suç davasının konusu olduğunu belirtiyor. Bu olay, blok zincir sisteminin güvenilirliği hakkında soru işaretleri doğurdu.
16 Mayıs 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Yeni bir araştırmaya göre, ergenlik dönemindeki internet bağımlılığı, gençlerin beyin kimyasında bağımlılık yaratan davranışlara yol açabilecek değişikliklere neden olabilir. Araştırma, 2013 ile 2023 yılları arasında internet bağımlılığı tanısı konmuş 10 ile 19 yaş arası 237 çocuğu kapsayan 12 çalışmayı inceledi. Beynin hafıza, karar verme ve etkin düşünmeyle ilgili bölümlerindeki işlevsel bağlantıda genel bir azalma saptandı. Bu değişikliklerin, ergenlerde bağımlılık yaratan davranış ve eğilimlerin yanı sıra zihinsel sağlık, gelişim, entelektüel yetenek ve fiziksel koordinasyonla bağlantılı davranış değişikliklerine yol açabileceği belirtildi.
5 Haziran 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören bir yasayı onayladı. Bu yasa, TikTok'un 270 gün içinde ABD'deki varlıklarını başka bir şirkete satmaması durumunda yürürlüğe girecek. TikTok CEO'su Shou Zi Chew, yasayı hukuksuz bulduklarını belirterek, yasal mücadele başlatacaklarını ve bu mücadeleyi kazanmayı umduklarını ifade etti.
25 Nisan 2024

Meta, OpenAI ve Google arasındaki yapay zeka rekabetine katılarak Bukalemun adlı yeni çok modlu yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, metinler, resimler, ses kayıtları ve videolar gibi çeşitli medya biçimlerini işleyebiliyor. Bukalemun, erken füzyon belirteci tabanlı karma modeller dizisinden oluşuyor ve birden fazla girdiyi bir araya getirebiliyor. Meta, bu modelin kötü amaçlı kullanımını önlemek için yapay zeka görsellerini etiketleyeceğini de belirtti.
23 Mayıs 2024

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), küresel taksi uygulaması Uber'e sürücü bilgilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle 290 milyon avro para cezası verdi. Bu ceza, 170 sürücünün bir Fransız insan hakları grubuna şikayetinden sonra başlatılan inceleme sonucunda verildi. DPA, cezanın ardından ihlalin sona erdiğini belirtti. Uber, birçok ülkede hizmet veren bir platform olarak biliniyor.
26 Ağustos 2024

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin Telegram üzerinden yayılması nedeniyle platforma suça yataklık etme gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram'ın hesap bilgilerini sağlamadaki zorluklara dikkat çekti. Güney Kore polisi, soruşturmayı derinleştirmek için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülkede deepfake içeriklerin yayılması, özellikle kadın ve çocukları mağdur ederek büyük tepkilere yol açtı.
2 Eylül 2024

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

Slovenya'da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratı için çalışan casus çift Anna ve Artem Dultsev, ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takası sonucu Rusya'ya döndü. Çiftin çocukları Sofia ve Daniel, kendilerini Arjantinli sanıyor ve İspanyolca konuşuyordu. Çocuklar, Rusya'ya döndüklerinde gerçek kimliklerini öğrendi. Casus çift, 2022'nin sonunda Slovenya'da gözaltına alınmış ve casusluk suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Ağustos 2024

Meta, yıllık Connect konferansında artırılmış gerçeklik gözlüğü Orion'un ilk çalışan prototipini tanıttı. CEO Mark Zuckerberg, Orion'u fiziksel dünyanın üzerine yerleştirilmiş hologramlar olarak tanımladı ve gözlüklerin geleceğe dair heyecan verici bir ön izleme sunduğunu belirtti. Meta ayrıca yeni yapay zeka yeteneklerini ve Quest serisinin yeni karışık gerçeklik başlığı olan Quest 3S'yi de tanıttı. Şirket, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerine milyarlarca dolar yatırım yapmaya devam ediyor.
26 Eylül 2024
İşaretlediklerim