Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

Macaristan hükümeti, hükümet politikalarına karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya üzerindeki baskıları artırıyor. Yeni yasalar, bu grupları 'dış kaynaklı yabancı temsilciler' olarak etiketleyerek faaliyetlerini zorlaştırıyor. Bu durum, siyasi görüş paylaşımı gibi temel vatandaşlık haklarını da tehlikeye atıyor, çünkü bu tür faaliyetler 'yabancı ajan' suçlamasıyla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, siyasal iktidarın uluslararası mahkeme kararlarına uymama konusundaki inatçı tavrı ve her türlü muhalefeti 'teröristlik' veya 'casusluk' ile suçlama eğilimi, ülkenin demokratik değerlerden uzaklaştığını gösteriyor.
13 Mayıs 2024

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Mustafa K. Erdemol, Slovakya'nın eski Başbakanı Robert Fico'nun Rusya yanlısı tutumları, yolsuzlukla mücadele eden bir savcıyı görevden alması ve devlet televizyonunu kontrol altına alma çabaları nedeniyle büyük tepki topladığını belirtiyor. Fico'nun gazetecilere ve göçmenlere yönelik sert söylemleri, LGBT düşmanlığı ve İslamofobik tutumları da eleştiriliyor. 2018'de bir gazetecinin öldürülmesi sonrası başbakanlıktan istifa eden Fico'nun, şu anda aşırı sağcı bir partinin de yer aldığı koalisyon hükümetine başkanlık ettiği belirtiliyor. Ülkede ciddi bir kutuplaşma yaşandığı ve Fico'nun bu durumu seçim malzemesi yapabileceği ifade ediliyor.
18 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

Yunanistan, eşcinsel evliliklere izin veren bir yasa tasarısını onaylayarak, bu tür bir yasayı kabul eden ilk ve son Ortodoks Hristiyan ülkesi oldu. Başbakan Miçotakis, partisi Yeni Demokrasi Partisi'nin içinden gelen itirazlara rağmen, sol muhalefetin desteğiyle yasayı parlamentodan geçirdi. Yasa, parlamentoda 176 oyla kabul edilirken, Ortodoks kilisesi ve bazı muhafazakar çevreler, yasanın sosyal bütünlüğü bozacağını ve geleneksel aileyi zayıflatacağını savunarak şiddetle karşı çıktı. Türkiye'de ise, sağ popülist liderlerin LGBTİ+ haklarına karşı tutumu ve İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, ülkedeki haklar alanında yaşanan gerilemeye dikkat çekiyor.
18 Şubat 2024

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte spamlar, Aralık 2023'te toplam e-posta trafiğinin yüzde 46,8'ini kapladı. Rusya, spam e-postaların en büyük kaynağı olarak belirlendi ve bu e-postalar dolandırıcılık ve kimlik avı amaçlı kullanılıyor. Özellikle büyük şirketler, spam e-postalar yoluyla dolandırılmış durumda. Uzmanlar, spam e-postalara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve resmi kurumların e-posta yoluyla kişisel bilgi talep etmeyeceğini vurguluyor.
3 Mayıs 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim