Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için gereken 100 bin imza toplama sürecinin beşinci gününde toplanan imza sayılarını duyurdu. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakının bağımsız adayı Sinan Oğan 100 bin imza barajını geçti. Diğer adaylar arasında Fatih Erbakan 69 bin 208, Doğu Perinçek 24 bin 563 imza toplarken, diğer adayların imza sayıları daha düşük kaldı. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20:00'de sona erecek.
26 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerinin ardından partisinden istifa ettiğini duyurdu. Ağıralioğlu, daha önce altılı masanın partisine tuzak kurduğunu iddia etmiş ve Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini belirtmişti. Ancak son açıklamasında Kılıçdaroğlu'na oy vermeyeceğini ifade etti. İstifa kararını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e iletmek üzereyken, Akşener planlanan görüşmeyi iptal etti.
28 Mart 2023

İYİ Parti, 81 ilde kendi adaylarıyla seçime girmeye karar verdi. Bu kararın ardından CHP'nin ittifakı yeniden sağlamayı hedeflediği belirtildi. CHP'nin stratejisi, 'taban ittifakı' üzerine kurulu ve İYİ Parti'nin tek başına seçime girmesine rağmen, parti tabanının üst yönetimi dinlemeyeceğine ve kendi adaylarına yöneleceği düşünülüyor. CHP, büyükşehirlerdeki seçim stratejisini 'Erdoğan mı CHP adayı mı?' üzerine kurmayı planlıyor.
7 Eylül 2023

Sivil toplum örgütü Oy ve Ötesi, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler için gönüllü başvuru sayısının 210 bine ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 14 Mayıs'taki seçimler için yapılan başvuruların üç katıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi'ni hedef alarak, seçimlerde sandık başında olmalarının yasak olduğunu iddia etti ve ikinci turda bu duruma müsaade edilmeyeceğini belirtti. Oy ve Ötesi'nin yasal olarak sayım esnasında sandık başında bulunabileceği belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partinin adaylarının bir kısmının bu pazar günü İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde açıklanacağını duyurdu. Aday belirleme sürecinin temayül çalışmaları, kamuoyu araştırmaları ve toplantılar sonucunda ilerlediğini belirten Çelik, 15'inde ise seçim beyannamesi ile kalan adayların da açıklanacağını ifade etti. Ayrıca, yerel seçimler için diğer partilerle işbirliği çalışmalarının devam ettiğini ve sonuçlandığında açıklama yapılacağını söyledi.
4 Ocak 2024

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza toplama sürecinde adayların ikinci gün topladıkları imza sayılarını duyurdu. Memleket Partisi adayı Muharrem İnce 51 bin 367 imza ile en çok imza toplayan aday oldu. İmza toplama süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. İnce, destekçilerine hitaben yaptığı açıklamada, zorluklara rağmen başarıya ulaşacaklarına inandığını belirtti.
23 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylıktan çekilmesi için CHP tarafından yapılan son gün teklifini reddetti. CHP'li eski devlet ve kültür bakanı Fikri Sağlar'ın da İnce ile görüştüğü ancak uzlaşıya varılamadığı bildirildi. İnce, 100 bin imzayı toplayarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti. CHP kaynakları, İnce'nin tutumu nedeniyle Kılıçdaroğlu lehine çekilmesine dair bir beklenti kalmadığını ifade etti.
6 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adayının İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Melih Aydın olduğunu duyurdu. Akşener, adaylığı Eskişehir il başkanlığında açıkladı. Eskişehir'de son milletvekili seçimlerinde CHP, AKP'yi yaklaşık 1 puanla geçmiş, İYİ Parti ise yüzde 13,81 oy almıştı.
5 Ekim 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın cumhurbaşkanı adaylığı başvurularını, başvuruların bizzat yapılmaması gerekçesiyle reddetti. İrfan Uzun, Davut Turan, Muhammed Ali Fatih Erbakan, Ahmet Özal ve diğer bazı aday adaylarının başvurularında eksik evraklar tespit edildi. Eksik evraklarını tamamlamayan adayların başvuruları, belirlenen süre içinde tamamlanmazsa reddedilecek.
21 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını 'dayatma' olarak görerek altılı masayı terk etti. Bu durum, yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık yarattı. Yapılan yorumlarda, Akşener'in bu kararının Türkiye'deki muhalefetin birliğini bozduğu ve Erdoğan'ın elini güçlendirdiği belirtiliyor. Bazı analistler ve gazeteciler, Akşener'in kararını 'siyasi hata' ve 'çılgınlık' olarak nitelendirirken, muhalefetin seçim şansının azaldığına dair endişelerini dile getiriyorlar.
4 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak değerlendirip altılı masadan ayrıldı. Bu durum Twitter'da geniş yankı buldu ve çoğunlukla Akşener'e yönelik eleştiriler ve Kılıçdaroğlu'na destek mesajları paylaşıldı. Kullanıcılar, Akşener'in bu hareketiyle tarihe geçemediğini ve tarih olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Akşener'in bu kararıyla CHP içinde bölünme yaratmaya çalıştığı ve seçimlere kısa bir süre kala ülkenin kaderiyle oynadığı yorumları yapıldı.
3 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak oy pusulasındaki sıralamayı tamamladı. 8 Nisan'da kura ile belirlenen ittifakların ve partilerin yerleri kesinleşti. Cumhur İttifakı altıncı, Millet İttifakı on beşinci, Emek ve Özgürlük İttifakı yedinci, Ata İttifakı ise on altıncı sırada yer alacak. Pusulanın ilk üç sırasında sırasıyla Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı bulunuyor.
19 Nisan 2023

Piar Araştırma şirketi, 14 Mayıs'ta yapılması öngörülen seçimlerin 9 Mart'ta Resmi Gazete'de ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Bu durumda, 6 Nisan 2021'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanamayacağını savundu. Seçim kanununun sadece oy verme gününü değil, tüm seçim sürecini düzenlediğini ve seçim ilan edildiği tarihte yürürlükte olan kanunun geçerli olacağını ifade etti. Bu nedenle, 6 Nisan 2023'ten önce ilan edilen bir seçim için eski seçim kanununun uygulanması gerektiğini vurguladı.
18 Ocak 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023

İYİ Parti Ankara milletvekili Adnan Beker, partisinden istifa ettiğini Twitter üzerinden duyurdu. 2019 yerel seçimlerinde Çankaya Belediyesi meclis üyeliği ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekilliği görevlerinde bulunan Beker, 2023 Mayıs seçimlerinde İYİ Parti'den milletvekili seçilmişti. Beker, istifa kararını, İYİ Parti çatısı altında Ankaralılar ve Türk Milleti'ne katkı sağlayamayacağını düşündüğü için aldığını belirtti. Bu istifa, İYİ Parti'den kısa süre önce gerçekleşen diğer istifaların ardından geldi.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim