Rus ordusu tarafından casus olarak eğitildiği düşünülen Hvaldimir isimli balina, Norveç'te silahla vurularak öldürüldü. Balina, 2019'da Norveç'in Finnmark kıyılarında özel bir koşum takımıyla görülmüştü. Hayvan hakları örgütleri, polisin olayı soruşturmasını talep ediyor. Otopsi raporunun üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
5 Eylül 2024

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) öncülüğündeki hükümet, sığınma ve göç politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırmak için 'acil durum' ilan edecek. Yeni hükümet programına göre süresiz sığınma izni sona erecek ve suçlu yabancıların sınırdışı edilmesi kolaylaştırılacak. Ayrıca, aile birleşimi büyük ölçüde sınırlandırılacak ve sığınmacıların geldikleri bölgelerdeki durumun normale dönmesinin ardından geri gönderilmesi öngörülüyor. Bu kararname ile Hollanda Parlamentosu ve Avrupa Birliği devre dışı bırakılacak.
13 Eylül 2024

İsveç Parlamentosu, yasal cinsiyet değiştirme yaşını 18'den 16'ya düşüren bir yasayı büyük bir çoğunlukla onayladı. Yeni yasa, Temmuz 2025'te yürürlüğe girecek ve cinsiyet değiştirme sürecini kolaylaştıracak. 16 yaşından itibaren cinsiyet değişimi mümkün olacak, ancak 18 yaşın altındakiler için ebeveyn veya vasilerin onayı gerekecek. İsveç'te bu konuda yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın büyük bir kısmının yasa değişikliğine olumsuz baktığını gösteriyor.
18 Nisan 2024

Britanya İçişleri Bakanlığı, zombi bıçaklar ve palaların 23 Eylül'e kadar polise teslim edilmesi gerektiğini duyurdu. Bu tür silahları teslim etmeyenler hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık, gelecekte daha fazla bıçak türüne yasak getirilmesi ve bıçaklı suçlara yönelik cezaların artırılması planlarını açıkladı. Bu karar, ülkede bıçaklı suçları azaltma hedefi doğrultusunda alındı.
19 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Eurovision 2024 şarkı yarışmasında Hollanda adına yarışan Joost Klein, sahne arkasında yaşanan bir olay nedeniyle diskalifiye edildi. Prodüksiyon ekibinden bir kadının İsveç polisine tehdit şikayeti sonucu bu karar alındı. Klein, 'Europapa' adlı şarkısıyla yarışmanın favorileri arasındaydı ve finale kalmıştı. Yarışma organizatörleri, yasal soruşturma devam ederken Klein'ın yarışmaya devam etmesinin uygun olmayacağına karar verdi.
13 Mayıs 2024

İsviçre polisi, Sarco adlı intihar kapsülünün kullanımıyla ilgili olarak Schaffhausen kantonunda birkaç kişiyi gözaltına aldı. Sarco, nitrojen gazı kullanarak acısız bir ölüm sunan ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretilen bir cihaz. İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün güvenlik mevzuatına uymadığını ve yasal olmadığını belirtti. İsviçre'de ötanazi yasal olsa da, bencilce nedenlerle yapılması suç teşkil ediyor.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim