Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

CHP Parti Meclisi'nde (PM), görevden alınan Muş, Ağrı, Mardin il başkanları ve İstanbul Beykoz ilçe başkanının göreve iadesi için yapılan oylamada yeterli çoğunluk sağlanamadı. Göreve iade için 61 üyeli PM'de, üçte iki çoğunluk olan 40 oya ulaşılması gerekiyordu. Ancak hiçbir başkan için bu çoğunluk sağlanamadı. Bu durum, parti içinde 'değişim' isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li bazı kurmayların PM'yi toplantıya çağırma çabalarını da etkiliyor.
23 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52 oy oranıyla yeniden seçildiğini duyurmasının ardından, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan'ı tebrik etti. İnce, seçimlerin barış içinde geçtiğini belirtti ve muhalefeti yanlışlarını düşünmeye davet etti. Ayrıca, seçim sonuçlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından CHP'de değişim talepleri artarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi dengeleri gözeterek yeniden yapılanma sürecini yönetmesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin değişim talepleri yükselirken, merkez yürütme kurulu ve parti meclisi toplantıları planlanıyor. Yeni dönemde parti meclisi üyeleri ve genel başkan yardımcılıklarında değişiklikler öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin merkez yürütme kuruluna alınabileceği ve grup başkan vekilliği için yeni isimlerin öne çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 4-5 Kasım'da düzenlenecek kurultay öncesi İstanbul il başkanını belirleyecek kongre 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Kongrede aday olan Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Cemal Canpolat'ın yarışı, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yakından takip ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun Canpolat'ı desteklediği ve genel başkan yardımcılarının İstanbul'da 'karargah' kurarak Canpolat için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, Canpolat'ın adaylık açıklamasını duyurduğu Twitter hesabındaki yeniden gönderimler ve beğenilerin ücretli olarak yapıldığı iddia ediliyor.
28 Eylül 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi, Ulusal Kongre'de yapılan oylamada 54 lehte, 68 aleyhte ve 2 çekimser oy ile reddedildi. Bu, beş gün içinde ikinci kez reddedilen bir talepti. Ülkede devam eden hükümet karşıtı protestolar sırasında 64 kişi hayatını kaybetti ve 1700'den fazla kişi yaralandı. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
2 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin üçüncü defa aday olamayacağı yönündeki iddialara yanıt vererek, siyasi rakiplerinin hukuk skandallarıyla kendisinin önünü kesmeye çalıştığını ifade etti. 'Altılı masa' liderlerinin ve HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın Erdoğan'ın adaylığının mümkün olmadığını belirtmelerinin ardından, Erdoğan bu açıklamaları eleştirerek, rakiplerinin kendisiyle siyasi arenada mücadele etmeye cesaret edemediklerini ve bahaneler üreterek engel olmaya çalıştıklarını savundu.
28 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu millet ittifakı, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere son toplantısını Saadet Partisi genel merkezinde gerçekleştiriyor. Toplantıda ayrıca ortak milletvekili listeleri ve geçiş sürecinin yol haritası ele alınıyor. En güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkarken, İYİ Parti'nin adaylık konusunda itirazları olduğu biliniyor. Toplantı sonucunda adayın belirlenmesi beklenirken, resmi açıklamanın Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından yapılması planlanıyor.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Hadi Sinirlioğlu'nu görevden alarak yerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ı atadı. Bu değişiklik, Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gerçekleşti. Sinirlioğlu, 2016 yılında bu göreve atanmıştı.
4 Şubat 2023

Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme oranının beklentilerin altında kalmasının ardından TÜİK Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar görevden alındı ve başka bir departmana atandı. Bu değişiklik, kurum tarafından gizli tutuldu. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 büyüdü ve bu oran iktidar için yetersiz görüldü. TÜİK başkanlığı son üç yılda beş farklı isme ev sahipliği yaptı.
9 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için imza toplamaktadır. Ancak, eski CHP milletvekilleri, Türkiye'nin önceliğinin Erdoğan yönetiminden kurtulmak olduğunu belirterek İnce'ye, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundular. İnce'nin adaylık için gerekli 100 bin imzaya henüz ulaşamadığı belirtiliyor. Eski milletvekilleri, İnce'nin cumhuriyet ve laiklik değerlerine olan bağlılığını vurgulayarak, ondan büyük dayanışmanın bir parçası olmasını ve özveride bulunmasını istiyor.
24 Mart 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP listesinden Erzincan'da yüzde 35,95 oy oranıyla milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarının ardından Twitter üzerinden bir video paylaşarak, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajı yayınladı. Sarıgül, Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olana kadar gece gündüz çalışacağını ve Erzincan'ı kucaklayacağını belirtti.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi teklif edilebileceğini ifade etti. Aydın, seçim sürecinde toplumun kazanmaya yönelik bir bakış açısına sahip olduğunu ve zamanla güçlü adayların daha avantajlı hale geleceğini belirtti. Ayrıca, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de İnce'yi 'millet ittifakı'nda görmek istediğini ve İnce'ye yönelik eleştirilere karşı çıktığını ifade etti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu mecliste başkanlık seçimi 14 tur boyunca sonuçsuz kalmıştı. Parti içindeki bazı muhalif vekillerin adaya destek vermemesi nedeniyle yaşanan tıkanıklık, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy'nin başkan seçilmesiyle sona erdi. Bu durum, ABD'de son 100 yılda ilk kez yaşandı.
7 Ocak 2023

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, 24 Nisan haftasında yapılan araştırmaya göre Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oylarında düşüş olduğunu belirtti. Selçuki, İnce'nin yanı sıra Oğan'ın oylarında artış olduğunu ve bu durumun diğer adayların oy oranlarını etkilemediğini ifade etti. Uzmanlar, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda Meclis'teki güç dağılımının seçim sonuçları üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor.
27 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır üçüncü sıra adayı gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Meclis'e girmeye hak kazandı. Parti, Diyarbakır'da yüzde 61 oy oranı ile sekiz milletvekili çıkardı. İstanbul ikinci bölge üçüncü sıra adayı Hasan Cemal ise seçilemedi, çünkü parti bu bölgede yalnızca iki milletvekili çıkarabildi. Ayrıca, TİP'in İzmir adayı İrfan Değirmenci de İzmir'de milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD'de Temsilciler Meclisi başkanıyla yaptığı görüşmeye tepki göstererek Tayvan çevresinde üç günlük askeri tatbikat düzenlemeye başladı. Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerin provokasyonlarına karşı bir uyarı olduğunu belirtti. Tayvan savunma bakanlığı ise durumu izlediğini ve adanın güvenliğini savunmak için gerekli yanıtı vereceğini açıkladı. Bu gelişme, ABD'nin Tayvan'a olan desteği ve Çin'in Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmesi nedeniyle yaşanan gerilimin bir parçası.
8 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerindeki sonuçları ve kurultay takvimini ele almak üzere bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, PM üyelerinin her seçim sonrası olduğu gibi istifa dilekçelerini sunduklarını açıkladı. Bu toplantıdan iki gün önce Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri de istifa etmişti. Kılıçdaroğlu, parti içinde devam etme yönünde mesajlar vermişti.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim