İstanbul'da, yenidoğan bebekleri özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden olan bir suç örgütü hakkında iddianame hazırlandı. Örgütün, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle iş birliği yaparak bebek hastaları önceden anlaştıkları hastanelere sevk ettiği ve bu yolla SGK'dan haksız kazanç elde ettiği belirtildi. İddianamede, 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan 47 şüpheli arasında doktorlar ve ambulans şoförleri de bulunuyor. Suç örgütünün lideri olarak Doktor Fırat Sarı gösterilirken, örgüt üyeleri için uzun süreli hapis cezaları talep ediliyor.
17 Ekim 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'deki tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin işleyişinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Bu karar, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin ortaya çıkması ve 21 şüpheli bebek ölümüne neden oldukları iddialarının ardından alındı. Çeteye yönelik soruşturma devam ederken, 22 kişi tutuklandı ve 47 sanık hakkında iddianame hazırlandı. Bakanlık, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin daha etkin ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla bilimsel bir komisyon kurdu.
9 Kasım 2024

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinden aşı reddi yapan kişilerden ıslak imzalı belge almalarını istedi. Bu talep, hekimler ve sağlık çalışanları arasında tepkilere yol açtı. Uzmanlar, dijital kayıtların zaten mevcut olduğunu ve bu yeni düzenlemenin etkisiz olduğunu belirtti. Aşı reddinin artmasıyla birlikte, çocukluk çağı hastalıklarının yayılma riski de yükseliyor.
30 Mayıs 2024

SMA hastası çocukları olan aileler, mevcut tüm tedavilere Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında erişim talep ediyor. Türkiye SMA Vakfı, Eskişehir'de düzenlediği kampta aileleri ve uzmanları bir araya getirerek farkındalık artırma ve destek sağlama amacı güttü. Vakıf yetkilileri, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, ailelerin çocuklarını Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz tarama programlarından mahrum etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gen tedavisi gibi pahalı tedavilere erişim için kampanyalar düzenleyen ailelerin, bu tedavilerin her hasta için uygun olmayabileceği konusunda bilgilendirildi.
9 Eylül 2024

Kızılay Sağlık Grubu, İstanbul, Konya ve Kayseri'deki dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezini kiraya verme kararından vazgeçti. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, hastanelere ayrılan bütçenin yaşlı bakımına harcanacağını belirtmişti. Kızılay Yönetim Kurulu, yapılan değerlendirmeler sonucunda hastane ve tıp merkezlerinin Kızılay Sağlık Grubu tarafından işletilmeye devam edilmesine karar verdi.
30 Haziran 2024

İstanbul'da 21 bebek ölümünden sorumlu tutulan 'yenidoğan çetesi' soruşturması kapsamında 19 özel hastane inceleniyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini başka şirketlere kiraya vermesinin sorumluluktan kaçmak amacı taşıdığını belirtti. Bahat, hastanelerin kiralama yapsalar bile sorumluluklarının devam ettiğini vurguladı ve Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı incelemelerin önemine dikkat çekti. Soruşturmanın sektördeki kirliliği temizlemesi gerektiğini ifade eden Bahat, bu durumun hekimliğe ve sağlık sektörüne büyük zarar verdiğini söyledi.
19 Ekim 2024

OECD verilerine göre Türkiye, yüzde 60,1'lik sezaryen oranıyla dünya genelinde en yüksek orana sahip ülke konumunda. İstanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Atıl Yüksel, bu artışın temel nedeninin sağlık sistemindeki özelleşme olduğunu belirtiyor. Hekimlerin medikolegal korkular ve hasta talepleri nedeniyle sezaryen oranlarının arttığını ifade eden Yüksel, özel hastanelerdeki sistemin de bu durumu tetiklediğini söylüyor. Ayrıca, normal doğum eğitiminin yeterliliği ve kamu spotlarının etkisizliği de tartışılan konular arasında.
7 Ekim 2024

İstanbul Tabip Odası, 'Yenidoğan çetesi' olarak adlandırılan ve 21 şüpheli bebek ölümüne neden olmakla suçlanan sağlık çetesi hakkında açıklama yaptı. Oda, sağlık sisteminin kamusal olarak herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli hizmet sunacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Olayın, sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini belirten Tabip Odası, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için sağlık politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, olayın hukuki ve idari boyutlarının yanı sıra sağlık sisteminin ticari bir yapıya dönüşmesinin de eleştirilmesi gerektiği belirtildi.
18 Ekim 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin 21 şüpheli bebek ölümüne neden olduğu iddiaları üzerine açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, bebek ölümleriyle ilgili bakanlığa bilgi verilmediğini ve dosyaların gizli olduğunu belirtti. Çetenin, bebeklerin bakımını manipüle ederek denetim ekiplerini yanılttığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında 10 özel hastanenin ruhsatı iptal edildi ve bakanlık, sağlık sistemindeki suistimalleri önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
22 Ekim 2024

İstanbul'da 10 bebeğin ölümüne neden olan sağlık çetesinin işbirliği yaptığı hastanelerin listesi açıklandı. Listede eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait Özel Avcılar Hospital Hastanesi de bulunuyor. Çete, bebekleri özel hastanelere naklederek haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor. Soruşturma kapsamında beş kişi tutuklandı ve savcıya yönelik tehditler nedeniyle geniş çaplı bir soruşturma yürütülüyor.
18 Ekim 2024

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

Kızılay Sağlık Grubu'nun İstanbul, Konya ve Kayseri'de işlettiği dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezi uzun süreliğine kiralanacak. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, kiralamaların ardından Kızılay'ın işlettiği herhangi bir hastane veya tıp merkezi kalmayacağını doğruladı. Kiralamalar için Medical Park, Medicana ve Medipol gibi özel sağlık gruplarıyla görüşmeler yapılıyor. Kızılay, kaynaklarını kan torbası üretimi ve yaşlı bakımı gibi stratejik alanlara yönlendirmeyi planlıyor.
6 Haziran 2024

Kocaeli'de Hamide ve Akın Okutucu çifti, özel bir hastanede dördüz bebeklerinden üçünü kaybetti. Çift, bebeklerin hastanede mikrop kaptığını ve dördüncü bebeği başka bir hastaneye sevk ederek kurtardıklarını iddia ediyor. Gebze başsavcılığına suç duyurusunda bulunan aile, Sağlık Bakanlığı'ndan soruşturma izni bekliyor. Olay, İstanbul'da gündemde olan 'yenidoğan çetesi' soruşturması ile benzerlikler taşıyor.
21 Ekim 2024

İstanbul'da 21 şüpheli bebek ölümünden sorumlu tutulan 'Yenidoğan çetesi' ile bağlantılı olduğu iddia edilen hastanelerin listesi açıklandı. Listede eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait Özel Avcılar Hospital Hastanesi de bulunuyor. Soruşturma kapsamında 22'si tutuklu 47 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve çete liderleri ile diğer zanlılar için uzun süreli hapis cezaları talep edildi. Ayrıca, çeteye yardım eden hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
18 Ekim 2024

M çiçeği virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a gelen yolcular takibe alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği bu virüs için İstanbul Havalimanı'nda önlemler alınmaya başlandı. Henüz Türkiye'de vaka görülmemiş olmasına rağmen, şüpheli yolcular izole edilerek sağlık kontrolleri yapılıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, virüsün Türkiye'ye gelmemesi temennisinde bulunurken, İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi.
23 Ağustos 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul merkezli bir sağlık çetesinin neden olduğu iddia edilen bebek ölümlerini araştırmak üzere bir komisyon kurdu. Gazeteci Emrullah Erdinç'in ortaya çıkardığı skandalda, bazı özel sağlık kuruluşlarının bebek ölümlerine karıştığı ve haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor. Soruşturma kapsamında 47 şüpheli bulunurken, 22 kişi tutuklandı ve bazı hastanelerin ruhsatları iptal edildi. Meclis, bu olayların tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için harekete geçti.
22 Ekim 2024

İstanbul'da bir sağlık çetesi, 21 bebeğin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. İstanbul Tabip Odası, bu olayın sağlık sisteminin iflas ettiğini gösterdiğini belirterek, sağlık hizmetlerinin kamusal olarak eşit ve ücretsiz sunulması gerektiğini vurguladı. Olay, bir annenin şikayeti üzerine ortaya çıkarken, savcı Y.E. soruşturma sırasında tehdit edildi. Beş kişi tutuklanırken, olayın sağlık sistemindeki özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğu ifade edildi.
18 Ekim 2024

Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

İstanbul merkezli bir sağlık çetesi, 21 şüpheli bebek ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Bu durum, 14 gündür bebeğini göremeyen bir annenin şikayetiyle ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu çeteyle bağlantılı hastaneleri incelemeye başladı. Soruşturma kapsamında bazı avukatlar ve sağlık çalışanları tutuklandı. SGK, incelemelerin titizlikle yürütüldüğünü ve yalnızca fatura ve mali yönden denetim yaptıklarını belirtti.
19 Ekim 2024

Kars Aile Mahkemesi, Kars Sağlık İl Müdürlüğü'nün bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddeden aileye yönelik başvurusunu, biyolog ve alternatif tıpçı Aidin Salih'in eserlerine dayanarak reddetti. Hakim Muhammed Koç, topuk kanı almanın çocuğun anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçların tıbbi otoritelerce ispatlanmadığını belirtti. İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği, kararı eleştirerek, topuk kanı almanın çocuk sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.
22 Ağustos 2024
İşaretlediklerim