Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 23 Haziran ile biten haftada bankacılık sektöründeki toplam mevduat 39 milyar 736 milyon lira azalarak 11 trilyon 620 milyar liraya düştü. TL cinsinden mevduat yüzde 2,8 artarken, yabancı para cinsinden mevduat yüzde 4,4 azaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları ise 7 milyar 467 milyon dolar azalış gösterdi.
5 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Türkiye'nin cari işlemler hesabı Aralık 2022'de 5,91 milyar dolar açık verdi ve yıllık açık 48,769 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, resmi rezervlerde artış yaşanırken, gayrimenkul kaynaklı net döviz girişi ve yüksek mevduat girişi de göze çarptı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' cari fazla hedeflerken, TL'nin değer kaybı ve yüksek enflasyon hedeflerin tutturulamadığını gösterdi.
13 Şubat 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri, Temmuz 2023'te aylık bazda zirveye ulaşarak 34,5 milyar lira oldu. Bu durum, yılın ilk yedi ayında toplam KKM giderinin 59,5 milyar liraya yükselmesine neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, KKM'nin toplam büyüklüğü 4 Ağustos haftası itibariyle 3,28 trilyon lira oldu. KKM'nin merkezi bütçeye maliyeti geçen yıl 92,5 milyar lira olmuştu.
15 Ağustos 2023

Türkiye'de ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 40'a yaklaşarak Ekim 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 8,5 olmasına rağmen piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. 10 Mart'tan itibaren tüketici kredileri faizleri artış gösterdi. Bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek ve TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmak için ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı iddia ediliyor.
26 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası sonucunda Türkiye'de ticari kredi faizi 24 Kasım haftası itibariyle yüzde 52,19'a yükselerek 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bireysel kredi faizleri de ortalama yüzde 60 seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu verilerine göre, tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 10,4'e düşerken, ticari kredi büyüme hızı yüzde 19 olarak kaydedildi.
1 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, Temmuz ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 78 binden 96 bine, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 100 binden 114 bine çıktı. Yasal takibe düşenlerin sayısı da 180 bine çıkarak aylık yüzde 52 artış gösterdi. Ancak, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 22 azalarak 752 bin kişi oldu.
13 Eylül 2023

Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye çıkardı. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 4,1 büyüme öngörüldü. Şubat ayındaki depremlerin ekonomik etkilerine de değinilen raporda, depremlerin doğrudan kaybının Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar olduğu ve yeniden inşa maliyetlerinin bu rakamın iki katı olabileceği belirtildi. Raporda ayrıca yüksek enflasyon, döviz kuru değer kaybı, yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervleri gibi makroekonomik zorluklara da dikkat çekildi.
7 Haziran 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) açıklamasına göre, Ekim ayında karşılıksız çek tutarı 8,1 milyar liraya yükselerek rekor bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarına oranla karşılıksız çek oranı %1,39'a ulaştı, bu oran 2021 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviye. Ayrıca, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı da 583,3 milyar lira ile tarihi bir zirveye ulaştı.
20 Kasım 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023
İşaretlediklerim