Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerine göre, net döviz rezervleri üçüncü haftada da düşüşünü sürdürerek 7 milyar dolar azaldı. Swap işlemleri hariç net rezerv miktarı eksi 47 milyar dolara, brüt rezerv ise 121 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde altın rezervleri 436 milyon dolar artış gösterdi.
14 Nisan 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervlerindeki ciddi düşüşe dikkat çekti. Son iki ayda rezervler 25 milyar dolar azaldı ve net rezervler 21 yıl sonra ilk kez negatif değere düştü. Acemoğlu, ekonomideki sorunların temelinde bu azalan rezervlerin yattığını ve mevcut şartlarda durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin bütçeye yük getirdiğini ve Türkiye'de paralel kurların oluştuğunu, bu durumun 1990'lara dönüş anlamına geldiğini belirtti.
27 Mayıs 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılayıcı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sona erdi. Seçim öncesi 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 26'yı aştı. Avro/TL kuru da benzer bir yükseliş göstererek 28'i geçti. Bloomberg'e konuşan işlemciler, kamu bankalarının döviz satışını durdurduğunu ve böylece kurların serbest bırakıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

21 Nisan haftasında, kısa iş haftası olmasına rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azalarak 116,1 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, son bir yılın en hızlı rezerv azalışı olarak kaydedildi. Ayrıca, TCMB'nin net rezervleri 8,3 milyar dolara düşerken, swap hariç net rezervler eksi 49,5 milyar dolara indi. Banka, rezervleri desteklemek amacıyla 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın sattı.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın net rezervleri 28 Temmuz haftasında 10,9 milyar dolara geriledi. Bu, seçimden bu yana kaydedilen en hızlı düşüş olarak dikkat çekti. Brüt rezervler ise 113,8 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde de düşüş kaydedildi ve 28 Temmuz haftasında eksi 50,6 milyar dolar oldu.
3 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı toplantı sonrasında döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesine karşın, kamu bankalarının Türk Lirası'nı desteklemek amacıyla yaklaşık 1 milyar dolar sattığı rapor edildi. Bu durum, piyasaların güven arayışı içinde olduğu bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen, Merkez Bankası faiz oranlarını %15'e yükseltmişti, ancak piyasa bu artışı yeterli bulmamıştı.
3 Temmuz 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri seçimden önceki hafta 9 milyar dolar azalarak 105,1 milyar dolara geriledi. Net döviz rezervleri ise 6,8 milyar dolardan 2,3 milyar dolara düşerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviyeye indi. Ayrıca, swap işlemleri hariç net rezervler 12 Mayıs haftasında eksi 57,8 milyar dolar olarak kaydedildi, bir önceki hafta bu rakam eksi 53,4 milyar dolardı.
18 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim