Boğaziçi Üniversitesi'nde 26-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen oryantasyon günlerinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları baskı ve müdahalelere maruz kaldı. Güvenlik birimleri, özellikle Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılara, gökkuşağı bayraklarına ve bazı kulüplerin stantlarına müdahale etti. Ayrıca, bazı kulüplerin stant açma izinleri olmasına rağmen, okul yetkilileri tarafından stantlarının kaldırılması istendi. Öğrenciler, bu yılki oryantasyonun, geçmişteki oryantasyonlara kıyasla daha fazla baskı ve müdahale içerdiğini belirtti.
2 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

Britanya'da 13 yaşındaki Toby Page, sıcak hava nedeniyle şort giyme izni verilmeyen okulunu etek giyerek protesto etti. Farlingaye Lisesi'nde erkek öğrencilerin tüm yıl boyunca pantolon giymesi zorunlu. Toby'nin annesi, oğlunun bu hareketiyle okul formasıyla ilgili kuralları yeniden tartışmaya açmak istediğini belirtti. Okul yönetimi, standard forma kuralının uygulandığını ve ebeveyn şikayetlerinin dikkate alınacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, bahar şenliğinin Devrim Stadyumu'nda yapılmasını talep ederek, rektörlük önünde çadırlar kurarak 10 gündür direnişte bulunuyorlar. Rektörlük, şenliği üç gün sürecek şekilde planladığını duyurmuş ancak etkinliğin Devrim Stadyumu'nda yapılmasına karşı çıkmıştır. Öğrenciler ve mezunlar, rektörlüğün baskıcı tutumlarına karşı çıkarak, kampüs içindeki yaşam haklarını savunuyorlar. Rektörlük ise, şenliğin küresel sorunları göz ardı etmeyecek bir şekilde yapılacağını belirtmiş ve protesto gösterilerinin rektörlük önünde yapılmasını yasaklamıştır.
4 Mayıs 2024

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, öğrenciler orijinal Hipokrat yeminini etmekte ısrar edince fakülte yönetimi velilere karşı sert bir tutum sergiledi. Dekan yardımcısı Dr. Tuba Gül, yeminden 'cinsel yönelim' ifadesini çıkardı, ancak öğrenciler bu ifadeyi ekleyerek yeminlerini tamamladı. Törenin sonunda veliler fuayeden çıkarıldı ve mezuniyet hatırası fotoğrafları çekilmesin diye pano ters çevrildi. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin Dünya Tabipler Birliği'nin Hipokrat yeminini etmeleri gerektiğini vurguladı.
27 Haziran 2024

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nin tüm kampüsleri, Rektör Prof. Osman Bülent Zülfikar'ın kararıyla halka açıldı. Bu kararın iki ana gerekçesi bulunuyor: dünya genelinde yaygınlaşan 'duvarsız üniversite' konsepti ve 28 Şubat Süreci'nde yaşanan başörtüsü yasağına atıfta bulunarak özgürlükçü bir adım atılması. Rektör, üniversite ve toplum arasındaki ayrımı doğru bulmadığını belirterek, üniversitenin herkese açık olması gerektiğini savunuyor. Akif Beki ise bu kararı eleştirerek, eğitim ve toplum arasındaki ilişkilerin bu tür politikalarla nasıl şekillendiğine dikkat çekiyor.
14 Şubat 2024

İstanbul Üniversitesi'nin rektörlük kararıyla tüm yerleşkelerinin ziyaretçilere açılmasına karşı çıkan öğrenciler, Beyazıt kampüsünde buluşmak istedi. Ancak polis, kampüs girişine barikat kurarak öğrencilerin buluşmasını engelledi. Öğrenciler, 'Bu kapı sadece bize kapalı' ve 'Aç, aç, barikatı aç' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Uzun uğraşlar sonucunda polis, kapıyı açarak dışarıda bekleyen öğrencilerin içeridekilerle buluşmasını sağladı.
22 Şubat 2024

Beykoz Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılı mezuniyet törenini Boğaziçi Üniversitesi'nin Anadolu Hisarı Kampüsü'nde gerçekleştireceğini duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2016-2021 yılları arasında toplu mezuniyet törenleri yapılmış, ancak öğrenciler rektöre sırtlarını dönerek protesto etmişti. 2021'den beri Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor ve öğrencilere diploma dağıtımı yapılıyor. Beykoz Üniversitesi'nin bu kararı, Boğaziçi Üniversitesi'nde mezuniyet törenlerinin iptal edilmesi ve öğrenci protestoları bağlamında dikkat çekiyor.
6 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım yönetimi, mezuniyet öncesi olası protestoları engellemek amacıyla bazı öğrenci ve mezunların okula girişini yasakladı. Bu yasaklar mahkemeye taşınmış ve bir kısmı bozulmuş olsa da, yönetim 142 kişilik bir kara liste oluşturarak yasağı sürdürdü. Listede öğrenciler, mezunlar, akademik ve idari personel ile Boğaziçi Üniversitesi ile doğrudan ilişkisi olmayan iki kişi de bulunuyor. Ayrıca, gazeteci Sedef Kabaş ve editör Mehmet Baran Kılıç gibi isimler de yasaklananlar arasında.
1 Mart 2024

Deniz Zeyrek, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe ve Bilkent gibi üniversitelerin başarılarından gurur duyduğunu belirtiyor. Ancak, üniversitelerin sadece akademik sıralamalarda yer almakla değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zeyrek, özgürlük ortamının, fikirlerin özgürce ifade edilmesinin ve üniversite yönetiminde öğrenciler ile akademisyenlerin yer almasının üniversiteleri daha da ileriye taşıyacağını savunuyor. Ayrıca, Amerikan üniversitelerinin İsrail'in katliamlarına karşı yapılan protestolara müdahale etmeleri nedeniyle prestij kaybettiklerini örnek gösteriyor.
8 Haziran 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2021'den beri toplu mezuniyet törenleri yapılmıyor. Ancak, İstanbul'un fethinin yıl dönümü kapsamında mehteran takımı yürüyüşü düzenlendi. Bu etkinlik, 'Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu' tarafından organize edildi. Prof. Dr. Cem Say, kayyım yönetiminin çifte standardına tepki gösterdi.
6 Haziran 2024

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Türkiye'de türban kullanımı ve üniversitelerdeki yasaklar hakkında bilgi vermiştir. İlk türban yasağı olayı 1968'de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yaşanmış, daha sonra 1982 ve 1987 yıllarında YÖK tarafından başörtüsü yasağı genelgeleri yayımlanmıştır. Danıştay, türbanın bir dünya görüşünün simgesi haline geldiği gerekçesiyle yasağın iptalini reddetmiştir. İhsan Doğramacı'nın çözüm arayışları ve 'türban' teriminin literatüre girmesi, konunun daha da karmaşıklaşmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024
İşaretlediklerim