İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde hafta başında etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 13'e çıktı. Sel nedeniyle 42 belde su baskınına uğradı, 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 34 bin haneye elektrik verilemedi. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım çalışmaları devam ediyor ve ulaşıma kapanan yolların açılması için çabalar sürdürülüyor.
20 Mayıs 2023

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan iki kişi, su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, olayın ardından yaptığı açıklamada, özelleştirmelerin elektrik altyapısındaki sorunları artırdığını ve benzer faciaların önlenmesi için kamulaştırma gerektiğini belirtti. EMO, teknik denetim eksikliklerine ve altyapı sorunlarına dikkat çekerek, kalıcı çözüm için dikey entegre bir kamu tekeli kurulmasını önerdi.
13 Temmuz 2024

Gaziantep'te 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay Valisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ölü ve yaralıların olduğunu doğruladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını açıkladı. Yıkılan binaların olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
6 Şubat 2023

Gaziantep'te, 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde hasar gören bir bina, aynı gün içinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem sırasında çöktü. Olay, çevredeki bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Binanın çökmesinin ardından arama kurtarma ekipleri olay yerine yönlendirildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023

İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında çıkan yangında 440 konuttan oluşan bir sitenin tahliye edildiğini açıkladı. Yangının, bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğu belirtildi. Elban, yangının sıcak hava, kuraklık ve şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayıldığını ve ekiplerin yangının siteye ulaşmaması için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. Ayrıca, Karşıyaka ilçesi Yamanlar ve Menderes ilçesindeki yangınlara müdahalenin sürdüğünü belirtti.
18 Ağustos 2024

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Hatay'ın Belen ilçesinde ve Çanakkale'nin Kızılkeçili köyü yakınlarında çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor. Hatay'daki yangında yedi ev ve dört araç zarar gördü, yangına sebep olduğu iddia edilen iki kişi gözaltına alındı. Mersin'in Gülnar ilçesindeki yangın ise kontrol altına alındı ve bölgedeki beş ev yanmış durumda. Çanakkale'deki yangın için ise çok sayıda ekip müdahaleye devam ediyor.
17 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Malatya için kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Cuma akşam saatlerinden Cumartesi gece yarısına kadar sürecek olan sağanak ve gök gürültülü yağışların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Vatandaşlar bu olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Önceki hafta bölgede yaşanan sel felaketinde 20 kişi hayatını kaybetmişti.
23 Mart 2023

Hatayspor'un Teknik Direktörü Volkan Demirel, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Instagram hesabı üzerinden Hatay için yardım çağrısında bulundu. Deprem sonrası duygusal bir video paylaşan Demirel, insanların perişan olduğunu ve çevre illerin de zarar gördüğünü belirterek acil yardım talebinde bulundu. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verilerine göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta farklı büyüklüklerde hissedildi ve toplamda 284 can kaybı, 2 bin 323 yaralı olduğu açıklandı.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Şanlıurfa'da yıkılan bir binanın enkazından 18 saat sonra bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekipleri kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Depremler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geniş çaplı yıkıma yol açtı ve son resmi açıklamalara göre 3 bin 471 bina yıkıldı, 2 bin 316 kişi hayatını kaybetti ve 13 bin 293 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çeşmealtı Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıkan yangın nedeniyle 455 ev ve işyeri ile 1630 kişi tahliye edildi. Yangının, bir evde yapılan kaynak çalışmasından çıkan kıvılcımın otluk alana sıçraması sonucu başladığı belirtildi ve bir kişi gözaltına alındı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yangına müdahale için dokuz uçak, dokuz helikopter ve çeşitli kara araçları sevk etti.
31 Temmuz 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

İzmir Körfezi'nde 21:22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonrasında Bayraklı ilçesindeki vatandaşlar, yaşadıkları korku ve panik nedeniyle evlerine giremediler ve geceyi parklarda çadır kurarak veya araçlarında yatarak geçirdiler. Ayşenur Göçer ve Recep Göçer gibi mahalle sakinleri, deprem sonrası tedirginliklerini dile getirerek, evlerine dönmeden sabaha kadar dışarıda kalacaklarını belirttiler.
28 Şubat 2023

Icon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası özellikle Göksun ilçesine bağlı köyler için planladıkları bin köy evi ve 100 okul projesinin, gerekli kararname çıkmadığı için seçim sonrasına ertelendiğini açıkladı. Depremlerde resmi olarak 48 bin 448 kişinin hayatını kaybettiği ve 277 bin 971 binanın ağır hasarlı olduğu belirtildi.
14 Mart 2023

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz, Enver Dündar Başar Sokak'taki su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetti. Bölgedeki elektrik akımında yıllardır sorun olduğu ve bu konuda çok sayıda uyarı yapılmasına rağmen çözüm üretilmediği öğrenildi. Ege Telgraf gazetesi, beş yıl önce bu soruna dikkat çekmiş ve yetkililerin ilgisizliğini eleştirmişti.
13 Temmuz 2024

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim