Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının marj baskısı altında olduğunu ve varlık kalitesinde bozulma beklediklerini açıkladı. Fitch, parasal sıkılaştırmanın kredi büyümesini sınırlaması, TL fonlama maliyetlerini yükseltmesi ve bireysel borçluların geri ödeme performansını zayıflatması nedeniyle bankaların kârlılığı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Ancak, bankaların karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının bu etkileri bertaraf etmek için yeterli kalacağını öngördü.
31 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşürdü. Çin'in emlak piyasasındaki çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü belirtildi. Türkiye ekonomisi için ise bu yılın büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildi.
13 Eylül 2023

Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasım ayında 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngördü. BofA'nın raporunda, Türkiye'deki makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş iyileştiği ve ekonomide keskin bir daralma yerine yumuşak bir iniş beklendiği belirtildi. Ayrıca, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarının yıl sonu için hedeflenen yüzde 38'lik enflasyon oranına ulaşmayı zorlaştırabileceği vurgulandı. BofA, 2024 enflasyon beklentisini yüzde 42, 2025 beklentisini ise yüzde 25 olarak açıkladı.
26 Eylül 2024

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin aksine yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu karar, uluslararası kurumların beklentileriyle uyumlu olup, ulusal kurumların sabit faiz beklentilerini aşmıştır. Karar metninde, enflasyon görünümündeki bozulma ve aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve döviz ihtiyacı gibi konulara da değinilmiş, bu bağlamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'in yürüttüğü politikalar ve uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantılar anlatılmıştır.
21 Mart 2024

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine yükseltti. Aynı zamanda, Türkiye'nin not görünümünü 'durağan' durumdan 'pozitif' duruma çıkardı. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisine ilişkin uluslararası piyasalardaki algının iyileştiğine işaret ediyor.
9 Mart 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak B1 seviyesine yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Bu artış, uygulanan ekonomik programın bir sonucu olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda olumlu yansımaları bekleniyor. Ancak, Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Gelecek değerlendirmelerde Fitch ve S&P'nin not artırımları da bekleniyor.
21 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdiğini duyurdu. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi için net rezervlerin yakından izleneceğini belirtti. Gill, Türkiye'nin kısa vadeli dış borçlarının düşük olduğunu ve ekonominin yeniden dengelenmeye başladığını ifade etti. Ancak, 2024 yılında lira üzerinde yeni bir baskı dalgası beklendiğini ve bu nedenle parasal genişleme için fazla alan olmadığını öngördüklerini söyledi.
1 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. S&P, Türkiye'nin politika düzenlemeleri ve ekonominin soğutulması, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini yeniden inşa etmesi, faiz artışları ve ikiz açıkların azalması gibi faktörler nedeniyle bu kararı aldı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 ve 2024'te sırasıyla yüzde 3,7 ve yüzde 2,4 büyümesi bekleniyor.
1 Aralık 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankacılık sektörünün görünümünü negatiften durağana yükseltti. Bu yükseltme, hükümetin mayıs seçimlerinden sonra uygulamaya başladığı ortodoks politikaların Türk bankalarının faaliyet ortamını desteklemesiyle ilişkilendirildi. Ayrıca, bankaların karlılık seviyesinin 2022'deki zirve seviyelerinden daha normal seviyelere gerilemesi, ancak güçlü olmaya devam etmesi bekleniyor. Bankaların dış fonlama pozisyonları ve dolarizasyon seviyelerinin iyileştiği, özellikle yabancı para birimindeki likiditenin yeterli seviyede kalmasının beklendiği belirtildi.
15 Ağustos 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2024 yılında Türk İslami bankacılığının sektör ortalamasının üstünde bir büyüme kaydedeceğini tahmin ediyor. Fitch'e göre, Türk İslami bankacılığı ekonomik dengelenme sürecinde büyüme göstermiş ve pazar payını son yıllarda artırmıştır. 2023 sonu itibariyle, İslami bankaların bankacılık sektöründeki varlık, finansman ve mevduat payları sırasıyla yüzde 8,7, yüzde 7,8 ve yüzde 10,2 olarak belirlenmiştir.
6 Mart 2024

Reuters ve AA Finans anketlerine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin faiz kararını sabit tutmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, AA Finans anketine katılan 15 ekonomistin medyan değeri faizin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin 2025'in birinci çeyreğinde yapılmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 ile 50 arasında değişiyor.
18 Mayıs 2024
İşaretlediklerim