Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

Gazeteci Mehmet Kızmaz, seçim sonuçları ve deprem süreciyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle Batman'da gözaltına alındı. Batman Başsavcılığı, Kızmaz'ın paylaşımları üzerine 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' iddiasıyla soruşturma başlattı ve yakalama kararı çıkardı. Şu anda Kızmaz, Batman Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulmaktadır.
10 Kasım 2023

Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a erişimi engellemesini eleştiren bir kapak hazırladı. Kapakta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile elinde bir silah tutarak 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Dergi, bu kapakla sosyal medya platformlarına yönelik sansürü mizahi bir dille eleştirdi. Leman'ın yeni sayısı bayilerde ve marketlerde satışa sunuldu.
8 Ağustos 2024

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, sosyal medyada dolaşıma giren ve kendisinin yer aldığı iddia edilen bir video hakkında açıklama yaptı. Sarıgül, videonun montaj, şantaj ve tehdit içerikli olduğunu belirterek, yargı önünde hesaplaşacaklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin en önemli kriminal bilirkişi uzmanlarından gerekli inceleme raporlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
17 Temmuz 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Troll organizasyonu olarak bilinen Ebabil Harekatı, popüler çevrimiçi platform Ekşi Sözlük'e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engelini kutladığını duyurdu. Harekat, Twitter üzerinden bu durumu 'kutlayan' bir tweet yayınladı ve Telegram grubundaki takipçilerini Twitter'da etiket çalışmasına katılmaya çağırdı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in başında bulunduğu bu tür bir troll organizasyonuna dikkat çekmişti.
22 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

AKP İstanbul İl Teşkilatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı ve Togg markasını içeren bir videoyu Twitter üzerinden paylaştı. Videoda Kenan Doğulu'nun 'Yaparım Bilirsin' şarkısı kullanıldı. Doğulu, Instagram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şarkısının izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan sosyal medya üzerinden haberdar olduğunu belirtti. Şarkının kullanımı için kendisinden herhangi bir yazılı veya sözlü izin alınmadığını ifade etti.
28 Mart 2023

Uzun süredir iktidar yanlısı medya ve troller tarafından hedef gösterilen Ekşi Sözlük, BTK'nın kararıyla erişime kapatıldı. Erişim engeli kararı EngelliWeb tarafından duyuruldu ve Ekşi Sözlük yönetimi kararın ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Hukukçu Yaman Akdeniz, erişim engelinin olası nedenleri olarak milli güvenlik, kamu düzeni, çocukların korunması ve MİT Kanunu'nu işaret etti. Platformun üst yöneticisi Başak Purut, BTK'ya ulaşamadıklarını ve kendilerine herhangi bir içerik kaldırma talebi veya bildiriminin gönderilmediğini ifade etti.
21 Şubat 2023

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Sosyal medya fenomeni Gizem Bağdaçiçek, müstehcen içerikli görüntüler paylaştığı iddiasıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. İhbar üzerine harekete geçen polisler, Bağdaçiçek hakkında 'müstehcenlik' suçundan işlem yaptıktan sonra onu adliyeye sevk etti.
7 Aralık 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, Ankara'da yaşayan Tuğay D. isimli bir kişinin kendisine sosyal medyadan rahatsız edici mesajlar gönderdiğini ve hayal dünyasında kendisiyle aşk yaşadığını iddia ettiğini belirterek şikayetçi oldu. Bilic'in can güvenliğini tehlikede gören mahkeme, Tuğay D. hakkında 2 ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi. Türk hukukunda 'musallat olma' suçu, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu kapsamında 'tek taraflı ısrarlı takip' olarak tanımlanıyor ve bu tür eylemler için uzaklaştırma kararı alınabiliyor.
1 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2024 Olimpiyatları'nı izlemek için Paris'e gittiğinde Instagram'ın çalışmadığını belirtti. Özel, Türkiye'den gelen telefonların lanetlendiğini ve Instagram'ın Paris'te de çalışmadığını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması nedeniyle yapıldığını açıklamıştı. Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığı belirtilmişti.
7 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, yurttaşlar bilgi alışverişi ve yardım koordinasyonu için Twitter'ı kullanıyordu. Ancak 8 Şubat akşamı birçok kişi Twitter'a erişim problemi yaşadı ve NetBlocks, bunun hükümet tarafından uygulanan bir erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya iletişimini kestiğini ve bunun yardım çağrılarının az duyulmasına yol açtığını belirtti, hükümetten açıklama beklediğini ifade etti.
8 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı iddiasıyla gözaltına alındı. Çolak, Aykırı@aykiricomtr hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle gözaltına alındı. Paylaşımda, Suriye'den tartışmalı görüntüler olduğu ve Türk askerine ÖSO bayrağı öptürüldüğü iddia ediliyordu. Çolak'ın kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kullanılması ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından kaydı bulunduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024
İşaretlediklerim