Tunceli'nin Ovacık, Pertek ve Pülümür ilçelerinin belediye başkanları, 'Oyuna Geldik' adlı filmde rol aldı. Filmin senaryosunu Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yazdı ve başrolünde İlyas Salman yer aldı. Filmden elde edilecek gelir, su arıtma tesisi yapımı ve Munzur'un korunması için kullanılacak. Film, bürokrasi ve sistem eleştirilerini komedi aracılığıyla anlatmayı hedefliyor.
20 Ağustos 2023

Pınar Deniz ve Uraz Kaygılaroğlu'nun başrollerini paylaştığı Disney+ orijinal yapımı 'Aktris' dizisinin ilk fragmanı izleyiciyle buluştu. 31 Mayıs'ta yayınlanacak olan dizi, suç, gerilim ve mizah öğelerini içeriyor. Yönetmenliğini Soner Caner'in üstlendiği ve senaryosunu Hakan Bonomo'nun yazdığı dizide, Türkiye'nin en ünlü yıldızının hem ışıltılı hem de karanlık dünyasını konu alıyor. Dizide ayrıca Tolga Tekin, Ahmet Rıfat Şungar, Şebnem Hassanisoughi, İpek Çiçek ve Serhat Kılıç gibi isimler rol alıyor.
10 Nisan 2023

2024 yılının ilk haftasında Türkiye'de beş yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film sinema severlerle buluşuyor. Aras Bulut İynemli'nin başrolünde olduğu 'Atatürk 1881 – 1919', Çanakkale Savaşı ve Atatürk'ün hayatının bir dönemini ele alıyor. 'Kör Noktada' isimli film, Türkiye'nin kuzey doğusunda geçen bir hikayeyi, 'Başkan' ise yerel seçimlerde belediye başkanını değiştirmek isteyen kasaba halkını konu ediniyor. Komedi türündeki 'Filme Gel', üç arkadaşın film çekme hayallerini, 'Atan Kazanır' Amerikan Samoası futbol milli takımının hikayesini, 'Küçük Deniz Kızı' ise bir deniz kızının insan olma arzusunu anlatıyor. 'Demon: Azab-ül Kem' ise satanizme odaklanan bir korku filmi.
5 Ocak 2024

Oyuncu Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı. Karadağlı, daha önce sosyal medyada gündem olmuştu; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Nihal Yalçın'a ödülünü takdim etme şekli ve Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan Merve Dizdar'ın konuşmasını eleştirmesi ile dikkat çekmişti. Atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Ağustos 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

AKP'li eski vekil Metin Külünk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'un, Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu seçilen Merve Dizdar'ı tebrik etmesini eleştirdi. Külünk, Pervin Ersoy'un sosyal medya üzerinden yaptığı tebrik paylaşımını, 'CHP'li bir vekilin eşi gibi' diyerek kabul edilemez bulduğunu ifade etti. Merve Dizdar, festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış ve ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmişti. Dizdar'ın bu konuşması AKP'li çevreler tarafından eleştirilmişti.
29 Mayıs 2023

Türk sinemalarında bu hafta beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı' filmi, serinin önceki hikayelerinden 64 yıl öncesini anlatıyor. 'Meksika Açmazı', popüler bir podcast programından uyarlanan bir komedi filmi. 'Alya' isimli bilim kurgu ve aksiyon filmi, özel güçlere sahip bir kadın kahramanın maceralarını konu alıyor. 'Birkaç Mısraymış Meğer', platonik bir aşk hikayesini işlerken, 'Cin Gelini' ise bir korku filmi olarak araştırma grubunun başına gelen olayları anlatıyor.
17 Kasım 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum Pitching platformlarında yarışacak projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Pitching ve Dizi/Kısa Dizi Pitching platformlarına seçilen projeler açıklandı. Her platformda belirlenen projelere çeşitli ödüller verilecek. Festival, 7-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
11 Eylül 2023

Türk sinema ve tiyatro dünyasının sevilen ismi Münir Özkul, vefatının beşinci yılında anılmaktadır. İstanbul'da doğan ve genç yaşlarda tiyatroya adım atan Özkul, Muhsin Ertuğrul'un yönlendirmesiyle önemli rollerde yer almış ve birçok ödül kazanmıştır. Geleneksel Türk tiyatrosunun simgesel kavuğunu İsmail Hakkı Dümbüllü'den devralan Özkul, Hababam Sınıfı serisindeki 'Kel Mahmut' karakteriyle hafızalara kazınmıştır. Ayrıca, 1998'de 'devlet sanatçısı' unvanını almış ve 2018'de hayatını kaybettikten sonra Bakırköy Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.
5 Ocak 2023

Yönetmen ve senarist Özcan Alper'in yeni filmi 'Senfoni İstanbul', İstanbul'un edebi hafızasını ve roman karakterlerini konu alacak bir dökü-drama türünde. Alper'in proje tasarımını yaptığı ve Uğur Aydedim'in yönetmenliğini üstlendiği filmin çekimlerine başlandı. Film, 1920'lerden günümüze İstanbul'u mekan olarak seçen roman karakterlerinin hikayeleri üzerinden ilerleyecek. Çekimler farklı mevsimlerde ve oyuncularla gerçekleştirilecek, ilk çekimlere Kevork Malikyan, Tuğrul Tülek gibi isimler katıldı.
11 Ocak 2024

İstanbul Modern Sinema'da gerçekleştirilecek olan MUBI Fest, İstanbul'da ilk defa düzenleniyor. Festival, daha önce São Paulo, Santiago, Bogota, Buenos Aires ve Meksiko şehirlerinde yapıldı. Türkiye prömiyerini yapacak olan Michel Franco'nun 'Hatır' (Memory) filmi de dahil olmak üzere altı film gösterimi yapılacak. Festival kapsamında ayrıca sürpriz etkinlikler de duyurulacak.
10 Aralık 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren 20 jüri üyesi, belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceklerini açıkladı. Ayrıca, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan 27 film de festivalden çekildi.
27 Eylül 2023

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden ilk tanıtım yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olarak, tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine bir hikaye sunuyor. Filmin yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper üstlenirken, senaryosunu Merve Göntem yazdı. Film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
24 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bunlar arasında Cannes Film Festivali'nde gösterilen 'Jeanne du Barry' ve John Woo'nun yönettiği 'Sessiz Gece' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Murat Göğebakan'ın hayatını anlatan 'Murat Göğebakan: Kalbim Yaralı' gibi yerli filmler de bulunuyor. Ayrıca, Viyana Devlet Operası'nın perde arkasını konu alan bir belgesel ve Alper Mestçi'nin yeni korku filmi 'Haile 2: Var mı, Yok mu?!' da izleyiciyle buluşacak.
8 Aralık 2023

76. Cannes Film Festivali için jüri üyeleri duyuruldu. İki kez Altın Palmiye ödülü kazanmış yönetmen Ruben Östlund başkanlığında toplanacak dokuz kişilik jüri, festivalde yarışacak 21 film arasından Altın Palmiye ödülünü verecek. Jüri üyeleri arasında ABD'li oyuncu Brie Larson, Faslı yönetmen Maryam Touzani ve 2021 Altın Palmiye kazananı Julia Ducournau gibi isimler yer alıyor. Ödüller, festivalin 27 Mayıs'taki kapanış töreninde açıklanacak.
4 Mayıs 2023

Şaban Ol tarafından yazılan ve Berfin Zenderlioğlu'nun yönettiği 'Tatavla'da Son Dans' adlı tiyatro oyunu, 6-7 Eylül Pogromu sırasında yaşananları ve bu olayın yükünü taşıyan iki Rum kadının hikayesini sahneye taşıyor. Oyun, geçmişle şimdiki zaman arasında kalan ve direniş ile bekleyiş temalarını işliyor. Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakır'ın başrollerini paylaştığı oyun, İstanbul Fişekhane Sahnesi'nde izleyiciyle buluşuyor.
16 Ocak 2023

Ali Sunal ve Doğa Rutkay gibi 'Güldür Güldür Show' ekibinden tanınan isimlerin başrollerini paylaştığı 'Hava Muhalefeti' adlı komedi filmi, 14 Nisan'da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Murat Kepez oturuyor. Senaryosu Kepez'in yanı sıra Eray Akyamaner, Uğur Güvercin ve Ayberk Sak tarafından yazıldı. Ege Kökenli, Burak Hakkı ve diğer birçok tanınmış oyuncu da filmde rol alıyor.
26 Mart 2023
İşaretlediklerim