Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 'kayyım rektör' protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılandı. Berke Gök'e 18 ay, E.K.'ye 14 ay ve diğer öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Duruşma sırasında avukatlar ve izleyiciler dışarı çıkarıldı ve yerlerine çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Hakim Talip Ergen, avukatların reddi hakim talebini reddetti ve duruşma avukatlarla devam etti. Kararın istinaf yolu açık olduğu ve kesinleşene kadar öğrencilerin cezaevine girmeyecekleri belirtildi.
3 Şubat 2023

Fulya Soybaş, kadın cinayetlerinin artışına ve adalet sisteminin bu cinayetlere karşı yetersiz kalmasına dikkat çekiyor. Gülten Ataklı cinayetinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan polis memuru Mürsel Ataklı'ya mahkeme tarafından ceza indirimi uygulanması, adalet sistemine olan güveni sarsıyor. Ayrıca, 12 yaşındaki çocuğun velayetinin katilin ailesine verilmesi de büyük tepki çekiyor.
2 Haziran 2024

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in sosyal medya üzerinden 'trollük dersleri' verdiğini ve devlet memurlarının şirket kurma yasağına rağmen Şen'e ait şirketlerin olduğunu iddia etti. Bu şirketlerin kamu ihaleleri aldığını ve Soylu ile ilişkili işler yaptığını belirtti. Ayrıca, 'Ebabil Hareketi' adlı bir grubun sosyal medya üzerinden itibar suikastleri düzenlediğini ve bu grubun finansmanının kamu kaynaklarından sağlandığını öne sürdü. Özel, bu iddiaların detaylarını bir basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.
12 Ocak 2023

Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi genel sekreter yardımcılarından Mustafa Candan'ın, okul çalışanlarını AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen'e üye yapmak için baskı uyguladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İddialara göre, Candan işe yeni başlayan personele üyelik formunu imzalattı ve kadrolu personeli de sendikaya geçmeye zorladı. Eğitim-Sen, bu eylemlerin Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek kamuoyuna duyurdu.
26 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'deki yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar konusunu ele alarak, bu sorunların ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasi altyapısını olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye'nin uluslararası suç endekslerinde üst sıralarda yer aldığını ve sığınmacı politikalarının eleştirildiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de kurumsal devletin ortadan kalktığını, sendikal özgürlüklerin kısıtlandığını ve siyasi özgürlüklerin azaldığını ifade etti. Korkmaz, Türkiye'nin insan hakları ve siyasi özgürlükler konusunda gerilediğini ve kadın haklarının sınırlı olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Kuzey Kıbrıs, yükseköğretimde sahte diploma skandalıyla sarsıldı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde başlayan soruşturma kapsamında TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan ve birçok üst düzey yetkili tutuklandı. Soruşturma, para karşılığı diploma verilmesi ve insan kaçakçılığı şüphesiyle genişletildi. Kuzey Kıbrıs'ta 23 aktif üniversite bulunurken, sahte diploma skandalı, yükseköğretimdeki denetim eksikliklerini ve yolsuzlukları gözler önüne serdi.
6 Mayıs 2024

Konya'da, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Uluç, fakülte odasında silahla yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve Uluç, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Olayla ilgisi olduğu belirlenen Prof. Dr. Galip A. gözaltına alındı. Şüphelinin kardeşi İzzet A'nın da yakalanması için çalışma başlatıldı.
4 Ekim 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'evlatlık' konusundaki açıklamasına tepki göstermiş ve bu tepkisi nedeniyle bazı kesimler tarafından hedef alınmıştır. İlahiyatçı yazar İhsan Şenocak, Altaylı'ya hakaret içeren ifadeler kullanmıştır. Altaylı, Şenocak'a bu sözleri nedeniyle dava açacağını ve tartışmaların deprem felaketinin önüne geçmesini istemediği için yanıt vermeyeceğini belirtmiştir. Ayrıca, Altaylı, Türkiye'de sahte bir din algısı yaratan ve yabancı istihbarat destekli olduğunu iddia ettiği bir grubun varlığından bahsetmiştir.
20 Şubat 2023

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde hasta yakınlarından rüşvet istendiği iddiasıyla yargılanan Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura, 'irtikap' suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Eşi Didem Bozbura ve çalışan Yasin Şimşek ise 'zincirleme şekilde irtikaba yardım' suçundan 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezası aldı. İddianameye göre, bir hastanın ameliyatı için para istendiği ve bu durum polis operasyonuyla ortaya çıkarıldı. Üç sanığın yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.
15 Haziran 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, gazeteci Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığı'na saldırıya yönelik şüphelerini ifade etmesi üzerine Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurdu. Mahiroğlu, Halk TV'nin demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem verdiğini, ancak Arslan'ın sözlerinin Halk TV'nin duruş ve bakışının sınırlarını aştığını belirtti.
3 Ekim 2023

Erzurum'da düzenlenen mitingde Ekrem İmamoğlu'na taşlı saldırı gerçekleşti ve birçok kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İmamoğlu'nu provokatör olmakla suçladı ve bu provokasyonun nasıl hazırlandığını açıklayacağını belirtti. İmamoğlu ise saldırı sonrası yaptığı açıklamada, yaşananların Erzurum halkıyla ilgisi olmadığını ifade etti.
7 Mayıs 2023

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Eylül 2024'te 34 kadının öldürüldüğünü ve bu kadınların yüzde 47'sinin evli oldukları erkekler tarafından katledildiğini açıkladı. Cinayetlerin yüzde 65'i evde gerçekleşirken, kadınların yüzde 53'ü ateşli silahlarla öldürüldü. Ayrıca, 2024 yılında öldürülen 31 kadının failinin daha önceden adli sicil kaydı olduğu belirtildi. Bu veriler, kadın cinayetlerinin ciddi bir toplumsal sorun olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini göstermektedir.
8 Ekim 2024
İşaretlediklerim