Anayasa Mahkemesi, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını öngören suçlarda sanığın beş yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması şeklinde uygulanan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etti. Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, 'kasten yaralama' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından açılan bir ceza davasında, HAGB'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek iptali için başvurmuştu. İptal kararının bir yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.
1 Ağustos 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka ödemelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Göktaş, bu konunun önemli olduğunu ve üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçen yıl nafaka sorunu konusunda bir taslak hazırladığı ve bu taslağa göre evlilik süresine bağlı olarak nafaka ödeme sürelerinin belirlendiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (BJKAS) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması sebebiyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Bu madde, işlem bazlı piyasa dolandırıcılığını ve sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının sağlıklı biçimde oluşmasını engelleyen davranışları kapsıyor.
9 Kasım 2023

TBMM'de, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi muhalefetin itirazı ve grup başkanvekillerinin görüşmesi sonucunda ertelendi. AKP'nin dokunulmazlıkların görüşülmesinden vazgeçmediği ve dosyaların gelecek hafta genel kurula getirilebileceği ifade edildi. Üç milletvekili hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeler hazırlanmış ve karma komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar vermişti.
23 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması üzerine beş kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek şeklindeki işlemleri kapsıyor.
29 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak. Ayrıca, TRT ve Anadolu Ajansı'nda haber alanında çalışmayan kişilere basın kartı verilmeyecek. Anadolu Ajansı'nda basın kartı alabilecek unvanlar detaylı bir şekilde listelendi. Bu değişiklikler, basın kartı başvurularında ve iptallerinde İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi kapsamında, meslekte 20 yılını dolduran 230 bin öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik şartı aranmadan başöğretmen ünvanı alabilecek. Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2023'te iptal ettiği başöğretmenlik düzenlemesi, yeni kanun teklifiyle yeniden yürürlüğe girecek. Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor ve meslekte ilerlemede yazılı sınav ile mesleki çalışma koşullarını kaldırıyor.
27 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2017'de çıkarılan ve sık sık sansüre bahane edilen 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle ilgili olarak Diken ve İFÖD'nin yaptığı bireysel başvuruları değerlendirerek, 500'den fazla içerikle ilgili erişim engeli kararlarının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Bu kararlar, AYM'nin daha önce verdiği ve yapısal sorunları gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmesine hükmeden pilot kararı referans alarak verildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu başvuruların detaylarını ve bazı örneklerini sosyal medya hesabından paylaştı.
7 Şubat 2024

Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik şirketler için kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vade süresini üç aydan bir aya indirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu şirketler artık daha kısa vadeli KKM hesapları açabilecek. Daha önce bu tür hesaplar için minimum üç ay vade şartı bulunuyordu. KKM'nin cazibesinin döviz kurunun sabit seyretmesi nedeniyle azaldığı belirtiliyor.
30 Mart 2023

Covid-19 pandemisi sırasında uygulanan maske takma ve sokağa çıkma yasağı gibi kurallara uymayanlara kesilen idari para cezaları, daha önce silinmişti. Ancak ödenen cezaların iadesi konusunda bir düzenleme yapılmamıştı. Yapılan itiraz üzerine Anayasa Mahkemesi, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin iadeye ilişkin kararını iptal etti. Bu kararla birlikte, pandemi kısıtlamaları döneminde ödenen idari para cezaları geri istenebilecek.
24 Mayıs 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ile 3 bin 36 adli hakim ve savcı ile 387 idari hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu değişiklikle ilgili olarak yargı teşkilatına ve hakim ile savcılara yeni görev yerlerinde başarılar dilediğini ve adalet sistemine olan güveni artırmak için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
17 Temmuz 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, kayınvalidesi ve kayınpederine ‘anne-baba’ şeklinde hitap etmeyen kadını ağır kusurlu buldu. Bursa 8’inci Aile Mahkemesi, tarafların boşanmasına karar verirken kadının tazminat talebini reddetti. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Hukuk Dairesi, kadının bu davranışının evlilik birliğini temelinden sarsacak bir kusur olmadığını belirterek tarafların eşit kusurlu olduğuna hükmetti. Ancak Yargıtay, kadını ağır kusurlu bularak istinaf kararını bozdu.
3 Ağustos 2024

Eşinin kendisini aldattığını iddia eden bir kadın, eşinin sevgilisine 'kişilik değerlerine zarar verildiği' gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti ve kadın, 'aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, başvurucunun hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu daha önce, manevi tazminatın sadece kusurlu eşten ve ancak boşanma davasıyla istenebileceğine karar vermişti.
1 Kasım 2023

AKP'li Midyat Belediyesi'nde yaklaşık 60 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı iddiasına dair haberlere erişim engeli getirildi. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, mahkemenin bu kararı alırken usul ve yasaya aykırı davrandığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin 5651 sayılı yasanın 9. maddesini iptal etmesine rağmen, Midyat Sulh Ceza Hakimliği'nin bu maddeyi dolaylı yoldan kullanarak erişim engeli kararı verdiği ifade edildi. İfade Özgürlüğü Derneği, bu tür sansür kararlarına karşı hukuki mücadeleye devam edeceğini açıkladı.
17 Ekim 2024

Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan düzenlemelerle, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında azami faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi ve kredi kartı limiti, borcun en az yarısı ödenene kadar artırılamayacak. Ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme oranında değişiklik yapılarak, 50 bin lira ve altındaki borçlar için yüzde 20, 50 bin lira üzerindeki borçlar için yüzde 40 olarak belirlendi. Faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.
27 Eylül 2024

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim