Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un fiyat sabitleme çağrısının ardından BİM, ocak ayı boyunca 500 ürünün fiyatını sabitleyeceğini açıkladı. Bu gelişme, zincir marketlerin fiyat politikaları ve hükümetin bu konudaki tutumu bağlamında yaşanan tartışmaların bir parçası. Daha önce ŞOK ve Migros da benzer sabit fiyat ve indirim uygulamalarını duyurmuştu. A101 ise ocak sonuna kadar '2023' ürünün fiyatını sabitleyeceğini bildirmişti.
7 Ocak 2023

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Bu artışın bir sonucu olarak, sigara ve içki grupları fiyat listelerini güncellemeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Rocks puro grubuna da zam geldiğini açıkladı.
5 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planının ertelendiğini açıkladı. Bu karar, yatırımcılar ve piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyordu. Vergi planının ertelenmesi, piyasalarda olumlu bir etki yaratabilir ve yatırımcı güvenini artırabilir.
13 Haziran 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz kullanımında 'gelire göre fatura' düzenlemesi için sinyal verdi. Bayraktar, yüksek gelir grubundaki tüketicilere maliyet esaslı fatura yansıtmanın daha doğru olduğunu belirtti. Devletin, salgın döneminden bu yana doğalgaz ve elektrik faturalarının yüzde 60'ını karşıladığını ve bu desteklerin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, enerji fiyatlarındaki değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile sürecin eşgüdümle yürütüldüğünü ifade etti.
11 Eylül 2024

Kemer Group’un ithal ettiği viski, tekila, cin ve şaraplara zam yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı ve bu nedenle içkiden alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından zamlı fiyatları duyurdu.
11 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris'in ardından JTİ sigara grubuna da zam yapıldığını duyurdu. Dündar, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, grubun yeni zamlı fiyatlarını açıkladı. Bu zam, sigara tüketicilerini ve tekel bayilerini doğrudan etkileyen bir gelişme olarak öne çıkıyor.
5 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alınan ekonomik tedbirlerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon oranı %61,98 olarak açıklanırken, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu %129,27 olarak hesapladı. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminini %58'den %65'e yükseltti. Erdoğan, işsizlik oranının düştüğünü ve istihdam edilen kişi sayısının arttığını da belirtti.
11 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı. Bu enflasyon oranına bağlı olarak rakıdan alınan ÖTV miktarı da otomatik olarak artırıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından zamlı fiyatları açıkladı. Saki Rakı grubuna yapılan bu zam, ithal içki grubunu da etkiledi.
16 Temmuz 2024

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut kiralarında büyük artışlar meydana geldi. Bu duruma müdahale olarak hükümet, kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu düzenlemenin süresinin 1 Temmuz'da sona ereceğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Tunç, düzenlemenin TBMM'nin yetkisinde olduğunu ve sürenin dolmasına ilişkin bir çözüm üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
20 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasının bir yıl ertelendiğini duyurdu. Bu değişiklikle, tüketicilerin cayma haklarını herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kullanmaya devam etmeleri sağlanacak. Bakanlık, bu düzenlemeyle tüketici mağduriyetlerini önlemeyi ve iç piyasayı korumayı hedefliyor. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
10 Ağustos 2024

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Habertürk'te yaptığı açıklamada, asgari ücretin enflasyonun önüne geçilmeden rahatlatılamayacağını ifade etti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun kararıyla net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olduğunu hatırlattı. Küçük işletmelerin maliyetlerinden bahseden Atalay, dolar bazında değil TL ile konuşulması gerektiğini ve enflasyonun arkasından koşmanın anlamsız olduğunu vurguladı. Ayrıca haksız kazanç ve kira artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın deprem maliyetlerini gerekçe göstererek yaptığı vergi artışlarına ek olarak, ekonomi uzmanları ek bütçede öngörülen gelirin tutturulabilmesi için GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi ile konaklama vergisine zam yapılmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Ekonomim gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, bu vergi kalemlerinden beklenen gelirin şu ana kadar yeterli düzeyde tahsil edilemediği ve yılın ikinci yarısında bu vergilerde artış olabileceği belirtiliyor.
18 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını ve haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini belirtti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıklarken, ENAG bu oranı yüzde 120,66 olarak duyurdu. Şimşek, enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve üçüncü çeyrek sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerileyeceğini öngördü. Mali disiplinin güçlendirilerek dezenflasyon sürecine destek verileceğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024
İşaretlediklerim