İstanbul Eyüp'te bir öğrenci tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan anısına, Eğitim-Sen sendikası öğretmenleri ve eğitim çalışanlarını eyleme çağırdı. Olay, öğrencinin okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu müdürü silahla vurması sonucu gerçekleşti. Eğitim-Sen, 8 Mayıs'ta şiddete karşı siyah kurdele takılması ve iş yerlerinde şiddet karşıtı bildirilerin okunması çağrısında bulundu.
8 Mayıs 2024

Alışveriş sitesi Çiçek Sepeti, 1990'lı yıllardaki faili meçhul cinayetlerle ilişkilendirilen 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' kod adlı eski istihbaratçı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterlerin 'hediyelik ürün' olarak satışa sunulmasının ardından tepkiler üzerine özür diledi ve ürünü siteden kaldırdı. Ayrıca, bu ürünü satan 'Uyguncase' adlı kuruluşla olan tüm ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı. Bu olay, Bursaspor-Amedspor maçında Amedspor futbolcularına ve teknik ekibine yapılan saldırı ve tribünlerde benzer posterlerin açılması sonrasında gündeme gelmişti.
6 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'daki açılış töreninde, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in yakınları tarafından cinayetin aydınlatılması talebiyle pankart açıldı. Gazeteci Nevşin Mengü'nün Twitter üzerinden paylaştığı görüntülerde, polisin ve AKP'li kişilerin pankartlara müdahale ettiği görülüyor. Ateş'in ailesi aynı zamanda mezarı başında da adalet talebiyle pankart açarak protesto etti. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı.
21 Ocak 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

Zeynep Altıok Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpeklerine yönelik politikalarını sert bir dille eleştiriyor. Akatlı, Cumhurbaşkanının sokak köpekleri konusunu ülkenin en önemli gündemi haline getirdiğini ve bu konuda bir katliam planı olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, sosyal medyada köpeklerin çocuklara saldırdığına dair listeler yayınlayan trollerin bu planı desteklediğini belirtiyor. Akatlı, bilimsel ve insani çözümler yerine katliam çağrısı yapanları eleştiriyor ve tarih boyunca İstanbul'da yaşanan köpek itlaflarını hatırlatıyor.
23 Mayıs 2024

Rap sanatçısı Ezhel, bir Twitter sohbet odasında 'Kürdistan'ın başkenti Ankara'dır, İstanbul'dur' ifadelerini kullanarak Kürtlerin Türkiye'deki varlığını savundu. Bu sözler üzerine iktidara yakın bazı gazeteler tarafından PKK propagandası yapmakla ve skandal ifadeler kullanmakla suçlandı. Ezhel, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek Türkiye'nin bölünemeyeceğini ve Kürdistan tabirinin Türkiye'nin bir parçası olduğunu ifade etti. Sözlerinin ardından Ezhel, sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlerle karşı karşıya kaldı.
21 Ocak 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir tekel bayisine yapılan silahlı saldırıya ilişkin üç şüpheli tutuklandı. Olayla ilgili gözaltına alınan sekiz zanlıdan Azat Özer, Tarık Özer ve Servet Özer 'nitelikli kasten öldürme' suçundan tutuklandı. Diğer beş zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Saldırıda Yunus Emre Erzen ve Batuhan Bayındır hayatını kaybetmişti.
3 Ağustos 2023

İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Şirinyer Hipodromu'nda, Melih Döleneken isimli bir kişi, henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı temizlik personeli İrfan G.'ye tokat attı. Olay, bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla kaydedilerek sosyal medyada paylaşıldı ve büyük tepki topladı. Döleneken, Twitter üzerinden yaptığı savunmada suçlamaları reddetti. Polis tarafından gözaltına alınan Döleneken, emniyetteki işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
9 Ocak 2023

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremleri sonrasında sosyal medyada paylaşılan ve polislerin hırsız ve yağmacılara işkence yaptığına dair görüntülerin gerçekliğinin yetkili savcılıklarca araştırılması gerektiğini ifade etti. Türkdoğan, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına uğramadığını vurgulayarak, görüntülerdeki kişilerin tespit edilip soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin cezasızlık politikasından cesaret alan güvenlik görevlilerinin işkence suçuna karıştığını ve bu durumun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkdoğan, işkence görüntülerinin sosyal medyada dolaşmasına rağmen yetkililerin harekete geçmediğini eleştirdi ve bu durumun Türkiye'deki cezasızlık sorununu gösterdiğini belirtti.
12 Şubat 2023

Batman'da intihar eden İpek Er'in tecavüz iddiasıyla suçlanan ve sonrasında serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle oyuncu Ezgi Mola'ya açılan davanın ardından, Mola'ya destek veren şarkıcı Melek Mosso hakkında da hakaret davası açıldı. Mosso, sosyal medyada yaptığı paylaşımda 'Tecavüzcüleri koruyan bu sisteme yazıklar olsun' demişti. Mosso, iddianamede Orhan'ı doğrudan hedef almadığını belirtti, ancak savcılık paylaşımı hakaret olarak değerlendirerek 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep etti.
30 Ocak 2023

Aydın'da, KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda arızalanan ve düşen asansör sonucu öğrenci Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili olarak, asansör firmasının yetkilisi gözaltına alındı. Aydın başsavcılığı, asansörün bakımını yapan firmanın yetkilisi M.B. hakkında gözaltı kararı verdi. İl jandarma komutanlığı tarafından gözaltına alınan şüphelinin ifade işlemleri devam ediyor.
27 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin sokak hayvanları sorununa dikkat çekerek, hükümetin sokak hayvanlarını 'uyutma' planına karşı olduğunu belirtti. Özel, bu sorunun sınıfsal bir boyut kazandığını ve çözümün 'uyutma' olmadığını vurguladı. AKP'nin bu düzenlemeyi Meclis'e getirmeye hazırlandığını ve muhalefetin desteğini almak istediğini ifade etti. Özel, partiler arasında insancıl bir çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu.
24 Mayıs 2024

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. tahliye edildi. Sosyal medya videosu dolaşıma girince A.E.S., 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından 20 Eylül'de tutuklanmıştı. Üç yıla kadar hapis cezası istenen A.E.S., 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırıldı ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı ve sanık tahliye edildi.
13 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Yenikapı'da düzenleyeceği etkinliklerde şarkıcı Gülşen de sahne alacak. Gülşen, geçen sene bir konserinde orkestra arkadaşına yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve dört gün hapis yatmıştı. Daha sonra ev hapsine çevrilen cezası, itiraz üzerine kaldırılmıştı. İstanbul başsavcılığı, Gülşen hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.
23 Ağustos 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Ankara'da bir eğlence mekanı çıkışında, yoldan geçen kadınlara sözlü ve fiziki saldırıda bulunan ve havaya ateş eden üç emniyet personeli gözaltına alındı. Olay, 24 Ağustos günü saat 06.30 sıralarında gerçekleşti. Saldırganların biri çarşı mahalle bekçisi, diğer ikisi ise polis memuru olduğu belirtildi. Şahıslar hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı ve açığa alındılar.
24 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde tamamlanan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne, Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Meksika arama kurtarma köpeği Proteo'nun ismi verildi. Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Proteo'nun isminin merkezde yıllarca yaşatılacağını belirtti.
22 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren BUPaws hayvan barınağı, 'cumhurbaşkanı kararı' gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye başlandı. Barınağın bulunduğu yer, İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle boşaltılmak isteniyor. Gönüllüler, tahliye sürecinin habersiz başlatıldığını ve alternatif yerin uygun olmadığını belirtiyor. Okul yönetimi ise gönüllülerin sosyal medyada manipülasyon yaptığını ve 'illegal terör örgütü' etkisi altında olduklarını iddia ediyor. Ayrıca, barınağın taşınması planlanan yerin şartlı bağışla verildiği ve herhangi bir şikayet durumunda yeniden tahliye edilebileceği belirtiliyor.
22 Mart 2023

Geçtiğimiz pazar günü Yenikapı'da düzenlenen Hayvan Hakları mitingine Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık beş bin kişi katıldı. Emniyet Teşkilatı Sendikası Başkan Yardımcısı Ali Bütün, bir yılda 6 bin 183 hayvana tecavüz edildiğini ve 'Haydi' uygulamasına 20 bin ihbar geldiğini açıkladı. Hayvan hakları savunucuları, 5199 sayılı Kanun'un uygulanmasında eksiklikler olduğunu ve hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için daha fazla işbirliği ve samimiyet gerektiğini vurguladı.
11 Haziran 2024
İşaretlediklerim