Türkiye İstatistik Kurumu, ocak ayına ilişkin işsizlik rakamlarını duyurdu. Bir önceki aya göre işsizlik oranı 0,5 puan azalarak yüzde 9,7'ye düştü. 15 yaş ve üzeri için işsiz sayısı 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişiye geriledi. Ayrıca, işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,5 puan azalmış durumda.
10 Mart 2023

Aydın'ın Nazilli ilçesinde Devlet Su İşleri'nin içme suyu hattı kazı çalışmasında göçük meydana geldi. Göçük sonucu toprak altında kalan dört işçiden üçü hayatını kaybetti, bir işçi ise kurtarıldı. Aydın Valisi Yakup Canbolat, boru patlaması sonucu göçüğün meydana geldiğini belirtti.
14 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında mahsur kalmıştı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla yayıldığı kazada, işçilerden birinin daha cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, ulaşılan cesedin Adnan Keklik'e ait olduğunu açıkladı. Kazayla ilgili soruşturma devam ederken, bir mühendisin daha tutuklandığı ve ihmaller zincirinin olduğu belirtiliyor.
19 Nisan 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Nisan 2024'te geniş tanımlı işsiz sayısının 10 milyon 712 bin kişiye ulaştığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,5 iken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,2 olarak kaydedildi. Covid-19 salgınından sonra geniş tanımlı işsiz sayısında önemli bir artış yaşandı. Ayrıca, zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı da son bir yılda 1 milyon 567 bin kişi artarak 4 milyona yükseldi.
10 Haziran 2024

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörleri, ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Son bir yılda tekstil sektöründen 103 bin, hazır giyim sektöründen ise 30 binden fazla çalışan işini kaybetti. Bu durum, sektörlerdeki toplam çalışan sayısının 1,07 milyona düşmesine neden oldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, istihdam kaybının devam edeceğini ve haziran ayı itibarıyla toplam istihdamın 1 milyonun altına düşebileceğini belirtti.
5 Temmuz 2023

2024 yılı 'Emekli Yılı' olarak ilan edilirken, milyonlarca emekli 10 bin lira dolayında maaş alıyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bu dönemde, açlık ve yoksulluk sınırları her ay artıyor. Ülkede ekonomik sorunlar derinleşirken, tarımsal ürünlerin taban fiyatları üretim giderlerine oranla düşük kalıyor. Ayrıca, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve uyuşturucu suçları gibi sosyal sorunlar da artış gösteriyor.
21 Haziran 2024

Gaziantep'te 2012 yılında bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, ölüm yıldönümünde anıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 17 Nisan'ı 'Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü' olarak ilan etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015-2022 arasında 23 bin sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. TTB, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğini ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bu duruma zemin hazırladığını belirtti.
17 Nisan 2023

Siirt'in Şirvan ilçesindeki bir bakır madeninde gece saatlerinde göçük meydana geldi. Göçük sonucunda beş işçiden üçü hayatını kaybetti, iki işçi yaralandı. Yaralı işçiler, sağlık ve itfaiye ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındı ve Siirt başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
23 Kasım 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun haziran ayı raporuna göre, 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 27 kadın şüpheli koşullarda hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların altısı hayatlarına dair kararlar almak istedikleri için, ikisi ekonomik nedenlerle ve biri çocuğunun velayetini alma bahanesiyle öldürüldü. 13 kadının ölüm nedeni tespit edilemedi ve bu durum kadına yönelik şiddetin görünmez kılınmasının bir sonucu olarak değerlendirildi. Ayrıca, öldürülen kadınların yüzde 41'i evliyken ve yüzde 55'i kendi evinde öldürüldü.
4 Temmuz 2023

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, TÜİK'in açıkladığı beş aylık enflasyon rakamına göre yüzde 22,7 olarak belirlendi. Ancak, kök ücretleri taban aylıklarının altında olan yüzbinlerce emeklinin maaşları enflasyon oranı kadar bile artmayacak. Emekli maaşlarındaki artış kök ücrete yapıldığından, pek çok emeklinin maaşı sıfır ya da sıfıra yakın bir artış görecek. Bu durum, yıllık enflasyonun yüzde 75'e ulaştığı bir dönemde emeklilerin neredeyse zamsız bir yıl geçirmesine neden olacak.
13 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işsizlik oranının yüzde 9,2’ye yükselmesine rağmen tek hanede kalmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Yılmaz, 2024 yılı için Orta Vadeli Plan'da (OVP) öngörülen yüzde 10,3 işsizlik oranının altında kalındığını vurguladı. TÜİK verilerine göre, işsiz sayısı 234 bin artarak 3 milyon 305 bine çıktı. Yılmaz, işsizlikteki artışın enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan sıkılaştırıcı politikalar ve Haziran ayına özgü geçici etkilerden kaynaklandığını ifade etti.
13 Ağustos 2024

Türkiye'de sendikal hareket, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça zayıflamış durumda. 2023 Temmuz verilerine göre, çalışanların sadece yüzde 14,76'sı sendikalı ve bu sendikaların büyük bir kısmı iktidar ve sermaye yanlısı. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin oranı ise yüzde 7'yi aşmıyor. Sendikal hareketin zayıflığı, işçi sınıfının ekonomik kriz ve otoriter yönetim koşulları altında daha da güçsüzleşmesine yol açıyor. Bu durum, işçi sınıfının hak arama mücadelesini zorlaştırıyor ve grev gibi eylemler, işsizlik ve açlık riski taşıyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta meydana gelen bir maden faciasında, yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın saniyede 10 metre hızla kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Olayın ardından işçilerin aileleri ve mesai arkadaşları, kayıp işçilere ulaşılması umuduyla bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. Olay anını deprem zannederek dışarı çıkan bir işçi, yaşadıklarını ve arkadaşlarına ulaşamamanın acısını ifade etti. Facia ile ilgili gözaltı sayısının sekize çıktığı bilgisi de verildi.
15 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde sabit kaldı. İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azaldı, ancak genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16,3'e yükseldi. TÜİK'in verileri tartışmalara yol açarken, DİSK-AR işsiz sayısının 11 milyon 810 bine ulaştığını belirtti.
19 Ağustos 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eylül ayında 500’ün üzerinde şehit yakını, gazi ve yakınını kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam etmeyi planlıyor. Türkiye'de şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edilmesine yönelik ilk atama 1996 yılında yapılmıştı ve bu yılki 591 atamayla toplam sayı yaklaşık 50 bine ulaştı. Ayrıca, şehit yakınları ve gaziler için çeşitli seyahat indirimleri de sağlanıyor.
11 Ağustos 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), geniş tanımlı işsiz sayısının son bir yılda 811 bin artarak 9 milyon 634 bine ulaştığını duyurdu. TÜİK'in verilerine göre, Şubat 2024 itibarıyla dar tanımlı işsizlik oranı %8,7, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %24,5 olarak kaydedildi. Geniş tanımlı işsizlik, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olan potansiyel işgücünü ifade eder. Ayrıca, geniş tanımlı kadın işsizliği oranının %32,9 olduğu belirtildi.
15 Nisan 2024

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin araştırmasına göre, Almanya'da 2022 yılında bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin kadro boş kaldı. Bu durum, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek işgücü açığı olarak belirlendi. Araştırmaya göre, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte bu alanda kalifiye elemana olan ihtiyaç artarken, boş kalan her 10 kadrodan sekizi uygun eleman bulunamadığı için doldurulamadı.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim