Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara'ya göre, Merkez Bankası döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla son bir ayda net 20 milyar dolar sattı. 28 Mayıs seçimlerinden önce ve sonra döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, Merkez Bankası'nın piyasa dışı düzenlemeleri ve arka kapı satışları ile baskılanmıştı. Seçimlerden sonra dolar/TL ve avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Uzmanlar, döviz kurlarının hala baskılandığını belirtiyor.
19 Mart 2024

Antalya-Varşova seferini yapan SunExpress'e ait Boeing 737 tipi uçakta kabin basınç arızası meydana geldi. Uçakta bulunan 117 yolcunun güvenliği için pilot, Varşova Hava Trafik Kontrol Merkezi ile irtibata geçerek acil iniş izni istedi. Uçak sorunsuz bir şekilde Varşova Havalimanı'na indi ve olayla ilgili inceleme başlatıldı. Bu olay, Boeing uçaklarında yaşanan teknik sorunların bir yenisi olarak kayıtlara geçti.
29 Mayıs 2024

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, ekonomi yönetiminin doğru adımlar atması durumunda Türkiye borsasının yükselişinin devam edeceğini belirtti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve Mehmet Şimşek gibi piyasaların olumlu karşıladığı isimlerin ekonomi yönetiminde yer almasıyla borsanın yükselişe geçtiğini ifade etti. Doğan, BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana düşüş trendini kırdığını ve 5700 seviyesinin üzerinde kapanışların yeni zirve beklentisini güçlendireceğini, orta vadede ise 6500 sınırının gündeme gelebileceğini öngördü.
6 Haziran 2023

Evren Kırıkoğlu, dolar/TL kurunun önümüzdeki altı ay içinde 25-26 seviyelerine ulaşmasının beklenen bir durum olduğunu ifade etti. İktidarın döviz kurlarını düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle kontrol altında tutmaya çalıştığı, ancak piyasada ikili bir fiyat oluştuğu ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenmenin durdurulamadığı belirtiliyor. İhracatçılar daha önce 25-26 seviyesini 'denge kur' olarak talep etmişlerdi. Kırıkoğlu, adil bir kur seviyesinin de bu rakamlar olduğunu ve yabancı yatırımcıların daha ucuz seviyeleri bekleyebileceğini söyledi.
31 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,33 değer kazanarak günü 7.764,47 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,39 ve holding endeksi yüzde 1,77 değer kazandı. Küresel piyasalar ise enflasyon ve resesyon ikilemi nedeniyle negatif seyrini sürdürüyor. ABD ve Çin'de açıklanan veriler varlık fiyatları üzerinde baskı oluştururken, piyasalarda belirsizlik artıyor.
17 Ağustos 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'deki bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantıların, özellikle büyük bölgesel bankalar için düzenlemelerin sıkılaştırılmasına yol açabileceğini belirtti. Basel standartlarından muaf olan veya bu standartların özel gerekliliklerine tabi büyük bölgesel bankaların düzenlemelerinin genişletilmesi tartışmaları 2022'de başlamıştı. Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası, ihtiyatlı düzenlemelere olan endişeleri artırdı ve faiz oranı-risk yönetimi uygulamalarının önemini vurguladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sermaye çerçevesini gözden geçireceği belirtildi.
30 Mart 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 85,21 puan artarak en yüksek günlük kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 168,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,19 ve holding endeksi yüzde 0,67 değer kazandı. Küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi ve Çin'in ekonomiyi destekleyici adımları pozitif bir seyir izlenmesine neden oldu.
4 Eylül 2023

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Bitcoin, Ekim ayında 28 bin doların altında bir değerle başlamış ve ayı 34 bin 500 dolar seviyesinde tamamlamıştı. 2023 yılını 42 bin 141 dolarla kapatan Bitcoin, Ocak ayında ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle 48 bin 700 dolar seviyesine ulaşmıştı. Fed'in faiz kararlarının ardından dalgalanmalar yaşayan Bitcoin, son olarak 48 bin 230 dolar seviyesine ulaştı. 2021'in Kasım ayında 64 bin 400 dolarla zirve yapan Bitcoin, aralıklarla yaşadığı düşüşlerin ardından 2023'ün başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde bir seyir izlemiştir.
11 Şubat 2024

Merkez Bankası, faiz oranını beklentilerin üzerinde 750 baz puan artırarak, yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL ve avro/TL'de sert düşüşler yaşandı. Ancak, piyasaların açılmasıyla döviz kurları yeniden yükselişe geçti. Saat 9:40 itibariyle dolar/TL 26,23'ün, avro/TL ise 28,34'ün üzerinde seyrediyor.
25 Ağustos 2023

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 16'lık bir kayıp yaşadı. Dalgalı seyir devam ederken, BIST-100 endeksindeki kayıp yüzde 2'ye yaklaştı ve 244 hissede devre kesici uygulandı. İktisatçılar ve ekonomistler, endeksin kritik seviyeleri ve hacim düşüklüğüne dikkat çekiyorlar. Ayrıca, Ziraat Yatırım'ın alış işlemlerinde öne çıktığı ve Türkiye Varlık Fonu'nun borsada savunma hattı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.
2 Mayıs 2023

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, kurumun 12 aylık BIST-100 endeksi tahmininin 8400 puan olduğunu belirtti. Demirtaş, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesi, Merkez Bankası'na yapılan atamalar ve para politikasındaki değişimlerin borsadaki yükselişi sürdürdüğünü ve yabancı ilginin yeniden canlandığını ifade etti. Kısa vadede 7500 seviyelerinin üzerine oturmanın güven ortamının sağlamlaşacağının sinyalini vereceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

Seçimlerin ardından yükselişe geçen Borsa İstanbul, istikrarlı görünümünü sürdürüyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, BIST-100 endeksinde 7 Mart 2024 tarihinde en çok değer kazanan hisseler arasında MMCAS, KERVN, OBAMS gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybeden hisseler arasında QNBFL, DIRIT, SODSN gibi şirketler bulunuyor. Borsa, günü genel olarak yükselişle tamamladı.
8 Mart 2024

Ekim 2023'te 28 bin doların altında olan Bitcoin, yıl sonunda 42 bin 141 dolar seviyesine ulaşmıştı. Ocak ayında ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesiyle değeri 48 bin 700 dolara kadar yükselmiş, ancak sonrasında dalgalanarak 40-48 bin dolar arasında seyretmişti. Fed'in faiz oranlarını sabit tutma kararı ve indirim sinyali vermesi sonrası Bitcoin'in değeri kısa süreliğine düşmüş, ancak ardından tekrar yükselişe geçerek Mart ayında 73 bin 780 dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştı. Son günlerde yeniden yükselişe geçen Bitcoin, şu an 70 bin 370 dolar seviyesinde işlem görüyor.
26 Mart 2024

ABD'de açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 6 olması, Bitcoin'in değerinde yükselişe neden oldu. Türkiye saatiyle 15:30'da 24 bin 719 dolar olan Bitcoin, 35 dakika içinde yüzde 7,3 artarak 26 bin 520 dolara çıktı. Bu artışla Bitcoin, son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 2023 başından itibaren 20 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, Kasım 2021'deki 64 bin 400 dolarlık zirvesinden sonra düşüşe geçmiş ve Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü.
14 Mart 2023

Bloomberg HT'nin Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Eylül ayında en çok Akbank hissesi satın aldı. Satın alınan diğer hisseler arasında Sabancı, BİM, Koç ve Sasa yer aldı. Yabancı yatırımcıların en çok sattığı hisse ise Türk Hava Yolları oldu. Diğer satılan hisseler arasında Tüpraş, İş Bankası, Hektaş ve Tofaş bulunuyor.
12 Ekim 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, şirket çalışanlarına hisse senedi teklifinde bulundu. Bu teklif, uzmanlar tarafından yapılan hesaplamalara göre Twitter'ın toplam değerinin 20 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu değer, Musk'ın Twitter'ı satın aldığı 44 milyar dolarlık bedelin yarısından da az. Musk, reklam verenlerin çekilmesi ve gelir kaybı nedeniyle maliyetleri düşürmek ve gelirleri artırmak için çeşitli önlemler almıştı.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim