İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup, dışişleri bakanlığı binasının duvarlarını kırmızıya boyadı. Protestocular, duvarlara 'İsrail çocukları öldürüyor' ve 'İsrail'i boykot et' yazılarını yazdı. Polis memuru Espen Godiken, olayla ilgili herhangi bir gözaltı olmadığını ve kolluk kuvvetlerinin olay yeri ve olay anına ilişkin video kayıtlarını incelemeye devam ettiğini belirtti.
26 Eylül 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Danimarka'da Kopenhag Üniversitesi'nde katıldığı İsrail protestosunda gözaltına alındı. Thunberg, sosyal medya hesabından üniversitenin İsrail'e karşı akademik boykot kararı almamasını protesto ettiğini ve polisin şiddetli müdahalesiyle karşılaştığını duyurdu. Thunberg, daha önce de Filistin ve Gazze ile dayanışma için grev yapmış ve İsrail'in savaş suçu işlediğini iddia etmişti.
4 Eylül 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 'Harika Kopenhag' turizm ofisi tarafından başlatılan 'CopenPay' girişimi, çevre dostu aktivitelere katılan turist ve yerel halkı ödüllendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında, 24 şirket ve kurumdan ücretsiz kano kiralama, kahve ve Danimarka pastası gibi ödüller sunuluyor. Ayrıca, toplu taşıma veya bisikletle kayak pistine gidenler ekstra kayak süresi kazanırken, gönüllü çalışanlar ücretsiz vejetaryen yemek veya müze girişleri gibi ödüller alabiliyor. Program, 11 Ağustos'a kadar devam edecek ve çevre dostu aktiviteleri teşvik etmeyi hedefliyor.
8 Temmuz 2024

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

İskandinav Hava Yolları'na (SAS) ait Oslo-Malaga seferini yapan bir uçak, bir yolcunun yemeğinden fare çıkması nedeniyle Danimarka'nın Kopenhag kentine acil iniş yaptı. Uçuş ekibi durumu güvenlik riski olarak değerlendirerek kapsamlı bir kabin denetimi gerçekleştirdi. Yolcular başka bir uçakla Malaga'ya aktarıldı. SAS, bu tür olayların nadiren yaşandığını ve tedarikçileriyle birlikte tekrar yaşanmaması için önlemler aldıklarını belirtti.
20 Eylül 2024

Hollanda'nın Ede şehrinde bir kafede çok sayıda kişi rehin alındı. Polis, olayın terör amaçlı gerçekleştirilmediğini açıkladı. Güvenlik önlemleri kapsamında, bölgedeki yaklaşık 150 ev tedbir amaçlı boşaltıldı ve insanlar güvenli bir yere tahliye edildi. Sabah erken saatlerde üç rehine serbest bırakıldı, ancak olay devam ediyor.
30 Mart 2024

Britanya'da üç kız çocuğunun bıçakla öldürülmesinin ardından başlayan aşırı sağcı şiddet eylemlerine karşı birçok şehirde ırkçılık karşıtı barışçıl protestolar düzenleniyor. Saldırganın Britanyalı ve Müslüman olmadığı ortaya çıkmasına rağmen, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve aşırı sağcı söylemler şiddet olaylarını tetikledi. Aşırı sağcı gruplar birçok şehirde dükkanları yağmaladı, araçları ve binaları ateşe verdi. Buna karşılık, on binlerce ırkçılık karşıtı protestocu Londra, Bristol, Brighton ve Newcastle gibi şehirlerde barışçıl gösteriler düzenledi.
8 Ağustos 2024

İsveç Göç Mahkemesi, Kuran yakma eylemleriyle tanınan Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesinin sona ermesinin ardından sınır dışı edilmesine karar verdi. Momika, 2023 yılında İsveç'te birçok kez Kuran yakarak toplumsal gerilimi artırmıştı. Sınır dışı kararı, Momika'nın 'yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle alındı ve 16 Nisan 2024'ten sonra uygulanacak.
7 Şubat 2024

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde, Batı Philadelphia'nın Parkside bölgesinde düzenlenen Ramazan Bayramı etkinliğine silahlı saldırı gerçekleştirildi. Yaklaşık 1.000 kişinin katıldığı etkinlikte üç kişi yaralandı ve olayla ilgili beş kişi gözaltına alındı. Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, saldırı sonrası sosyal medya hesabından Philadelphia Müslüman toplumuna yönelik üzüntüsünü dile getirdi.
11 Nisan 2024
İşaretlediklerim