ABD, Danimarka ve Hollanda'nın elinde bulunan F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bu kararı 'muhteşem haber' olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, transfer için yasal güvencelerin verildiğini belirtti. Ancak, Ukrayna'nın F-16'ları kullanmaya başlaması için pilotların eğitimlerini tamamlaması gerekiyor ve bu sürecin aylar alacağı tahmin ediliyor.
19 Ağustos 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Avustralya Savunma Sanayi Bakanlığı, Ukrayna'ya 49 adet M1A1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. Bu yardım paketi, yaklaşık 245 milyon Avustralya doları değerinde olup, Ukrayna'ya daha fazla ateş gücü ve hareket kabiliyeti sağlamayı amaçlıyor. Ukrayna'nın Canberra Büyükelçisi, bu yardımı memnuniyetle karşıladığını ve bunun ülkesinde hayat kurtaracak önemli bir adım olduğunu belirtti. Avustralya'nın daha önce Ukrayna'nın helikopter talebini reddettiği de hatırlatıldı.
16 Ekim 2024

Avustralya Savunma Sanayi Bakanlığı, Ukrayna'ya 49 adet M1A1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. Bu yardım paketi, yaklaşık 245 milyon Avustralya doları değerinde olup, Ukrayna'ya daha fazla ateş gücü ve hareket kabiliyeti sağlamayı amaçlıyor. Ukrayna'nın Canberra Büyükelçisi, bu yardımı memnuniyetle karşıladığını ve bunun ülkesinde hayat kurtaracak önemli bir adım olduğunu belirtti. Avustralya'nın daha önce Ukrayna'nın helikopter talebini reddettiği de hatırlatıldı.
16 Ekim 2024

Rusya, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler sağlama kararına tepki gösterdi ve Ukrayna'nın bu füzelerle Rus topraklarını vurması durumunda karşılık vereceğini belirtti. Kremlin, bu durumun ABD'nin çatışmaya doğrudan müdahil olması anlamına geleceğini savundu. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade ederken, Rusya Dışişleri Bakanlığı bu kararın uygun bir karşılık bulacağını açıkladı. Ayrıca, Rusya nükleer doktrinini güncelleyerek, nükleer olmayan bir devletten gelen saldırıların nükleer bir güç tarafından desteklenmesi durumunda ortak bir saldırı olarak kabul edileceğini belirtti.
19 Kasım 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya anti-personel kara mayını verilmesine onay verdi. Bu karar, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli silahlar sağlama izninin ardından geldi. Rusya, bu gelişmeleri Batı'nın Rusya'ya karşı savaşının yeni bir yüzü olarak değerlendirdiğini belirtti. ABD, Ukrayna'nın bu mayınları yoğun yerleşim bölgelerinde kullanmama taahhüdü aldığını açıkladı.
20 Kasım 2024

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın balistik füze saldırılarına nükleer silahla yanıt verme doktrinini onaylamasının Almanya'yı korkutamayacağını ifade etti. Baerbock, Avrupa'daki özgürlüğün Avrupa barışına bağlı olduğunu ve Ukrayna'nın bu barışı savunduğunu vurguladı. Rusya'nın yeni doktrini, balistik füze saldırıları ve insansız hava araçları gibi tehditlere nükleer yanıt verilmesine olanak tanıyor. Ayrıca, Rusya'nın egemenliğine veya müttefiki Belarus'a yönelik tehditlerde de nükleer silah kullanımı öngörülüyor.
19 Kasım 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşında yeni silah sistemlerini test etmeye devam edeceklerini belirtti. Putin, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış 'Oreşnik' isimli balistik füzesinin başarıyla test edildiğini ve bu tür silahların geliştirilmesinin ülke için hayati önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın nükleer yanıt doktrinini güncellediği ve bu doktrinin, Rusya'ya balistik füze saldırısı yapılması durumunda nükleer yanıt verilmesine olanak tanıdığı belirtildi. Bu gelişmeler, Ukrayna'nın ABD ve Britanya yapımı füzelerle Rusya'ya saldırmasının ardından geldi.
22 Kasım 2024

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 ana muharebe tankları gönderme kararını Twitter üzerinden Almanca bir kelime oyunu yaparak 'Tanke schön' ifadesiyle memnuniyetini ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce Almanya'nın Ukrayna'ya askeri desteğini artıracağını ve Leopard tankları sağlayacaklarını duyurmuştu. Avrupa kamuoyu, Almanya'dan bu yönde bir adım atmasını bekliyordu.
26 Ocak 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile artan gerginlikler ve yaklaşan seçimler nedeniyle Türk kamuoyunun savaş çığırtkanlığı ile zehirlenmesinden endişe ettiğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararının ardından, Leopard tanklarına sahip Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya destek için tank göndermeye başladı. Ancak Yunanistan, kendi savunma stratejisi gereği ve Türkiye ile olası bir çatışma ihtimalini göz önünde bulundurarak Leopard tankı göndermeyeceğini açıkladı.
1 Şubat 2023

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin Siper füze savunma sistemi projesi sayesinde Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Türkiye, S-400 alımı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu sistemleri aktive etmemeyi tercih ederek ABD ile olan gerilimi azaltmaya çalıştı. Görgün'ün açıklamaları, Bloomberg tarafından Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.
16 Mart 2023

Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

Ukrayna, ABD yapımı ATACMS füzeleriyle Rusya'nın Bryansk bölgesindeki bir cephaneliği vurdu. Bu saldırı, ABD'nin Ukrayna'ya Rus topraklarına yönelik uzun menzilli silah kullanma izni vermesinin ardından gerçekleşti. Rusya, bu tür saldırıların karşılıksız kalmayacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu gelişme, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimi artırırken, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği askeri desteğin boyutunu da gözler önüne seriyor.
19 Kasım 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan'da düzenlenen KGAÖ Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın ABD ve Britanya yapımı füzelerle Rus topraklarına saldırmasının bu ülkelerin çatışmaya katılması anlamına geleceğini belirtti. Putin, Rusya'nın askeri üretim kapasitesinin NATO ülkelerinin toplamından on kat daha fazla olduğunu ve üretimin gelecek yıl artacağını söyledi. Ayrıca, Ukrayna'nın nükleer silaha sahip olması durumunda Rusya'nın tüm silahlarını kullanacağını ifade etti. Putin, 'Oreşnik' isimli kıtalararası balistik füzenin dünyada bir benzeri olmadığını ve Kiev'deki karar merkezlerinin hedef alınabileceğini belirtti.
28 Kasım 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim