Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

18-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören 13 şirket, hissedarlarına temettü dağıtacak. Bu şirketler arasında Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Bera Holding, Yataş, Berkosan, Duran Doğan, Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Arçelik, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim ve Tüpraş bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
8 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Bizim Toptan Satış Mağazaları ve Platform Turizm Taşımacılık, bu hafta yatırımcılarına temettü dağıtacak. Bizim Toptan Satış Mağazaları bugün hisse başına 0,75 lira, Platform Turizm Taşımacılık ise 10 Ekim'de hisse başına 0,064719 lira kar payı ödeyecek.
9 Ekim 2023

Ekim 2023'te borsada işlem gören 11 şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Park Elektrik Üretim, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Platform Turizm, Duran Doğan, Yükselen Çelik, Makim Makina, Vakıf Menkul Kıymet, Gür-Sel Turizm, Osmanlı Yatırım, SDT Uzay ve Özsu Balık bulunuyor.
2 Ekim 2023

Rekabet Kurulu, BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited Şirketi'nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınmasına koşullu izin verdi. Bu izin kapsamında Petrol Ofisi, 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracak ve belirli depolama kapasitelerini aşmayacak. Kurul, devralmanın rekabetçi endişeler yaratabileceği 61 coğrafi alan belirledi ve bu alanlarda çeşitli taahhütler sunulmasını şart koştu. Petrol Ofisi, bu taahhütlerin uygulanmasını düzenli olarak raporlayacak.
19 Eylül 2024

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Sky News, Getir'in Britanya pazarından çekilirken Tottenham Hotspur'a beş milyon sterlin borcu olduğunu iddia etti. Getir, bu iddiaları yalanlayarak Tottenham Hotspur'a herhangi bir borçlarının olmadığını belirtti. Ayrıca, Getir'in Türkiye Varlık Fonu ile ortaklık iddialarına dair bir açıklama yapılmadı.
20 Mayıs 2024

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanırken, bazı şirketler hisse geri alımına devam ediyor. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş., Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli üç şirket kendi hisselerini geri aldı.
16 Haziran 2023

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi'nin 96 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımına onay verdi. Aynı bülten içerisinde E-Data Teknoloji ve Mavi Giyim'in de sermaye artırımlarına onay çıktığı belirtildi. Ayrıca, IHY Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik ile Talya Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketine ve Ahmet Erdoğan'a mevzuata aykırılıklar sebebiyle idari para cezaları uygulandı. SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 24 internet sitesine erişim engeli için hukuki işlemlerin başlatılmasına karar verdi.
12 Mayıs 2023

23 Ekim haftasında borsada işlem gören beş şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler Vakıf Menkul, Orçay Ortaköy, GÜR-SEL Turizm, Osmanlı Yatırım ve SDT Uzay'dır. Temettü ödemesi, bir şirketin elde ettiği karı hisse sahipleriyle paylaşması anlamına gelir.
23 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Borsada yılın zirvesine tırmanan 30 hisse, yıllık ortalama yüzde 225 oranında getiri sağladı. Bu hisseler arasında bankacılık, holding, ulaştırma, perakende ticaret, petrol, otomotiv ve içecek sektörü hisseleri öne çıkıyor. Banka hisseleri, yüksek getiri oranlarıyla yatırımcıların gözdesi olurken, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası en yüksek getiriyi sağlayan hisseler arasında yer aldı. Ayrıca, Koç Holding, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Pegasus, Bim Mağazalar, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek de yüksek getiri oranlarıyla dikkat çekiyor.
23 Mayıs 2024

Doğan Holding, Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesini Rus şirketi PSCJ Tatneft'e 320 milyon dolar karşılığında satma kararı aldı. Bu satıştan Doğan Holding'in payına 160 milyon dolar düşecek. Satış bedeli, Aytemiz Akaryakıt'ın 31 Aralık tarihli finansal tablolarına göre aktif toplamının yüzde 7,27'sine ve şirket değerinin yüzde 13,93'üne denk geliyor. İşlemin kapanışı, gerekli yasal onayların alınmasının ardından gerçekleşecek.
5 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye'ye 40 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bayram sonrası bu ülkeyi ziyaret edeceğini belirtti. Fırat'a göre, Kurban Bayramı sonrası gerçekleşecek ziyarette anlaşmalar imzalanacak ve BAE'nin yatırımları 30-40 milyar dolara kadar ulaşacak. İlk yatırım paketinde yenilenebilir enerji ve ulaşım gibi sektörler ön planda olacak.
26 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim