İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünün birinci yıl dönümünde güvenlik güçleri, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260'tan fazla kişiyi gözaltına aldı. En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde gerçekleşti. İsfahan ve Kürdistan eyaletlerinde de gözaltılar yaşandı. Tahran ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde kaç kişinin gözaltına alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.
18 Eylül 2023

İran'da, Mehsa Emini'nin başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından durdurulan 'ahlak polisi' devriyeleri, protestolar sonrası 10 ay sonra yeniden başlatılıyor. İran Polis Teşkilatı Sözcüsü, başörtüsü kurallarını ihlal edenlere karşı ülke genelinde devriyelerin kurulacağını ve uyarıların dikkate alınmaması durumunda kişilerin adli makamlara sevk edileceğini belirtti. Bu karar, başörtüsü takmayı bırakan kadınların sayısının artması ve rejim yanlısı muhafazakarların baskısı sonucu alındı.
17 Temmuz 2023

İran'da geçen yıl Mehsa Emini protestolarına katıldığı için ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand'ın Hamedan kentindeki bir hapishanede gizlice idam edildiği bildirildi. İnsan hakları kuruluşu Hengaw, Zohrevand'ın ailesiyle son bir görüşme yapamadan ve infazın son dakikaya kadar kendisine bildirilmeden idam edildiğini açıkladı. Devrim Muhafızları'nın infazın gerçekleştirilmesi için baskı yaptığı iddia ediliyor. İran makamları tarafından henüz bir doğrulama yapılmadı.
24 Kasım 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

Japonya'da her yıl Ocak ayının ikinci pazartesi günü kutlanan Reşit Olma Bayramı, gençlerin yetişkinliğe geçişini kutlamak için düzenlenir. 2018 yılında kabul edilen ve 2022'de yürürlüğe giren bir yasa ile reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi. Ancak bu değişiklik, 2023 yılında bazı bölgelerde geleneklerin dikkate alınarak 20 yaşında kutlanmasına, bazı yerlerde ise 18 yaşındaki gençlerin üniversite sınavlarına hazırlanmaları nedeniyle kutlamaların ertelenmesine yol açtı. Reşit olma yaşı 18 olsa da, 20 yaş altı için alkol, sigara ve kumar yasağı devam etmektedir.
9 Ocak 2023

İran'ın doğusundaki Güney Horasan eyaletinde bulunan Tebes ilçesindeki bir kömür madeninde metan gazı patlaması meydana geldi. Patlama sonucunda 28 kişi hayatını kaybetti ve 17 kişi yaralandı. İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, mahsur kalan 24 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
22 Eylül 2024

Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konukevine yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu öldü. Bu olay, İran'daki güvenlik zaafiyetini ortaya çıkardı ve ciddi eleştirilere neden oldu. İran, suikast soruşturmaları kapsamında en az 25 kişiyi tutukladı. Hamas, suikastten İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi.
3 Ağustos 2024

Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir mahkeme, 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Bu dava, başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde görüldü. Ayrıca, üç kişi benzer suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı ve 35 kişi eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. İdam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini korurken, temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.
6 Şubat 2024

Bangladeş'te, kamu sektöründe liyakat esasına dayalı personel alımı talebiyle başlayan protestolarda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Binlerce üniversite öğrencisi, devlet işlerine getirilen kota sistemine karşı çıkıyor ve bu sistemin ayrımcı olduğunu savunuyor. Protestolar ülke çapına yayılırken, polis güçlerinin barışçıl göstericilere karşı acımasız güç kullanması yaygın öfkeye neden oldu. Hükümet, protestoların ardından geniş çaplı internet kesintisi ve telefon hizmetlerini sınırlandırma kararı aldı.
20 Temmuz 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı, bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Olay, İranlı yetkililer tarafından doğrulandı ve ayrıntılar henüz netleşmedi. Bu gelişme, İran'ın iç ve dış politikalarında önemli değişikliklere yol açabilir.
20 Mayıs 2024

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki Sikandara Rau kasabasında düzenlenen 'satsang' adlı toplu dua sırasında izdiham çıktı. Olayda en az 107 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılardan bazıları hastaneye kaldırıldı ve ölenlerin çoğunun kadın olduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024

Venezuela'da seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda gözaltına alınanların sayısı 1200'e yükseldi. Bolivarcı Ulusal Muhafızları, gözaltına alınan bazı eylemcilerin Peru, Şili ve Kolombiya'da özel eğitim aldığını ve sokaklarda terör ve şiddeti kışkırttığını iddia etti. Nicolas Maduro, gözaltına alınanların çoğunun ABD'den dönen Venezuelalılar olduğunu ve suça bulaştıklarını söyledi. Seçim sonuçlarının hileli olduğu iddiaları üzerine başlayan protestolarda şimdiye kadar biri asker 17 kişi hayatını kaybetti.
1 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz'daki seçimlerin ardından çıkan şiddet olaylarında gözaltına alınanların sayısının 2 bin 229'a yükseldiğini açıkladı. Muhalefet, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek protesto gösterileri düzenledi ve bu gösterilerde 24 kişi hayatını kaybetti. Maduro, kamu mallarına zarar verenlere karşı güvenlik güçlerinin sert müdahalelerde bulunduğunu belirtti. Gözaltına alınanlar yüksek güvenlikli cezaevlerine gönderilecek.
7 Ağustos 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024

Hindistan'ın Bihar eyaletinde, Jivitputrika Festivali sırasında dini ritüel için nehre giren 37'si çocuk 46 kişi boğularak hayatını kaybetti. Eyalet yetkilileri, 15 farklı bölgede gerçekleşen bu trajik olayda kayıp kişilerin arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Eyaletin başbakanı, ölenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini açıkladı.
26 Eylül 2024
İşaretlediklerim