Aksa Enerji, Özbekistan'da inşa edilen 430 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santralinin ilk ünitelerini devreye alarak ticari üretime başladı. Santralin tamamlanmasıyla birlikte şirketin Özbekistan'daki kurulu gücü 1170 megavata yükselecek. Santralde kullanılacak doğalgaz, Özbekistan Hükümeti tarafından bedelsiz temin edilecek ve üretilecek elektrik 25 yıllık dolar bazlı garantili kapasite bedeli çerçevesinde satılacak. Aksa Enerji, bu yatırımı Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı National Electric Grid of Uzbekistan (NEGU) ile yaptığı anlaşma kapsamında sürdürüyor.
20 Eylül 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

InfluenceMap tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın en büyük petrol, gaz, kömür ve çimento üreticilerinin küresel karbon emisyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. 2016'dan 2022'ye kadar, bu 57 şirket ve devlet kuruluşu, fosil yakıt ve çimento CO2 emisyonlarının yüzde 80'ini üretmiş. Paris Anlaşması'ndan bu yana, ulus-devlet üreticileri, devlete ait kuruluşlar ve yatırımcılara ait şirketler sırasıyla emisyonların yüzde 38, yüzde 37 ve yüzde 25'ini oluşturuyor. 1854'ten 2022'ye kadar olan veriler, sanayi devriminden bu yana küresel fosil yakıt ve çimento karbon emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasının 78 şirket ve devlet kuruluşuna ait olduğunu gösteriyor.
5 Nisan 2024

İspanya'nın Valencia şehrinde yeşil enerji üretimini artırmak amacıyla mezarlıklara binlerce güneş paneli yerleştiriliyor. 'Requiem in Power' adı verilen proje, yaklaşık 2,8 MW elektrik üretme kapasitesiyle ülkenin en büyük kentsel güneş enerjisi çiftliği olacak. Proje tamamlandığında her yıl 140 tona kadar karbon salınımının önüne geçeceği tahmin ediliyor. Bu girişim, yeşil enerji üretimini artırarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedefliyor.
10 Haziran 2024

Araştırmacılar, DVD ile aynı boyut ve şekle sahip ancak 1.6 petabit veri depolayabilme kapasitesine sahip bir optik depolama cihazı üretti. Bu kapasite, 40 binden fazla DVD'nin depolanabileceği veya 100 yıldan fazla süreyle her gün bir film izlenebilecek kadar büyük bir veri miktarını temsil ediyor. Bu teknoloji, mevcut en yüksek kapasiteli sabit disklerin yaklaşık 24 katı kapasiteye sahip olup, veri merkezlerinin boyutunu önemli ölçüde küçültebilme potansiyeline sahip.
5 Mart 2024

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim