Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, aşırı sağcı 'Danske Patrioter' grubunun üyeleri, Irak büyükelçiliği önünde Kuran yaktı. Grup, bu eylemi İsveç'in Bağdat büyükelçiliğine yapılan saldırıyı protesto etmek için gerçekleştirdiğini belirtti. Olay yerinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
21 Temmuz 2023

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup, dışişleri bakanlığı binasının duvarlarını kırmızıya boyadı. Protestocular, duvarlara 'İsrail çocukları öldürüyor' ve 'İsrail'i boykot et' yazılarını yazdı. Polis memuru Espen Godiken, olayla ilgili herhangi bir gözaltı olmadığını ve kolluk kuvvetlerinin olay yeri ve olay anına ilişkin video kayıtlarını incelemeye devam ettiğini belirtti.
26 Eylül 2024

İzmir'in Alsancak semtinde bulunan İsveç Fahri Konsolosluğu'na silahlı saldırı düzenlendi ve Emine T. adlı kadın ağır şekilde yaralandı. Saldırının faili gözaltına alındı. İzmir Valiliği, failin zihinsel engelli olduğunu duyurdu. Son dönemde İsveç'te Kuran yakma eylemlerine izin verilmesi gerilimi tırmandırmıştı ve saldırının bununla bağlantılı olabileceği düşünülüyor.
1 Ağustos 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında yapılması planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu karar, daha önce Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından geldi. İsveç temyiz mahkemesi, polisin güvenlik gerekçelerinin planlanan eylemlerle belirgin bir bağlantısı olmadığı yönünde karar vermişti. Eylemin Kurban bayramına denk gelmesi ve İsveç'in NATO üyelik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
28 Haziran 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştükten sonra Tel Aviv'den ayrılmak üzereyken roket alarmı sebebiyle yere yattı. Scholz ve ekibi, uçağa bindikleri sırada sirenlerin çalması üzerine uçaktan indi ve yere yatarak siper aldı. İsrail hava savunma sistemi, havalimanı üzerinde bir füzeyi imha etti.
17 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını hedef alan bir dizi hava saldırısı düzenledi. İsrail basını, saldırının Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını belirtti. Saldırılar sonucunda Dahiye bölgesinde birçok bina yıkıldı ve çok sayıda ambulans ve sivil savunma ekibi bölgeye sevk edildi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından gerçekleşen saldırılar, Lübnan'da büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı.
27 Eylül 2024

İran, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı başlattı. Saldırı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından duyuruldu ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından füzelerin ateşlendiği bildirildi. İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak hazırlıklarının tam olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından Ürdün olağanüstü hal ilan ederken, Lübnan hava sahasını kapattı ve Beyaz Saray İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu duyurdu.
14 Nisan 2024

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e onlarca füze fırlattığını duyurdu. Bu saldırının, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail ordusu, vatandaşlarına korunaklı alanlarda kalmaları çağrısında bulundu. İran, İsrail’in askeri yanıt vermesi halinde daha yıkıcı bir karşılık göreceği uyarısında bulundu.
1 Ekim 2024

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Norveç'te gerçekleştirileceği öğrenilen bir Kuran'a saldırı eylemi sebebiyle Norveç'in Ankara Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bu çağrı, İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına verilen tepkilerin ardından geldi. Paludan'ın eylemi sonrasında Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek vermeyeceğini duyurmuştu.
2 Şubat 2023

Lübnan'da 17 ve 18 Eylül tarihlerinde Hizbullah tarafından kullanılan çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 250 kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer, olaydan İsrail'i sorumlu tutarken, Norveç, bu cihazların dağıtımında rol oynadığı iddia edilen bir vatandaş için uluslararası arama kararı çıkardı. Norveç Ulusal Ceza Soruşturma Servisi, şüphelinin Norveç pasaportu taşıyan 39 yaşında bir erkek olduğunu ve ABD'ye kaçtığını düşündüklerini belirtti.
26 Eylül 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kopenhag'ın merkezinde bir erkek saldırgan tarafından dövüldü. Saldırgan gözaltına alındı, ancak Frederiksen'in yaralanıp yaralanmadığı henüz bilinmiyor. Olay, Danimarka'nın komşu ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı ve birçok lider saldırıyı kınadı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Frederiksen'in saldırı karşısında şoke olduğu belirtildi.
7 Haziran 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika tarafından bir cami önünde Kuran yakıldı. İsveç polisi bu eyleme izin verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu eylemi 'saygısız ve incitici' olarak nitelendirdi ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, İsveç'in NATO üyeliğine kabulü konusunda da Macaristan ve Türkiye'yi katılım protokolünü gecikmeden onaylamaları için teşvik ettiklerini ifade etti.
28 Haziran 2023

İsveç'in Malmö kentinde Iraklı mülteci Salvan Momika tarafından düzenlenen bir Kuran yakma eylemi sonrasında çatışmalar çıktı. Protestocular, Momika'nın Kuran yakmasını engellemeye çalıştı ve polise saldırdı. Olaylar sonucunda onlarca araç ve bir garaj ateşe verildi, üç kişi gözaltına alındı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, olayları 'korkunç' olarak nitelendirdi ve hükümetin bu olaylarla mücadele edeceğini belirtti.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim