Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

'Ölümlü Dünya 2', geçen yıl Aralık ayında vizyona girdikten sonra büyük bir başarı elde ederek ilk haftasında 400 bin izlenme sayısını geçmiş ve 12 gün içinde bir milyon seyirciye ulaşmıştı. Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, İrem Sak gibi isimlerin yer aldığı film, 3 Mayıs'tan itibaren Netflix platformunda izlenebilecek. Film, kanun kaçağı Mermer ailesinin örgütün eline düşen bir aile üyesini kurtarmak için yaptığı son vurgunu konu alıyor.
23 Nisan 2024

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Netflix Türkiye, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'yi yayına aldı. Film, Erzurum'a bağlı bir köyde zorunlu hizmetinin son yılında İstanbul'a atanmayı umut eden resim öğretmeni Samet'in hikayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, film bu yıl Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi ve Nuri Bilge Ceylan'a en iyi açılışını sağladı.
1 Mart 2024

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024

Altın Palmiyeli yönetmen Nuri Bilge Ceylan, prömiyerini 71’inci Cannes Film Festivali’nde yapan Ahlat Ağacı filminin kamera arkası görüntülerini Youtube’dan paylaştı. Altı saatlik kamera arkası belgeseli üç bölüm halinde yayınlanacak ve Ceylan belgeselin ilk kısmını resmi Youtube hesabından paylaştı. Filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer alıyor.
3 Haziran 2024

Fatih Akın’ın 2005 yılında çektiği ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’ belgesel filmi, restore edilmiş kopyasıyla 5 Temmuz’dan itibaren MUBI platformunda izleyicilerle buluşacak. Belgesel, İstanbul'da farklı kitlelere müzik yapan bir grup müzisyenin hikâyesini anlatıyor ve Baba Zula, Siya Siyabend, Ceza, Müzeyyen Senar, Aynur Doğan, Sezen Aksu gibi birçok ünlü müzisyeni içeriyor. MUBI, filmin 4K kalitesinde yenilenen versiyonunu sunacak.
12 Haziran 2024

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Uğurlu, 30 Mayıs 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Sanatçının vefatını sosyal medya üzerinden duyuran Zafer Algöz, Uğurlu'nun büyük bir sanatçı ve ilham kaynağı olduğunu belirtti. Ahmet Uğurlu, 'Tabutta Röveşata', 'Behzat Ç.' ve 'Yol Ayrımı' gibi yapımlarda rol almıştı. Cem Yılmaz da Uğurlu'nun vefatı üzerine taziye mesajı yayınladı.
30 Mayıs 2024

Bu hafta sekiz yeni film vizyona giriyor. 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı', güçlü bir savaşçıya dönüşen Furiosa'yı anlatıyor. 'Şeytan Tohumları', kökenleri hakkındaki gizemi çözmeye çalışan bir adamın hikayesini ele alıyor. Diğer filmler arasında 'Gizlenen', 'Ammon', 'Biaz: Kara İyenin Laneti', 'Yapay Sevgilim', 'Karganın Uykusu' ve 'Keçigiller' bulunuyor.
24 Mayıs 2024

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

Okan Bayülgen, 1989 ile 1994 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra televizyon kariyerine yönelmişti. 1994 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Bayülgen, 30 yıl sonra tekrar bu kuruma döndü. Ankara'da aylar süren provaların ardından, Bayülgen'in yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı 'Drakula' oyunu, 16 Mayıs'ta İstanbul AKM'de sahnelenecek. Oyun, korku edebiyatı üzerine derin temaları işliyor ve Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla birlikte gerçekleştiriliyor.
5 Mayıs 2024

Yeşilçam'ın tanınmış oyuncularından Sevda Ferdağ, 81 yaşında Cihangir'deki evinde hayatını kaybetti. Uzun süredir hastalıklarla mücadele eden Ferdağ'ın ölüm haberini Film-San Vakfı duyurdu. 1942 doğumlu Ferdağ, 1958'de başladığı oyunculuk kariyerinde 'Kapıcılar Kralı', 'Gurbet Kuşları' gibi önemli filmlerde rol aldı ve 2009'a kadar yaklaşık 150 filmde yer aldı.
17 Şubat 2024

Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın, 12'nci uzun metrajlı filmi 'Amrum'un çekimlerine Hamburg'da başladı. Filmde, Akın'ın daha önce 'Paramparça' filminde birlikte çalıştığı Diane Kruger başta olmak üzere, Laura Tonke ve Jasper Billerbeck gibi Alman oyuncular yer alıyor. 'Amrum', II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde, Amrum adasında yaşayan 12 yaşındaki Nanning'in hayatını konu alıyor. Filmin senaryosu, senarist Hark Bohm'un çocukluk anılarına dayanıyor.
24 Nisan 2024

'Gibi' dizisinin beşinci sezonu, Feyyaz Yiğit ve Kıvanç Kılınç'ın başrollerini paylaştığı ve 8 Mart Cuma günü Exxen platformunda yayınlanacak. Dizi, 1 Ocak 2021'den itibaren sosyal medyada fenomen haline gelmiş ve siyasi partilerin paylaşımlarında dahi yer almıştır. Şimdiye kadar 42 bölümü yayınlanan dizi, günlük hayatta başlarına gelen ilginç ve absürt olayları konu alıyor.
27 Şubat 2024

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal tarafından yazılan ve Damla Kellecioğlu'nun Fransızcadan çevirdiği, Zeynep Özden'in yönettiği 'Kayıp Adımlar', ALAN Kadıköy'ün ilk yapımı olarak sahneleniyor. Oyun, hayali bir tren garında geçen ve çok dilli anonslar ile yolcuların birbirinden farklı hikayelerini konu alıyor. Seyirciler, oyunun başlangıcında fuayeden başlayarak, yönlendirmelerle oyun alanına geçiş yapıyor ve sonunda karşılıklı oturarak sahneyi izliyorlar. Oyun, vedalar, elvedalar, acı dolu öyküler gibi temaları işliyor.
21 Nisan 2024

Tuğçe Madayanti Şen, Albert Camus'nün 'Misafir' adlı kısa hikâyesinden esinlenerek David Oelhoffen tarafından yazılıp yönetilen 'İnsanlıktan Uzakta' filmini inceliyor. Şen, Camus'nün varoluşçu felsefesine ve düşünsel dünyasına aşina olanlar için bu filmin özellikle anlamlı olacağını belirtiyor. Film, Camus'nün felsefi derinliğini ve düşünsel dünyasını sinemaya taşıyan önemli bir yapım olarak değerlendiriliyor.
8 Haziran 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un yeni filmi 'Bugonia', başrollerinde Emma Stone ve Jesse Plemons ile 7 Kasım 2025’te vizyona girecek. Film, Güney Koreli yönetmen Joon-hwan’ın 2003 yapımı 'Save The Green Planet!' filminden uyarlanacak ve Dünya’yı yok etmek isteyen bir uzaylı sandıkları bir CEO’yu kaçıran iki genç adamın hikayesini anlatacak. Lanthimos ve Stone daha önce 'Poor Things' ve 'Kinds of Kindness' filmlerinde de birlikte çalışmışlardı.
27 Haziran 2024

Cem Yılmaz, 2004 yapımı G.O.R.A.'nın devam filmi olan GORA 4 GORA'nın çekileceğini ve Netflix'te yayınlanacağını duyurdu. Yılmaz, daha önce G.O.R.A.'nın devamı niteliğinde olan A.R.O.G'u 2008'de ve Arif v 216'yı 2018'de çekmişti. X hesabından yaptığı paylaşımda, 20 yıl sonra gelen bu yeni film için heyecanını dile getirdi. Filmin yayın tarihi ise henüz belli değil.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim