İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde yaptığı ve Atatürk'ün Nutuk'undan alıntılar içeren konuşması nedeniyle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Bakanlık, Soyer'in konuşmasının görüntülerini istedi ve Soyer'in halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini iddia etti. Soyer ise konuşmasının arkasında olduğunu ve Cumhuriyet değerlerini savunduğunu belirtti.
21 Kasım 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kendisine yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Bilal Erdoğan'ın 'Yan gelip yattı' ifadesine karşılık İmamoğlu, 'Gitsin, işine baksın diyeceğim ama işi de yok ki' dedi. Ayrıca İmamoğlu, İBB'den Bilal Erdoğan'a bağlı vakıflara aktarılan kaynakların kesildiğini belirtti.
30 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı danışmanları Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti. Buna karşılık hukukçu Kerem Altıparmak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanının geniş yetkileri olduğunu ve kararnameyle cumhurbaşkanı yardımcısının güçlendirilebileceğini, bu durumun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşme noktasına geldiği ve kazanılması durumunda iki belediye başkanının geniş yetkilerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapacağı ifade ediliyor.
6 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iptal edilen İBB seçimlerini hatırlatarak rakibini bildiğini ifade etti. İmamoğlu, 31 Mart 2019'da düzenlenen yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığını kazanmış, ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal etmesi üzerine 23 Haziran 2019'da tekrarlanan seçimde AKP'li Binali Yıldırım'a 806 bin oy fark atarak tekrar kazanmıştı. İmamoğlu, iptal edilen seçimi hatırlatarak, hakkımız olan seçimi elimizden aldıklarını ve bu durumun demokrasiye bir tokat olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Babala TV'de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na İBB'den atıldığını iddia ederek soru soran bir katılımcı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun basın danışmanı Murat Ongun tarafından yalanlandı. Ongun, kişinin İBB çalışanı olmadığını, özel bir şirket elemanı olduğunu ve şirketin ihaleyi kaybetmesi nedeniyle işinin sona erdiğini belirtti. Ayrıca, kişinin akrabalarının İBB'de çalıştığını ve liyakatin önemli olduğunu vurguladı.
24 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin otoriterleşme, tehlikeli kamplaşma, ekonomik sorunlar ve eğitim sisteminin yetersizliği gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. İmamoğlu, seçim sonuçlarının beklenmedik olduğunu ve toplumun değişim arzusunun sandıklara tam olarak yansımadığını ifade etti. Ayrıca, demokratik mücadeleye devam edeceklerini ve değişim iradesini yeniden inşa etmek zorunda olduklarını vurguladı.
29 Mayıs 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Başbakan Eymen Bin Abdurrahman'ın görevine son vererek yerine Özel Kalem Müdürü Muhammed Nezir el-Arbavi'yi atadı. Bin Abdurrahman, Temmuz 2021'den bu yana görevdeydi ve hükümeti teknokratlar ile Tebbun'u destekleyen partilerin temsilcilerinden oluşturuyordu. Arbavi ise mart ayından beri Özel Kalem Müdürü olarak görev yapıyor ve daha önce Cezayir'in çeşitli uluslararası temsilciliklerinde bulunmuştu.
11 Kasım 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Çiftlik Bank davasının önemli isimlerinden ve Mehmet Aydın'ın 'kara kutusu' olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye getirildi. Kaya, 'kara para aklama', 'vergi kaçırma', 'suç örgütü üyesi olma', 'dolandırıcılık' gibi suçlardan aranıyordu ve hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı. Uruguay'dan Brezilya üzerinden İstanbul Havalimanı'na getirilen Kaya, polis tarafından alınarak işlemleri için Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
8 Nisan 2023

Ünlü Türk aktör Şener Şen, başrolünde olduğu 'Zengin Mutfağı' oyunuyla Türkiye turnesine çıkıyor. Turne 14 Ağustos'ta başlayacak ve Denizli, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da seyirciyle buluşacak. Oyun, 15-16 Haziran 1970 işçi hareketlerinin bir zengin ailenin mutfağına yansımasını konu alıyor. İlk kez 1978'de sahnelenen oyun, yıllar geçse de güncelliğini koruyor.
24 Temmuz 2023

Covid-19 aşısı olmayı reddeden ve bu sebeple iş yerinin haftada iki kez PCR testi yapmasını istediği Kazım Uzun, testi yaptırmayı reddettiği için işten çıkarıldı. İşten çıkarılmasının ardından tazminat davası açan Uzun, davayı kazandı. Mahkeme, PCR testinin 'vücut bütünlüğünü ihlal eden bir tıbbi müdahale' olduğunu ve testi yaptırmanın kişinin kendi rızasına kaldığını belirtti. Mahkeme, işverenin işçiden PCR testi isteyebileceği yönünde sadece tavsiyede bulunabileceğini ve PCR testinin zorunluluğuna dair bir kanun olmadığını vurguladı.
31 Ekim 2023

Kenya'da, hukuk eğitimi almadan 26 dava kazanan bir kişinin, gerçek bir avukatın kimliğini çalarak davalara girdiği belirlendi. Sahte avukat 'Brian Mwenda Ntwiga', kazandığı davaların basit olmadığı, sulh, temyiz ve hatta yüksek mahkemede görülen davaları da kazandığı belirtildi. Durum, Kenya medyasında geniş yankı buldu ve halkı hem öfkelendirdi hem de eğlendirdi. Sahte avukata, Kenya Hukuk Derneği ve Kamu Savcılığı Müdürü tarafından kınama gelmesine rağmen, çok sayıda övgü ve destek de geldi.
22 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaktadır. Davada İmamoğlu için 3 ile 7 yıl arası hapis ve siyasi yasak talep ediliyor. Büyükçekmece Adliyesi'nde görülen duruşmada, savcılığın bilirkişi raporuna itirazı üzerine duruşma 31 Mayıs'a ertelendi. İmamoğlu'nun avukatı suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.
25 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Hatay'da devam eden sayım sürecinde hukukun hakim olmasını beklediğini ifade etti. Kesin olmayan sonuçlara göre İBB başkanı olarak yeniden seçilen İmamoğlu, partisinin kazanan diğer adaylarını tebrik etti ve özellikle Hatay'da CHP adayı Lütfü Savaş'ın AKP adayı Mehmet Öntürk'ün gerisinde kaldığı seçimle ilgili hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı.
1 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'daki mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili yargılanan 28 sanığa 'kasten yaralamak' suçundan 5 ay 26 gün hapis cezası verildi. Saldırıda en az 17 kişi yaralanmıştı. Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bazı sanıkların cezalarını erteledi. Olay, siyasi tartışmalara yol açmış ve farklı kesimlerden çeşitli tepkiler gelmişti.
17 Temmuz 2024

Eski Ataşehir belediye başkanı Battal İlgezdi, görevi kötüye kullanma suçundan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İlgezdi, başkanlık döneminde ruhsata aykırı inşa edilen altı yapıya yıkım kararını uygulamamakla suçlanıyor. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, Ataşehir'de İmar Kanunu'na aykırı projeler bulunduğu ve bu projelerle ilgili yıkım kararlarının belediye görevlileri tarafından yerine getirilmediği belirtiliyor. İlgezdi ve sekiz belediye görevlisi, altışar aydan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
28 Mayıs 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024
İşaretlediklerim