Eskişehir'de bu hafta sonu düzenlenecek olan Octoberfest festivali, 'kamu düzeni ve güvenliği' gerekçesiyle yasaklandı. Festival yönetimi, organizasyonun yasal zemine oturmaması nedeniyle ertelendiğini belirtti. Ayrıca, Çukurova Rock Festivali de 'alkole dayalı olarak asayiş olaylarının yaşanabileceği' gerekçesiyle yasaklanmış, ancak organizasyon firmasının itirazı üzerine Adana İdare Mahkemesi'nin kararıyla yasak kararı iptal edilmişti.
13 Ekim 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak 'çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek' gösterildi. Emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve hükümlere uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem başlatması istendi. Bu karar, özellikle enflasyon ve Özel Tüketim Vergileri (ÖTV) altında ezilen yurttaşlar tarafından 'hayat tarzı'na bir müdahale olarak görüldü.
30 Ağustos 2023

Mersin Valiliği, 27 Temmuz 2022'de başlayacak olan LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini 15 gün süreyle yasaklamıştı. Muamma LGBTİ+ Derneği'nin açtığı dava sonucunda Mersin 2'nci İdare Mahkemesi, yasak kararını iptal etti. Mahkeme, Onur Yürüyüşü'nün toplumsal çoğulculuğa ve barışa katkı sağlayacağını ve devletin yasaklamak yerine koruma yükümlülüğü olduğunu belirtti. Ayrıca, LGBTİ+'lara yönelik saldırı ihtimaline karşı devletin önlem alması gerektiğini vurguladı.
13 Ocak 2023

Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin 15 Haziran'da düzenlemeyi planladığı çay ve sohbet etkinliğini yasakladı. Dernek, yıllardır sorunsuz şekilde gerçekleştirdiği Tea & Talk etkinliğinin bu sefer engellendiğini ve yasağa karşı çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Ayrıca, geçen hafta Kadıköy'de LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 'Pride' filmi gösterimi sırasında toplanan yurttaşlar polis tarafından gözaltına alınmıştı.
15 Haziran 2023

İstanbul'da 22’nci Onur Yürüyüşü, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yasaklanmasının ardından Kadıköy'deki Bağdat Caddesi'nde düzenlendi. Yürüyüş, 32’nci Onur Haftası'nın son etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte, çeşitli toplumsal ve siyasi olaylara dikkat çekildi ve kaybedilen yol arkadaşları anıldı. Yürüyüş, yasaklara rağmen büyük bir katılımla gerçekleşti.
30 Haziran 2024

İstanbul'un Şişli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sebebiyle 21 Nisan Pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre, kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, 11.00-17.00 saatleri arasında kapatılacak yolları ve alternatif güzergahları açıkladı.
19 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulamasında geri adım attı. Başlangıçta İstanbul ve Ankara'da pazar günü tatil olarak belirlenmişti, ancak Ankara'da meslek odası izniyle pazar günleri çalışmak serbest bırakıldı. Bakanlık, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kadın kuaförleri ve güzellik salonlarının bu uygulamadan muaf tutulmasına karar verdi. Berberler için haftanın bir günü kapalı olma zorunluluğu devam ediyor.
27 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasına karar verdi. Bu uygulama 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi ve valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak. İstanbul ve Ankara'daki berberler pazar günleri kapalı olacak. Bu karar, esnafın büyük çoğunluğunun talebi doğrultusunda alındı ve haksız rekabetin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
6 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dolayısıyla kapatılacak yollar ve alternatif güzergahları duyurdu. Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) ve bağlantı yolları tören süresince trafiğe kapalı olacak. Trafik akışı için Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Sahil Kennedy Caddesi gibi alternatif yollar belirlendi. Ayrıca, Hal Yolu Güney istikameti Bayrampaşa ayrımlarından itibaren trafiğe kapatılacak ve trafik akımı yan yola yönlendirilecek.
28 Ekim 2023

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar çıktı. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Bu kararların ardından protesto eylemlerinin olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Kars gibi birçok kentte eylem yasağı kararı alındı. Diyarbakır Valiliği ayrıca şehri dört günlüğüne giriş-çıkışlara kapattığını duyurdu.
16 Mayıs 2024

Sinop'ta 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kuzey Fest' valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. İptal kararına karşı festivali düzenleyen organizasyon şirketi, yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Daha önce de birçok konser ve festival, valilikler ve AKP'li belediyeler tarafından iptal edilmişti.
27 Temmuz 2023

İstanbul Valiliği, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının yeni bir karar olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını belirtti. Valilik, emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin şekilde denetim yapması ve halkın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara hatırlattı.
30 Ağustos 2023

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Çankaya’da düzenlenecek etkinlikler nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurdu. Trafik kapanışları saat 21.00’de başlayacak, ancak ihtiyaç halinde saat 18.00’den itibaren uygulanabilecek. Kapatılacak yollar arasında Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi ve 83’üncü Sokak bulunuyor.
18 Mayıs 2024

İstanbul Valiliği, Gezi Direnişi'nin 11. yıldönümü nedeniyle Taksim ve Şişhane metro istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı'nı kapatma kararı aldı. Metro İstanbul'un duyurusuna göre, M2 Yenikapı-Hacıosman metrosu bu istasyonlarda durmayacak. Taksim Dayanışması, sosyal medya üzerinden bu akşam Taksim'de basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Valiliğin aldığı bu karar, güvenlik önlemleri kapsamında yapıldı.
31 Mayıs 2024

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle 6 Şubat Pazartesi günü eğitime ara verildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışının artacağı ve zorunlu olmadıkça özel araç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Valiliği de benzer bir açıklama yaparak, hamile ve engelli personel ile 10 yaş altı çocuk sahibi kadın personelin idari izinli sayılacağını duyurdu.
5 Şubat 2023

Samsun Valiliği, şehir merkezi ve ilçelerinde devam eden şiddetli yağış nedeniyle sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamaların olabileceğini belirtti. Bu nedenle 2 Ekim Pazartesi günü anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm okullarda eğitime bir gün ara verildi.
2 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Çanakkale'de yaşanan kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu belediye tarafından su kullanımına kısıtlamalar getirildi. 30 Nisan'a kadar geçerli olacak kısıtlamalar arasında hortumla yıkama yasağı, sanayi tesislerinde su kullanımının kısıtlanması, araba yıkama ve halı yıkama gibi faaliyetlerin sınırlandırılması bulunuyor. Ayrıca bahçe sulamaları ve tarımsal sulama faaliyetlerine de kısıtlamalar getirilmiş olup, bu kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.
2 Mart 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla şehirdeki toplu ulaşım ağlarında kısıtlamalar getirileceğini açıkladı. Bu kısıtlamalar, karayolu trafiğine ve deniz ile raylı sistem ulaşım ağlarına uygulanacak. Karayolu trafiğine yönelik kısıtlamalar saat 04.00'te, deniz ve raylı sistemlerdeki kısıtlamalar ise 05.30 itibariyle başlayacak. Valilik, bu önlemlerin şehrin huzur ve güvenliğini korumak amacıyla alındığını belirtti.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim