İsveç ve İsviçreli araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, yapay zeka programı ChatGPT'nin doktorlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı tıbbi rapor hazırlayabildiğini ortaya koydu. Acta Orthopaedica dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, doktorlar ve ChatGPT tarafından doldurulan hastane taburcu kağıtları arasındaki farkı alanında uzman 15 kişilik bir heyet ayırt edemedi. ChatGPT, benzer kalitedeki bir raporu ortalama 2,9 dakikada hazırlarken, doktorlar için bu süre 27,8 dakika oldu. Uppsala Üniversitesi Hastanesi'nde ortopedi doktoru olan Cyrus Broden, yapay zekanın doktorların iş yükünü azaltabileceğini ve hastalara daha fazla zaman ayırma imkanı sunabileceğini belirtti.
29 Mart 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Bilim insanları, demans riskini tahmin edebilecek bir araç geliştirmek amacıyla yapay zeka kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını inceleyecek. Edinburgh ve Dundee Üniversiteleri'ndeki araştırmacılar, NEURii adlı küresel bir araştırma projesi kapsamında İskoçya'daki hastalardan on yılı aşkın süredir elde edilen tomografi ve emar taramalarını analiz edecek. Bu çalışma, doktorların demans riskini daha iyi belirlemesine yardımcı olabilecek kalıpları tespit etmeyi hedefliyor. Ayrıca, toplanan veriler gelecekteki araştırmalar için kullanılacak ve demansın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.
26 Ağustos 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların hastalığı teşhis etme oranından daha yüksek. Araştırma, 2018 ile 2023 arasında 635 çocuğun kulak zarlarının çekildiği 1151 video üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu teknolojinin yanlış teşhisleri azaltarak gereksiz antibiyotik kullanımını önleyebileceğini belirtiyor.
6 Mart 2024

Amerikan e-ticaret devi Amazon, başta bulut bilişim olmak üzere satış, pazarlama ve küresel hizmetler departmanlarından yüzlerce çalışanını işten çıkardı. Şirket, işten çıkarılan ABD'deki çalışanlara en az 60 gün maaş ve sosyal yardımların devam edeceğini, yeni iş bulma sürecinde destek sağlanacağını ve sağlık yardımlarına erişim imkanı sunulacağını açıkladı. Ayrıca, Amazon'un temel alanlarda işe alımlarla büyümeye devam edeceği belirtildi. Challenger, Gray&Christmas'ın raporuna göre, 2023'te teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar yüzde 73 artarak 168 bin 32 kişiye ulaştı.
4 Nisan 2024

Ernst & Young tarafından yapılan 'Yönetim Kurulu Öncelikleri 2024' araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nde şirketlerin yüzde 75'i donanımlı çalışan bulmakta zorlanıyor. Çalışanların yüzde 34'ü ise 12 ay içinde iş değiştirmeye istekli. Şirketler, yetenek eksikliklerini gidermek için eğitime yatırım yapıyor ve yetenek yönetimi konusunda proaktif adımlar atıyor. Jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler de işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
5 Haziran 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

ABD'li yarı iletken üreticisi AMD, yapay zeka sistemlerinin yeteneklerini geliştirmek amacıyla ZT Systems'ı 4,9 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Anlaşmanın 2025'in ilk yarısında tamamlanması bekleniyor ve ödemenin yüzde 75'i nakit, geri kalanı ise hisse senediyle yapılacak. AMD CEO'su Lisa Su, bu satın almanın şirketin uzun vadeli yapay zeka stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
19 Ağustos 2024

İtalya, yapay zeka alanında büyük bir adım atarak 1 milyar avroluk bir yatırım fonu oluşturma kararı aldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yatırımın yanı sıra yapay zeka sektörüne ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve yapay zekaya endeksli teknolojilerin kullanımında yetkili kurumu belirlemek için çalışacaklarını açıkladı. Bu hamle, İtalya'nın yapay zeka teknolojilerine olan ilgisini ve bu alandaki gelişmeleri destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
12 Mart 2024

ABD'deki Rush Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, geceleri dış mekanda yapay ışığa maruz kalmanın 65 yaş altındakilerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırma, ülke genelinde 48 eyalette ışık kirliliği oluşturan etkenleri inceledi ve yapay ışığın biyolojik saati ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeye yol açabileceğini belirtti. Uzmanlar, yapay ışığın olumsuz etkilerini azaltmak için karartma perdesi veya göz bandı kullanılmasını öneriyor.
6 Eylül 2024

ABD'de teknoloji şirketleri, yapay zeka için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını artırdığını açıklamıştı. Maryland eyaletindeki Constellation Energy, birçok teknoloji şirketinin bu konuda ilgi gösterdiğini belirtti. Ancak, nükleer santrallere yakın konumlandırılmış veri merkezleri tartışmalara yol açıyor ve Federal Enerji Düzenleme Komisyonu (FERC) bu konuyu tartışmak için bir konferans düzenleyecek.
11 Ağustos 2024

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi'nden bir ekip, robotların dahili sensörlerinden aldığı sinyalleri yorumlayarak dışarıdan uygulanan güç ve baskıyı tespit edebilmesi için yapay zeka kullandı. Bu yeni yaklaşım, maliyeti yüksek biyometrik deri ve sensörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, robotların özel dokunma sensörlerine ihtiyaç duymadan fiziksel etkileşimleri algılayabilmesini sağlayan sanal düğmeler geliştirdi. Bu gelişme, insanların robotlarla etkileşimi için yeni potansiyel yöntemler sunabilir.
27 Ağustos 2024

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Dünya çapında Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi çöktü. Bu çöküş, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsaya kadar geniş bir sektörde hizmetlerin aksamasına neden oldu. Şirketin çöküşü, birçok sektörde operasyonel aksaklıklara yol açtı ve küresel ölçekte etkiler yarattı.
19 Temmuz 2024

ABD çapında 966 iş dünyası lideriyle yapılan bir ankete göre, Z kuşağı çalışanları iş dünyasında kırılgan, tembel ve hazırlıksız olarak görülüyor. Ankete katılan liderlerin %75'i yeni mezunların çoğunun başarısız olduğunu, %60'ı ise bazılarının işten çıkarılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Z kuşağının iletişim becerilerinin zayıf olduğu ve profesyonel giyinme konusunda eksiklikleri olduğu vurgulandı. Ancak, bu jenerasyonun iş gücüne giderek daha fazla katıldığı ve uyum sağlamanın gelecekte daha akıllıca olacağı ifade edildi.
15 Eylül 2024

Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

OpenAI, insan gibi akıl yürütme yeteneğine sahip yeni bir yapay zeka modeli olan Strawberry'yi piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Strawberry, Q* kod adlı gizli bir projenin sonucu olarak geliştirildi ve yapay zeka alanında önemli bir atılım olarak görülüyor. Diğer yapay zeka şirketleri de benzer yeteneklere sahip modeller üzerinde çalışıyor. Strawberry'nin, yapay zeka teknolojisinde büyük bir ilerleme sağlayıp sağlamayacağı merak konusu.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim