Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, 'ülkenin güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle' film ve belgesel çektiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Ayrıca yönetmenin mal varlığına el konuldu. Rasoulof daha önce de benzer suçlamalarla yargılanmış ve cezalar almıştı. Yönetmenin son filmi 'The Seed of the Sacred Fig', Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapacak olmasına rağmen, İranlı yetkililer tarafından baskı görmekte.
9 Mayıs 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FTX müşterilerinin 8 milyar doları kaybolmuştu ve Bankman-Fried bu durumu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla suçlanıyordu. Savcılar 40-50 yıl, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ı 25 yıl hapisle cezalandırdı.
28 Mart 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim