Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde konut kirasında yıllık yüzde 125,10 artışla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi. 8 Haziran 2022'de kira ücretlerine yüzde 25'lik tavan uygulaması getirilmesine rağmen artış durdurulamadı. Endeksa'ya göre, iki yıllık dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
22 Haziran 2024

Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Türkiye'de yılın ilk yarısında ekonomik belirsizlik ve dövizdeki yükseliş beklentisi nedeniyle güvenli liman olarak görülen altına talep artış gösterdi. Bankacılık işlemlerindeki makasın genişlemesi, insanları fiziksel altına yönlendirdi. Bu durum, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün altın üretiminde rekor kırmasına sebep oldu; 2021'in ilk beş ayında 16,8 milyon adet altın üretildi. Piyasa uzmanları, fiziksel altına olan talebin devam edeceğini ve yıllık rekorun kırılmasını beklediklerini ifade etti.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

Merkez Bankası'nın döviz kuru piyasalarına Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar 128 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu ve bu süreçte rezervlerin eridiği belirtiliyor. Bu durum karşısında Banka, 3 Mart-21 Nisan arasında 72 ton altın satarak rezervlerini desteklemeye çalıştı. Ekonomist Hakan Kara, Twitter üzerinden paylaştığı grafiklerle Merkez Bankası'nın altın ve fiziki döviz banknotlarını likit rezerve çevirme çabasında olduğunu ifade etti.
28 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023 yılında 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde toplam 47 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini tespit etti. Bu eksik beyan üzerinden hesaplanan vergi alacağı 17.4 milyar lira, önerilen ceza tutarı ise 37.2 milyar lira olarak belirlendi. En fazla eksik beyanın yapıldığı vergi türü katma değer vergisi (KDV) olurken, VDK'nın vergi incelemeleri bir önceki yıla göre %84.4 artış gösterdi.
13 Mart 2024

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

Türkiye'deki gayrimenkul ilanlarında 'vatandaşlığa uygun' notu artıyor. Bu durum, 2018'de yabancılara vatandaşlık için ev alımında öngörülen bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesi sonucu ortaya çıktı. Bu değişiklik, Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki değer kaybı ve yabancıların ev alımında rekorlar getirmesiyle birlikte gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu. İstanbul ve kıyı kentlerdeki gayrimenkul ilanları, 'vatandaşlığa uygun' notuyla öne çıkıyor ve fiyatlar 150 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
11 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Geçen hafta yatırım araçlarından altın ve dolar kazandırdı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,15 kayıpla tamamladı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 5,42 değer kazancıyla bin 713 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 6,75 kazançla 11 bin 508 liraya düştü. Doların satış fiyatı yüzde 0,69 değer kazanarak 27,8110 lira, avronun satış fiyatı yüzde 0,69 yükselişle 29,2300 lira oldu.
14 Ekim 2023

Seçimlerin ardından iktidarın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla kurlar rekor seviyelere ulaştı. Emlak sektörü uzmanları, bu durumun maliyetleri artırarak enflasyonu körükleyeceğini ve konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara yol açabileceğini ifade etti. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, sektörün dolar kurunu 23-24 lira seviyelerinde sabitlediğini, ancak dolar kurunun 27-28 lira seviyelerine çıkması halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 artacağını belirtti.
12 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların döviz ve altın alım satım fiyat aralığını genişletmelerini ve türev işlemlerinin maliyetini Borsa İstanbul'daki vadeli işlemler seviyesine çıkarmalarını ya da işlemleri Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'na (VIOP) taşımalarını talep etti. Bu adımların piyasadaki döviz talebini azaltmayı ve türev işlemlerini Borsa İstanbul'a yönlendirmeyi amaçladığı belirtildi. Bankaların belirlediği kurlarda alış ve satış fiyatları arasındaki farkın örnekleri de haberde yer aldı.
16 Şubat 2023

PROPIN tarafından yayımlanan rapora göre, Türk Lirası Koruma Kanunu'ndaki istisnaları uygulayarak dolarla kira işlemleri yapan mal sahiplerinin sayısı arttı ve A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması metrekare başına 19,4 dolara çıktı. Pandemi sonrası hibrit çalışma modeline geçen şirketler ofis alanlarını küçülttü ve yeni tasarlanan ofislere taşındı. Ayrıca, seçim sürecinde ofis pazarında genel bir durgunluk beklenirken, bazı kullanıcıların bu dönemi fırsata çevirerek yeni işlemlere yönelebileceği öngörülüyor.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim