Hayvanseverler, Ankara Ulus Meydanı'nda toplanarak 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan grup, yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2’nci Başkanı Haydar Özkan, teklifin yerel yönetimlere hayvanları öldürme hakkı verdiğini ve soruna çözüm olmayacağını belirtti. Özkan, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
14 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarını uyutmayı öngören düzenlemeye 'Evet' oyu veren milletvekillerini tebrik etti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme, kamuoyunun tepkilerine rağmen onaylandı. Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, milletin meclisinin kritik bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti. Ayrıca, muhalefeti milli meselelerde basiretsizlikle suçladı ve İsrail'e karşı Türkiye'nin duruşunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

Hükümet, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı. AKP'li kaynaklar, mevcut bakım, kısırlaştırma ve barınak yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni düzenlemeye göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitelerinde paylaşacak ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplendirilen köpekler ise çiple takip edilecek.
21 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

Sokak köpeklerinin toplatılıp 30 gün içinde sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını öngören yasa tasarısı gündemde. Bu tasarı, hayvanseverlerin tepkisini çekerken, sokak köpeklerinin insan hayatını tehdit ettiğini savunanları memnun etti. Veteriner Hekimler Derneği ve hayvan hakları savunucuları, bu yöntemin insani olmadığını ve kısırlaştırma politikalarının daha etkili olduğunu savunuyor. Tasarının yasalaşması durumunda, 2004 öncesi uygulamalara geri dönüleceği belirtiliyor.
23 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin düzenlemenin sebepsiz yere hayvan öldürmeyi içermediğini belirtti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen düzenleme, sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucularının tepkisini çekti. Bakan Tunç, düzenlemenin insan sağlığına zarar veren hayvanlarla ilgili tedbirler içerdiğini ve eleştirilerin siyasi amaçlı olduğunu savundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise uyutma işlemini gerçekleştirmeyen kamu ve belediye görevlilerine hapis cezası verileceğini açıkladı.
24 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerini uyutmayı öngören kanuna uymayacak belediyeleri yaptırımla tehdit etti. CHP, bu yasayı uygulamayacaklarını ve Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Yumaklı, yasada hayvanlara işkence edilmesine dair bir madde olmadığını ve belediyelerin bu yasayı çarpıttığını belirtti. Ayrıca, yasayı uygulamayan belediyelere hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanacağını söyledi.
15 Ağustos 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Bu değişiklikler arasında, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri alması yetkisi de genişletildi.
23 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin sokak hayvanları sorununa dikkat çekerek, hükümetin sokak hayvanlarını 'uyutma' planına karşı olduğunu belirtti. Özel, bu sorunun sınıfsal bir boyut kazandığını ve çözümün 'uyutma' olmadığını vurguladı. AKP'nin bu düzenlemeyi Meclis'e getirmeye hazırlandığını ve muhalefetin desteğini almak istediğini ifade etti. Özel, partiler arasında insancıl bir çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu.
24 Mayıs 2024

AKP, sokak hayvanlarını 'uyutmayı' da içeren bir düzenleme üzerinde çalışırken, yoğun eleştiriler üzerine muhalefetle ortak çözüm arayışına girdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, itlaf ve uyutma konularında anlaşmalarının mümkün olmadığını belirtti. AKP, bu hafta muhalefetin taleplerini dinleyerek, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşlerini alacak. Teklifin Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor ve sokak köpeklerinin daha sağlıklı ortamlarda yaşatılması, sahiplendirme teşvikleri ve barınakların modernizasyonu gibi maddeler içeriyor.
26 Mayıs 2024

Uğur Dündar, gelişmiş ülkelerde her evde bir hayvan bulunduğunu ve hayvan sevgisinin çocukların merhametli bireyler olarak yetişmesinde önemli olduğunu vurguladı. Dündar, kamuoyunda 'ötanazi' ya da 'Katliam Yasası' olarak anılan ve büyük tepki çeken yasa tasarısına karşı çıktı. Yazısında, merhum Bekir Coşkun'u anarak, onun da bu yasaya karşı çıkacağını belirtti. Dündar, okuyucularına barınaklardan hayvan sahiplenmeleri çağrısında bulundu.
28 Temmuz 2024

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Türk Psikologlar Derneği, Ankara'nın Altındağ ilçesinde sahipsiz köpeklerin öldürülmesi üzerine, belediyelere köpek öldürme yetkisi veren yasanın iptal edilmesini talep etti. Dernek, bu yasanın şiddete eğilimli kişileri cesaretlendirdiğini ve daha korkunç şiddet olaylarının habercisi olabileceğini belirtti. Altındağ Belediyesi ise köpeklerin doğal yollardan öldüğünü ileri sürdü. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, derin travmatik etkiler yarattı.
9 Ağustos 2024

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Genel Kurulu'nda sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı çıktı. Şık, asıl büyük sorunun 'sahipli ama başıboş siyasetçiler' olduğunu vurguladı ve iktidarın insani çözümleri yok saydığını belirtti. Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesini 'katliam yasası' olarak değerlendiriyor.
29 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Zülal Kalkandelen, sokak köpeklerinin öldürülmesi için yasal bir düzenleme yapılmak istendiğini belirtiyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesinin değiştirileceğini ve kuduz veya salgın hastalık riski olan köpeklerin öldürüleceğini ifade ediyor. Ancak, mevcut durumda kuduz salgını olmadığı halde bu düzenlemenin yapılmak istendiğini ve toplumda infial yaratıldığını vurguluyor.
12 Temmuz 2024

Murat Belge, sokak köpeklerini zehirleme girişiminin laik kesim tarafından onaylanamayacağını ve bu kesimin beklenenden daha içten bir hayvan savunması gösterdiğini belirtti. Müslüman halkın da bu 'tedbir' hakkında olumsuz düşünenlerin beklenenden fazla olacağını ifade etti. Anadolu halkının önemli bir kısmının ise bu girişimi protesto edenlerin hayvanseverliğini aşırı bulacağını düşündüğünü söyledi. Belge, bu tür girişimlerin toplumda kutuplaşmayı artırabileceğini vurguladı.
22 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hükümetin sahipsiz sokak hayvanlarını uyutmayı içeren düzenlemesine karşı çıktı. Özel, bu yöntemin maliyetinin yüksek olduğunu ve kısırlaştırma gibi alternatiflerin daha uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin vicdansızlık olduğunu vurguladı ve sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı olduklarını ifade etti. Hükümetin bu düzenleme için muhalefetin desteğini aradığı bildirildi.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim