Bilgisayar oyunları, HDD'lerin yerini SSD'lerin almasının ardından, artık minimum sistem gereksinimi olarak SSD kullanımını önermeye başladı. Özellikle büyük oyunlar olan Starfield ve Cyberpunk 2077, minimum depolama alanı olarak SSD gereksinimini belirtti. SSD'ler, hız, sessizlik, boyut, dayanıklılık ve enerji tüketimi açısından HDD'lere göre avantajlar sunuyor.
20 Haziran 2023

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında birikimlerinin yüzde 50'sine kadar kısmi ödeme alabilmesi için başvuru şartlarını belirledi. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle, katılımcılar belirli koşullar altında ve hak kaybına uğramadan bu ödemeleri talep edebilecek. Başvuru koşulları arasında, daha önce kısmen ödeme almamış olmak, belirli bir süre sistemde bulunmak ve asgari katkı payı ödemiş olmak gibi kriterler yer alıyor. Ayrıca, başvuruların kabulü veya reti, belgelerin sunulması ve ödeme süreçleriyle ilgili detaylı bilgiler de paylaşıldı.
8 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu bankalarının emekli aylığı promosyon ödemelerini yaklaşık iki katına çıkararak 8 bin ile 12 bin lira arasında olacak şekilde yükselttiklerini açıkladı. Bu güncelleme, 2017'den bu yana uygulanan bir uygulamanın devamı niteliğinde. Kamu bankaları, promosyon güncelleme başvurularını pazartesi gününden itibaren almaya başlayacak ve 28 Mart itibarıyla süreci tamamlanan emeklilerin promosyonları hesaplarına yatırılacak. Bakan Işıkhan, diğer bankalarla da benzer artışlar sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
21 Mart 2024

Yeni kanun teklifi, sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getiriyor. En düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılırken, EYT’li çalışanlara verilen sigorta prim desteği kaldırılıyor. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25’e artırılıyor. Bu değişiklikler, emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin işverenlerine verilen yüzde 5'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi indirimini sona erdiriyor.
25 Temmuz 2024

İş Bankası, A, B, C grubu hisseleri için yatırımcılarına temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Banka, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, 2023 yılı karından nakit kar payı dağıtımına 01 Nisan 2024 tarihinde başlanacağını belirtti. Yönetim kurulu kararıyla, kâr dağıtımının detayları ve prosedürlerin tamamlanması sonrası, temettü ödemesi genel kurulun onayına sunulacak. Ayrıca, kurucu intifa senetlerine dağıtılacak kâr payı, KAP sistemindeki teknik kısıtlar nedeniyle 'imtiyazlı pay sahiplerine dağıtılan kâr payı' olarak gösterilecek.
13 Mart 2024

2023 yılında EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabildi, ancak 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar da kademeli emeklilik düzenlemesi talep ediyor. Bu kişiler, yaş şartının işe giriş tarihine göre yeniden düzenlenmesini ve 58-60 yaş şartının kaldırılmasını istiyor. Ancak, EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve yeni bir düzenlemenin maliyeti nedeniyle zor görünüyor. Noyan Doğan, mevcut sosyal ve ekonomik koşullar altında kademeli emekliliğin gündeme gelmesinin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2024

Yargıtay, emekli maaşıyla kredi borcunu ödemeyi taahhüt eden emeklilerin, ödemelerin geri istenemeyeceğine dair emsal bir karar verdi. Bir emekli, maaş hesabından yapılan kredi ödemeleri nedeniyle bankaya dava açtı, ancak Yargıtay, emeklinin kendi iradesiyle kredi sözleşmesi imzaladığını ve maaşını ödeme aracı olarak gösterdiğini belirterek, kesintilerin hukuka uygun olduğuna ve iadesinin talep edilemeyeceğine karar verdi. Bu karar, benzer durumda olan 16 milyon emekliyi etkileyebilecek bir içtihat oluşturdu.
13 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Emekliler, yaz aylarında Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda bir ay boyunca ücretsiz kalabilecek. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait tesisler de emeklilere ücretsiz olarak açılacak. Emekliler, kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.
18 Mayıs 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan bir yasa ile emeklilere her bayram verilen ikramiye miktarı 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bu artış, Ramazan ve Kurban Bayramlarında uygulanacak ve emeklilere verilen ikramiye yüzde 50 oranında artmış olacak. Daha önce emekliler her bayram 2 bin lira ikramiye alırken, bu düzenleme ile birlikte artık 3 bin lira alacaklar.
12 Mart 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024

Türkiye'de emeklilerin yaşadığı sorunlar, 2006 yılında yürürlüğe giren ve 2008'de değişiklikler yapılan 5510 sayılı SSGSS Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Bu kanunla yapılan değişiklikler, emekli aylıklarının düşmesine neden oldu. Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli olan güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırı ve artırılma yöntemi gibi unsurlarda yapılan değişiklikler, emekliler için ciddi hak kayıplarına yol açtı. Aziz Çelik, bu durumun sorumlusu olarak AKP zihniyetini işaret ediyor.
25 Mart 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, sürekli basın kartı için gerekli olan 18 yıllık mesleki hizmette serbest basın kartı taşınan dönemlere ait toplam sürenin en fazla 24 ayı dikkate alınacak. Ayrıca, TRT ve Anadolu Ajansı'nda haber alanında çalışmayan kişilere basın kartı verilmeyecek. Anadolu Ajansı'nda basın kartı alabilecek unvanlar detaylı bir şekilde listelendi. Bu değişiklikler, basın kartı başvurularında ve iptallerinde İletişim Başkanlığı'nın yetkilerini de etkiliyor.
6 Haziran 2024

1999 yılında işsizlere gelir desteği sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, son yıllarda giderek daha fazla işverenlere destek olarak kullanıldığı belirlendi. Euronews'in İŞKUR verilerine dayandırdığı habere göre, 2023'te fon giderlerinin yüzde 67'si işverenlere, yüzde 18,5'i ise işsizlik ödeneği olarak işçilere aktarıldı. 2017'den itibaren işverenlere verilen teşviklerin miktarı işsizlik ödeneklerini geçmeye başladı ve 2022'de işverenlere aktarılan pay yüzde 69,7'ye ulaşarak rekor kırdı.
6 Mart 2024

Bristol Üniversitesi Kişisel Finans Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak para biriktirmek insanların daha rahat uyumasını sağlıyor. Araştırma, birikim yapan kişilerin daha az maddi kaygı taşıdığını ve bu nedenle daha iyi uyuduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, tasarruf yapmanın ruh sağlığına da olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. Araştırma, her 10 kişiden altısının para biriktirme eğiliminde olduğunu gösteriyor.
10 Temmuz 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak B sınıfı ehliyet sahiplerinin, belirli koşullar altında 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesine olanak tanıdı. Bu koşullar arasında en az iki yıl B sınıfı ehliyet sahibi olmak, gerekli sağlık şartlarını karşılamak ve belirlenen direksiyon eğitimini tamamlayıp uygulama sınavından başarılı olmak yer alıyor. Yeni düzenleme yalnızca şahsi kullanım için geçerli olup, ticari amaçla kullanılan motosikletler bu kapsam dışında bırakıldı.
10 Şubat 2024

İsviçre'de yapılan bir referandumda, seçmenlerin çoğunluğu emeklilere yılda 13'üncü maaş verilmesi yönünde oy kullandı. Aynı referandumda, emeklilik yaşının 65'ten 66'ya yükseltilmesi teklifi ise reddedildi. Bu karar, 'yaşlılıkta iyi bir yaşam için' inisiyatifi tarafından başlatılan bir girişimin sonucu olarak değerlendiriliyor ve 2026'dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Emekliler birliği Avivio, bu sonucu tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim