Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

İstanbul'da ormanlık alanda bulunan bir erkek cesedinin, kayıp olarak aranan Semih Sevim'e ait olduğu tespit edildi. Sevim'in eski kız arkadaşı Seçil Çiftçi, sorgusunda Sevim'i öldürdüğünü ve babasıyla birlikte cesedi ormana gömdüklerini itiraf etti. Çiftçi ve babası tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16 Ocak 2023

Bursa'nın Gemlik ilçesinde 47 gündür haber alınamayan iki çocuk annesi Nevrigül Alan'ın cesedi bulundu. Ceset, bir çiftçi tarafından bir zeytinliğin ağacına asılı halde bulundu ve durum polise bildirildi. Nevrigül Alan'ın cesedi, kesin ölüm nedeninin tespiti için Bursa Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Alan'ın yakınlarının kayıp ihbarında bulunmasının ardından polis, jandarma ve AFAD ekiplerince bölgede arama çalışması başlatılmıştı.
18 Ekim 2023

Madagaskar'da, Fransa'ya ait Mayotte adasına gitmekte olan göçmenleri taşıyan bir tekne Nosy Faly adası açıklarında alabora oldu. Kazada 22 kişi yaşamını yitirdi ve 23 kişi kurtarıldı. Teknede toplam 47 kişi bulunuyordu ve kayıp iki kişinin arama çalışmaları sürüyor.
13 Mart 2023

30 Kasım'da İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un ülkeden kaçtığı ortaya çıktı. İstanbul Savcılığı, kazanın ardından 'taksirle yaralama' suçundan gözaltına alınıp serbest bırakılan Şeyh Mahmud'un, Göçer'in ölümünün ardından yeniden gözaltı kararı çıkarıldığını, ancak şüphelinin 2 Aralık'ta kaçtığı için bu kararın yerine getirilemediğini açıkladı. Şu anda Şeyh Mahmud'un yakalanması için uluslararası prosedürler dahil tüm süreçlerin titizlikle işletildiği belirtildi.
8 Aralık 2023

Konya'nın Emirgazi ilçesinde Belçika ve Fransa uyruklu iki kişi, bisiklet turu sırasında dinlenmek için çadır kurdukları alanda alkollü olduğu iddia edilen iki kişi tarafından dövüldü. Saldırganların ayrıca kamp malzemelerini gasp ettiği belirtildi. Olayın ardından şikayet üzerine gözaltına alınan iki zanlı, adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.
19 Ağustos 2023

Yunanistan'ın Larisa kentinin kuzeyindeki Tempi bölgesinde meydana gelen yolcu treni ile yük treninin çarpışması sonucu 57 kişi hayatını kaybetti. Kazada 48 kişi tedavi altında olup, 56 kişi hala kayıp durumda. Arama kurtarma çalışmaları ve cesetlerin tanınması yangın nedeniyle güçlük çekiyor. İstasyon şefi, kazanın sorumluluğunu kabul ederek hakim karşısına çıkacak. Yunanistan hükümeti, kazanın ardından 3 günlük ulusal yas ilan etti ve Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti.
2 Mart 2023

Kocaeli Topçular limanından Fransa'nın Sete kentine giden Galata Seaways isimli kargo gemisinde yaklaşık 15 kaçak sığınmacı tespit edildi. Gemi personeli kendilerini güvene alarak alarm verdi ve durum Fransa Sahil Güvenliği'ne iletildi. Fransa, durumu İtalya'ya bildirdi ve İtalya donanması Napoli açıklarında kurtarma operasyonu düzenledi. İki helikopterle gerçekleştirilen operasyon sonucunda 15 kişilik grup yakalandı ve İtalya Savunma Bakanı operasyonun başarıyla sonuçlandığını duyurdu.
11 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölenlerin sayısının 47 bin 932 olduğunu bildirdi. Bu bilgi, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ve kaymakamlıkların verileri doğrultusunda nüfus kayıtlarına ölüm tescili yapılarak belirlendi. Açıklanan ölü sayısının 6 bin 265'inin yabancı uyruklu olduğu belirtildi.
10 Mart 2023

Karabük'te Filyos Çayı'nda ölü bulunan Gabon uyruklu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor. Ön otopsi raporunda cinsel saldırı veya kesici-delici alet yaralanması bulgusuna rastlanmadı ve ölümün boğulma sonucu olduğu belirlendi. Daha önce serbest bırakılan sekiz şüpheliden biri olan D.A, soruşturma kapsamında üçüncü kez gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
8 Nisan 2023

İstanbul Küçükçekmece Sefaköy durağında bekleyen bir kişi, henüz belirlenemeyen bir nedenle metrobüs yoluna düştü ve durağa yanaşan metrobüsün altında kalarak yaşamını yitirdi. Olay yerine emniyet, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından sıkıştığı yerden çıkarılan kişinin cesedi, Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
16 Ocak 2023

İstanbul Bayrampaşa'da, ailesi tarafından kayıp başvurusu yapılan 19 yaşındaki Muhammed Nuh Kasadar'ın cesedi, polisin yaptığı araştırmalar sonucunda bir evin dondurucusunda bulundu. Kasadar'ın son görüştüğü kişi olan H.Ö., polis tarafından gözaltına alındı. H.Ö.'nün ifadesinde, Kasadar'ı bir tartışma sonucu boğarak öldürdüğünü ve cesedini dondurucuya sakladığını iddia ettiği öğrenildi. Polis, yapılan inceleme sonucunda Kasadar'ın cesedini buldu ve olayla ilgili soruşturma devam etmektedir.
12 Temmuz 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'daki bir tarikatta zikir sırasında vücutlarına şiş batırılan çocukların devlet korumasına alındığını duyurdu. Sosyal medyada yayılan görüntülerde çocukların vücutlarına şiş batırıldığı görülüyor. Bakanlık, olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulundu ve çocukların koruma altına alındığını belirtti. Ayrıca, çocukların üstün yararı ilkesince görüntülerle ilgili erişim engelleme talebinde bulunuldu.
9 Ekim 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde bir çiftlik sahibi, çiftliğinin karşısındaki boş tarlanın kenarında fermuarı kapalı bir sırt çantası içinde bebek cesedi buldu. Polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, bir iki günlük olduğu tahmin edilen erkek bebeğin cenazesi, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
18 Ocak 2023

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısını gerçekleştiren IŞİD'li Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ismi, saldırıdan önce emniyetin bilgi sisteminden iki kez sorgulandı. Sorgulamaların biri dört saat, diğeri ise bir saat önce yapılmış. Ayrıca, Alagöz'ün kardeşi ve Ankara Tren Garı saldırısının faili Yunus Emre Alagöz hakkında da saldırıdan iki gün önce istihbarat alındığı, ancak bu bilginin ilgili birimlere katliamdan 3 saat 44 dakika sonra ulaştığı tespit edildi. Mülkiye müfettişlerinin raporu, Suruç saldırısındaki ihmal iddialarını içeriyor ve Şanlıurfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın dosyasına eklendi.
9 Temmuz 2023

Britanya'da sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm gemisi, lejyonella bakterisi bulunması nedeniyle tahliye edildi. Henüz hiçbir göçmende semptom görülmediği belirtilirken, diğer testlerin temiz çıkması halinde göçmenler gemiye tekrar taşınacak. Gemi, Britanya'nın düzensiz göçmenleri daha az maliyetli yerlere taşıma planı kapsamında kullanılıyordu. Ancak gemi, insan hakları örgütleri ve sivil toplum tarafından toplu yaşam şartlarına uygun olmamak ve 'hapishane gemisi' olmakla eleştiriliyor.
11 Ağustos 2023

İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu M.H.Ş.M., bilirkişi raporunda 'asli kusurlu' olarak tespit edildi. 30 Kasım'da Avrasya Tüneli'nin Aksaray çıkışında gerçekleşen kazaya ilişkin soruşturma devam ediyor. Kazanın ardından Somali cumhurbaşkanının oğlunun serbest bırakılması kamuoyunda tepki toplamıştı.
7 Aralık 2023

Kuzey Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na gitmekte olan bir göçmen botu battı ve bottaki 51 kişi yaşamını yitirdi. Kurtulan dört kişi hastaneye kaldırıldı. Caminando Fronteras STK'sının temsilcisi Helena Maleno, botun Fas'ın Tan Tan kentinden yola çıktığını ve ölenler arasında 11 kadın ve 3 çocuğun bulunduğunu açıkladı. İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, bu olayla ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve AB'nin göçmen politikası konusunda adım atmasının gerekliliğini vurguladı.
2 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, refakatsiz çocuklar konusu Meclis'te ele alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 46, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 213 kimliği belirlenemeyen çocuk olduğunu bildirdi. Muhalefet, Aile Bakanlığı'nın internet sitesindeki sayının güncellenmesini talep etti. Bakanlık, enkaz altından çıkarılan refakatsiz 1915 çocuğun kayıt altına alındığını, 1661'inin ailesine teslim edildiğini, 91'inin kuruluş bakımına alındığını ve 163'ünün tedavi sürecinin takip edildiğini açıkladı. Ayrıca 55 çocuk için kayıp müracaatı olduğu belirtildi.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim